Blog

artikel-thumbnail

26 april 2013

De 10 key indicatoren voor een goede dashboard performance

Dashboards bestaan er in vele vormen, soorten en maten. De meeste systemen worden met veel budget, zweet en tranen geïmplementeerd, maar worden niet of sporadisch gebruikt. Of de verantwoordelijke op de financiële afdeling klust zelf een scherm met metertjes in elkaar om er maanden later achter te komen dat wat er wordt getoond niet klopt of niet de punten zijn waarop gestuurd moet worden om de doelen te halen. Tijd voor de 10 belangrijkste aandachtspunten bij dashboards.

artikel-thumbnail

02 april 2013

Het brandbare kapitaal van Richard Whibley

De eerste administraties in de geschiedenis van de mensheid werden met het kerven van een snee in een stuk hout of bot gedaan. Een rechte streep dus, liggend of staand. Hiervan zijn meerdere voorbeelden gevonden, van tienduizenden jaren oud. Een 32.000 jaar oud bavianenbot dat gevonden is in Tsjechië bevat tientallen inkepingen, allemaal gegroepeerd in groepjes van vijf. Een herder die zijn dieren wilde tellen en dat deed door strepen in een bot te kerven, kreeg bij een veestapel van enige omvang zo een overzichtelijke rij strepen op zijn kerfstok.

artikel-thumbnail

26 maart 2013

Alternatieve financiering? Wat zijn de alternatieven voor wat nu soms alternatief wordt genoemd?

Er wordt tegenwoordig veel over alternatieve financieringen gesproken, maar dan zie ik nog steeds te weinig echte alternatieven. Te veel zie ik dat andere partijen zich opwerpen als bank en tien keer roepen dat zij geen winstoogmerk hebben en geen bonussen uitkeren, maar het traditionele geld ophalen bij mensen die wat geld over hebben en wegzetten bij bedrijven die daar behoefte aan hebben, nog steeds als basis hanteren. De vorm of de intermediair kan dan misschien wat anders zijn, maar ik zie dan nog steeds niet echt een alternatief.

artikel-thumbnail

14 maart 2013

Outsourcing: Doorpakken en vooruit kijken

Outsourcing, iedereen heeft er wel een mening over. Gebaseerd op ervaringen uit de praktijk of slechts op verhalen van anderen. En uiteenlopend van vrij neutraal tot zeer uitgesproken en van zeer positief tot negatief. Een actuele discussie over 'reshoring' geeft de tegenstanders van outsourcing nieuwe munitie om bezwaar te maken tegen het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland. Maar daar moet ik toch de nodige kanttekeningen bij maken.

artikel-thumbnail

06 maart 2013

Financiering: eigen of vreemd vermogen?

Alle ondernemers weten het: je hebt geld nodig om te ondernemen. De uitgaven komen altijd eerder dan de inkomsten. Als multinational kun je niet anders dan investeerders betrekken bij het financieren van de dagelijkse werkzaamheden, als ZZP'er kun je het vaak nog af met eigen fundings; in het MKB wisselt het tussen die twee. De zaak waar je hard voor aan het werk bent wil je toch graag van jezelf houden, niet van de bank of een andere investeerder. Wanneer slaat die balans door van autonome groei naar het inschakelen van andere partijen?

artikel-thumbnail

28 februari 2013

De bank en het MKB in crisistijd: partners of vijanden?

Banken spelen van oudsher een belangrijke rol in de financiering van ondernemingen. Met name in het MKB nemen ze daarbij de positie in van 'huisbank'. Dit houdt in dat de kredietverlening zich niet alleen beperkt tot het verschaffen van (hypothecaire) leningen maar ook tot rekening-courantkrediet en overige dienstverlening (factoring, leasing en verzekering). Door deze positie ontstaat, althans in theorie, een relatie van langdurige samenwerking en wederzijdse afhankelijkheid...

artikel-thumbnail

25 februari 2013

De rol van de business partner in het cash proces: innovatie en focus zorgen voor het beste resultaat

Cash is king, weten we natuurlijk allemaal. Een goede cashpositie is van belang bij het kunnen ondernemen en de financiële waardering van een onderneming. Ook bij de bank maak je als bedrijf een goede indruk met een mooie cashpositie en zal je meer voor elkaar krijgen. In deze blog gaat het niet over de voordelen van cash, die lijken me algemeen bekend, maar over welke rol een business partner hierin speelt.

artikel-thumbnail

18 februari 2013

Financiering: een paradigmaverschuiving?

In het eerste kwartaal van 2013 gaan we FM.nl dieper in op financiering, kapitaal en vermogen. Het behoeft geen uitleg, dat (ondernemings)financiering vele verschijningsvormen kent. Van private equity tot beursfondsen, van banken tot coöperaties: op het gebied van ondernemingsfinanciering hebben wij als financiële professionals onze creativiteit goed benut. Maar altijd vond die creativiteit plaats binnen bestaande denkkaders. Denkkaders waar we nu langzaam scheuren in zien ontstaan…

artikel-thumbnail

14 februari 2013

Jezelf verkopen is anders dan je denkt.

Hoe maak je een goede indruk op een sollicitatie gesprek? Hoe verkoop je jezelf voor de gewilde promotie? Er is al veel advies geschreven over hoe je jezelf het beste kunt verkopen; Spreek rustig en met vertrouwen, maak oogcontact, oefen je pitch en vooral… wees niet te bescheiden. Vertel uitgebreid hoe goed je een en ander al hebt aangepakt in je carrière. Het is toch immers zo dat een 'proven track record' je wel aan die nieuwe baan kan helpen. Of niet?

artikel-thumbnail

11 februari 2013

Financiering: Er is nog veel te winnen

Het verkrijgen van financiering blijkt een lastig fenomeen anno 2013. Of het nu gaat om een bedrijfsovername, een nieuwe productielijn of het vervangen van een deel van het bestaande wagenpark, geldschieters staan niet langer in een rij te wachten met een koffer vol eurobiljetten. Integendeel, zelfs met een goede business case in de hand en stabiele financiële ratio's in de achterzak moeten hemel en aarde worden bewogen om de noodzakelijke liquiditeiten te verwerven.

artikel-thumbnail

10 januari 2013

Behoud het overzicht in Excel met PowerPivot

Het werken met Excel komt neer op een, soms wankel, evenwicht tussen ultieme vrijheid en discipline. Enerzijds is Excel populair geworden door de rekenkracht, flexibiliteit en eenvoud in gebruik die ervoor zorgt dat vrijwel elk vraagstuk met Excel is op te lossen (wat soms absurde vormen aanneemt, zo zie ik Excel nog wel eens gebruikt worden als tekstverwerker...). Anderzijds levert juist die flexibiliteit problemen op: Excel schrijft je niets voor, en als je een Excel-model wilt opbouwen als een onontwarbare kluwen spaghetti, dan mag dat.

artikel-thumbnail

17 december 2012

Welke fundamentele keuze maakt u in 2013?

Het einde van 2012 nadert. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In mijn vorige blogs schreef ik over de opkomst van nieuwe businessmodellen, zoals BeFrank en Brand New Day, die traditionele spelers in hun markten van alle kanten inhalen. Het jaar 2012 heeft daarmee laten zien dat de tijd van de kaasschaaf voorbij is. Bedrijven hebben medewerkers moeten ontslaan en zijn gestart met reorganiseren. Kortom: 2012 was een roerig jaar met nieuwe florerende organisaties. Wat staat ons in 2013 te wachten?

artikel-thumbnail

27 november 2012

Waarderen in crisistijd is kunst en geen kunde

Vrijwel iedereen die actief is in de financiële dienstverlening, herinnert zich uit zijn opleiding de berekeningen om de waarde te bepalen van bedrijven uit standaardwerken als McKinsey's 'Valuation - Measuring and Managing the Value of Companies'. Ook voor mensen die wat verder zijn in hun carrière, zijn er goede opleidingen Business Valuation te volgen, waarin berekening van de waarde van een bedrijf aan de hand van verschillende waarderingsmethoden centraal staat.

artikel-thumbnail

15 november 2012

Ondernemende financial: risico of must?

Volgens Wikipedia is ondernemend management een stijl van leidinggeven (management) waarbij de leiders van een organisatie de werknemers stimuleren hun inventieve en creatieve ideeën om te zetten in concrete innovatieve initiatieven. De term heeft in het gebruik betrekking op het bevorderen van een ondernemende houding bij het bestuur, maar juist ook bij de andere werknemers. Het kan ook betekenen dat het ondernemerschap van beide wordt bevorderd en op elkaar afgestemd.

artikel-thumbnail

12 november 2012

Ondernemerszin

De vorige keer had ik het op deze plek over de veranderde rol van finance professionals. Hun meerwaarde, zo betoogde ik, is de laatste jaren verlegd van het hoofdzakelijk beheren van de financiële rapportages naar het kunnen duiden van de cijfers. Prettig wanneer zij op correcte wijze een reeks getallen uit het boekhoudpakket kunnen laten rollen. Nog prettiger, zo niet noodzakelijk, wanneer zij op die cijfers ook een gefundeerde analyse kunnen loslaten over de invloed ervan op de bedrijfsstrategie.

artikel-thumbnail

18 oktober 2012

Sneller en gemakkelijker schrijven!

Zit jij ook soms minutenlang naar je beeldscherm te staren in afwachting van een mooie eerste zin? Voel je de wanhoop stijgen naarmate de tijd gaat dringen? Eén troost: schrijven is voor veel mensen een lastig karwei. Het kost ze flink wat tijd en energie, zodat ze er alles aan doen om een schrijfklus te ontlopen. Onnodig! Ontdek in deze blog hoe je efficiënt kunt schrijven door in verschillende rondes te werken: voorbereiden, eerste versie schrijven, afstand nemen en tweede versie schrijven. Als je alles tegelijk doet, neem je veel te veel hooi op je vork.

artikel-thumbnail

15 oktober 2012

Pensioenen: Meer transparantie, minder kosten

Ons pensioen is al enige tijd onderwerp van debat. Pensioenfondsen blijken namelijk niet al te beste beleggingsresultaten te scoren waardoor de pensioenen aan reeds gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden onder druk komen te staan en zelfs niet meer gegarandeerd kunnen worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de exploitatie van pensioenfondsen onder een vergrootglas wordt gelegd en verzekeraars met nieuwe businessmodellen ontpoppen.

artikel-thumbnail

11 oktober 2012

Waarom we weinig over de toekomst van Spotify kunnen zeggen

Het woord business model kan intussen al op de lijst van veel gebruikte buzz words worden geplaatst, waarvan de helft van de mensen die dit woord gebruikt eigenlijk nog niet eens weten waar ze het over hebben. Maar was het niet ooit Dilbert (www.dilbert.com), de uitvinder van het Dilbert principle (iemand maakt net zo lang promotie tot hij op een plek zit dat hij geen kwaad meer kan doen voor de organisatie), die beweerde, dat als je maar genoeg buzz words gebruikte, je flink kon stijgen op de maatschappelijke ladder?

artikel-thumbnail

07 augustus 2012

Krimp- en groeisectoren op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden eerste helft 2012

Het aantal gepubliceerde print en online vacatures voor de totale markt voor hoger opgeleiden kromp in de eerste helft van 2012 met 19,4%. Na HRM -40,2% en legal -30,5% staat het financiële vakgebied met -26% op de derde plaats van grootste krimpers. De vraag naar techneuten zoals werktuigbouwkundigen en elektrotechnici groeide met 5,2%. Zij worden gezien de schaarste steeds vaker uit het buitenland, zoals Spanje en Polen, gehaald.

artikel-thumbnail

07 augustus 2012

Bouwen aan een betere onderneming; enkele gouden tips voor succes

De gemiddelde ondernemer staat aan de roulettetafel, zet in op zijn favoriete kleur en / of nummer en hoopt op de goede afloop. Als dat na drie pogingen geen winst heeft opgeleverd, worden we ongeduldig en wordt er harder geduwd. Vaak vergeten we echter dat het resultaat van onze inspanningen een afgeleide is van eerdere investeringen in kennis en vaardigheid. Wil je als ondernemer de performance van je organisatie verbeteren, dan moet je in die kennis en vaardigheid investeren. Alleen dan verbetert het resultaat en kun je winnen.

artikel-thumbnail

24 juli 2012

Authentiek leiderschap versus spreadsheetmanagement

De huidige micro- en macro-economische situatie vraagt van CFO's dat zij hun ego loslaten en niet bezig zijn met zichzelf en hun zelfmanifestatie. CFO's moeten bovendien niet denken dat ze alles beter kunnen en dingen gaan overnemen, want dan scheppen ze een situatie waarin de professionals binnen hun financial framework zich niet verder ontwikkelen. Ook spreadsheetmanagement werkt enthousiasme, creativiteit en inzet bepaald niet in de hand, integendeel.

artikel-thumbnail

11 maart 2010

Behoedzaam laveren

Voor een grote belegger als Delta Lloyd is het werken met toekomstscenario's een tweede natuur. Zonder modellen die ons helpen bedrijven te waarderen, zonder filteringsystemen die het selecteren van interessante deelnemingen mogelijk maken, zouden we ons continu op glad ijs begeven. Ga er maar aan staan: permanent volgen we zo'n achthonderd Europese bedrijven, vooral small- en midcaps, waarin we een fors aandeel van minimaal 5 procent zouden kunnen nemen. Zo'n exercitie kun je niet op louter buikgevoel doen.

artikel-thumbnail

26 november 2009

1 op 3 controllers manipuleert cijfers

Volgens een bericht in de Telegraaf manipuleren controllers regelmatig de winst van hun organisatie. Zij halen opbrengsten naar voren en schuiven kosten voor zich uit. Omboeken doen 1 op de 5 controllers. Recent onderzoek van het Controllers Instituut en Robert Walters wijst dat uit. Lees het volledige artikel op www.finance-talent.nl en discussier mee. Zijn controllers inderdaad onbetrouwbaar? Is het manipuleren van de cijfers in sommige gevallen toelaatbaar of per definitie compleet onacceptabel? Moeten financials wel business partners zijn of alleen de rem van de organisatie zijn? Zij zijn immers de enige die deze rol goed kunnen vervullen.

artikel-thumbnail

26 oktober 2009

Opdoeken dat Afab (Dirk achterna)

Ram die producten maar door de strot. En god zegen de greep. Bij Afab staat net als bij DSB het belang van de klanten niet voorop maar die van de aandeelhouders. Uiteindelijk waren de politiek en de toezichthouders er voor nodig om dit te keren. Niet een bepaald moreel besef. Dat Afab nu recht gaat zetten wat het al die jaren met verve fout heeft gedaan, stelt mij dan ook allerminst gerust. Want, zoals Mignon McLauhlin (amerikaans schrijfster) eens stelde: 'Echt berouw hebben is niet slechts spijt hebben van de gevolgen. Het is spijt hebben van de intenties.' Ik herken het nog niet. Dus, opdoeken die tent. Ik zeg: doen!

artikel-thumbnail

12 oktober 2009

DSB Dirk, opstappen... wegwezen!

Dirk Scheringa stond lange tijd model voor goed ondernemerschap. Zelfs Balkenende meldde 'Je bent een voorbeeld voor ons allemaal, je speelt een geweldige rol in de financiële sector'. Dirk was ook nogal vol van zichzelf. In De Volkskrant prees hij zichzelf aan als crisismanager om Nederland te redden. Het was allemaal nogal simpel. Dirk nam de problemen direct uit de handen van zijn mensen, en loste die gewoon zelf even op. Tja, het kan verkeren. Zijn reputatie beschadigd, zijn bank wankelt. En klanten, die zijn klanten niet meer willen zijn. Dat is verlies. Met de voetbalclub AZ, DSB schaatsploeg en het Scheringa museum. mag je doorgaan. Met moreel laakbare verkoopmethoden niet. Zoals Einstein ooit zei: You can't solve a problem with the same mindset that created it'. Dus Dirk, opstappen!... wegwezen!

artikel-thumbnail

25 september 2009

Burgemeester Balkenende

Nu onze premier op succesvol bezoek is geweest bij Obama en verder is vastgesteld dat we op Prinsjesdag een visie op de BV Nederland mogen verwachten, is het aardig een bespiegeling te geven over ons land. Zijn we, conform de uiterst rechtsen (PVV) en linksen (SP), een Kabouterland, naar binnen gekeerd en bang voor Europa, laat staan de wereld, of zijn we een ontluikende Metropool, stadstaat in een netwerk van andere metropolen die het aanzien van de toekomstige wereld bepalen?

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10