artikel-thumbnail

01 maart 2008

Vijf wensen

Toegegeven, het is erg laat om u nog het beste te wensen voor dit jaar. Toch wens ik u bij deze graag heel veel contacten buiten uw eigen organisatie, wens ik u inhoudelijke en financiële groei, wens ik u heel veel inspirerende ontmoetingen, wens ik u heel veel reflectie en wens ik u ten slotte een toekomst die een langer perspectief heeft dan een kwartaal. Ik ben ervan overtuigd dat, als die vijf wensen uitkomen, 2008 een veel leuker jaar zal worden dan de jaren ervoor.

artikel-thumbnail

27 november 2007

Wie verandert, overleeft

Laatst zat ik met Harold Goddijn aan het diner. Naast mij zat de logistiek manager van onze Amerikaanse vestiging. De logistiek manager is relatief nieuw en luisterde geinteresseerd naar de oude koeien die Harold en ik uit de sloot aan het halen waren. Die interesse wakkerde de verhalen verder aan en we dwaalden af naar de periode van voor de introductie van de eerste GO, het allereerste apparaatje dat aan de basis lag van de opmerkelijke groei van TomTom. Al pratende realiseerde ik mij de hoeveelheid veranderingen die er in relatief korte tijd hebben plaatsgevonden.

artikel-thumbnail

01 september 2007

Deugdelijke controle, deugdelijke architectuur

Sinds de invoering van de code-Tabaksblat als reactie op de Ahold-affaire in 2003 komen de gevolgen van de fundamenteel gebrekkige accountantscontrole voor verantwoording en risico van het ondernemingsbestuur. Het bestuur dient op objectieve gronden te verklaren dat de controlesystemen adequaat en effectief zijn. Dat kan alleen als de controle enerzijds berust op fundamentele controleerbaarheid en anderzijds op een logisch stelsel van gegevensgerelateerde controles.

artikel-thumbnail

26 juli 2007

Put or shut up

Wie gaat er met de buit vandoor? Zo luidde heel lang de vraag met betrekking tot de overname van ABN Amro. Naarmate de maanden vorderden leek de koek steeds dikker te worden en het spel steeds creatiever. Zou het Barclays worden, dat eind april al samen met ABN Amro de fusieplannen kenbaar maakte? Of het consortium met consortiumleider Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander? Deze mochten - op aandringen van de aandeelhouders - tenslotte ook nog een bod uitbrengen.

artikel-thumbnail

19 januari 2007

Goede en foute omzet

Een euro winst is een euro winst, nietwaar? Voor de CFO die stuurt op harde cijfers is omzet gewoon de omzet en de winst de winst. Mis! Omzet is nog te veel foute omzet. Wanneer je je klanten onvoldoende waarde levert en je verkopen deels gebaseerd zijn op een lock-in of andere trucs om klanten uit te melken, dan is je omzet fout. Vroeg of laat zullen klanten je dan massaal verlaten en is saneren en bezuinigen een gebed zonder einde. Wat ik van managementgoeroe Peter Drucker heb onthouden is zijn uitspraak "The only profit center is the customer whose check does not bounce."

artikel-thumbnail

14 november 2006

MisfIT

Bijna iedereen maakt inmiddels dagelijks gebruik van een pc. Wij gebruiken een computer op het werk; bijna tachtig procent van de taken is geheel of gedeeltelijk geautomatiseerd, of het nu in de administratieve omgeving is, in de productie of in de dienstverlening. En de penetratie van pc's thuis is ongekend hoog. Je mag dus aannemen dat de gemiddelde consument een vrij goed beeld heeft wat men met databasemanagement zou kunnen doen. Hij weet wat er mogelijk is; hij weet dat zijn anonimiteit beperkt is. Dus verlangt de consument dat die gegevens ook in zijn belang kunnen worden ingezet.

artikel-thumbnail

22 oktober 2006

Credit management en sales

Als ondernemer heeft u er vast wel eens mee te maken gehad. Klanten die te laat betalen waardoor u andere verplichtingen even moest opschuiven. Het overkomt je gewoon, zou je haast denken. Maar is dat echt zo? Natuurlijk zijn er situaties die niet te overzien zijn. Ongelukken, ziekten kan iedereen treffen. Maar los hiervan kan u als ondernemer heel goed bepaalde zaken managen. Hieronder geef ik een aanzet om over na te denken. Misschien zijn deze zaken in uw bedrijf goed geregeld. Maar verbeteringen zijn er nog altijd.

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

De expert bloggers van FM.nl delen hun visie op actuele financiële gebeurtenissen en thema's. Zij plaatsen het nieuws in perspectief en geven tips en tricks om u financieel management naar een hoger niveau te tillen.