De fiscus eist dat dga's een gebruikelijk loon opnemen uit hun BV. Hoe hoog dit loon precies is en hoe dit berekend moet worden, is vaak onduidelijk. Onlangs zijn weer twee zaken voor de rechter gebracht over gebruikelijk loon. Hierover bericht Grant Thornton.
De octrooibox die in januari 2007 is ingevoerd ter stimulering van innovatie in Nederland, lijkt te zijn mislukt. De grotere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven passen de octrooibox wel toe, maar de belangstelling bij minder grote en buitenlandse ondernemingen valt tegen. Dit blijkt uit navraag bij cliënten van Deloitte naar het gebruik van deze fiscale stimuleringsregeling.
In een recent onderzoek van accountantskantoor AccoN, blijkt dat afwisseling het belangrijkste aspect van werk is voor accountants. Uitdaging in het werk en zelfstandigheid komen respectievelijk op plaats twee en drie.
De wet staat toe om bij een nieuwbouwpand een redelijk deel van de indirecte kosten te activeren als onderdeel van de vervaardigingsprijs van het pand. In de praktijk wordt regelmatig de vraag gesteld wat onder deze indirecte kosten moet worden verstaan en of het bijvoorbeeld is toegestaan om ook de tijdelijke huisvestingskosten en verhuiskosten toe te rekenen aan de vervaardigingsprijs.
Bronbelasting is onder omstandigheden verrekenbaar met de Nederlandse vennootschapsbelasting. Bijvoorbeeld als een buitenlandse vennootschap rente betaalt aan een Nederlandse vennootschap en daarop bronbelasting wordt ingehouden in het andere land.
Minister Hirsch Balin van Justitie wil dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven onder doorlopend en repressief toezicht komt te staan om fraude beter te kunnen bestrijden. Hierover schreef zij een brief aan de Autoriteit Financiële Markten, Kamers van Koophandel, Belastingdienst, De Nederlandsche Bank en notarissen.
Gezien de aanhoudend uitzonderlijke marktomstandigheden, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verdergaande maatregelen genomen tegen transacties die de handel in aandelen van financiële ondernemingen verstoren.
De leiders van de vier grootste Europese economische grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië gaan samen de financiële instellingen helpen maatregelen te nemen tegen de kredietcrisis. Ook willen de leiders sancties instellen tegen topmannen van banken die door de overheid gered moeten worden.
Een holding heeft alleen recht op aftrek van aan hem in rekening gebrachte btw als sprake is van ondernemerschap voor de btw. Om een holding als btw-ondernemer te laten kwalificeren, wordt in de praktijk vaak een managementvergoeding berekend.
Eind juni is een wetswijziging van kracht geworden die kleine rechtspersonen de mogelijkheid biedt om fiscale (waarderings- en resultaatbepalings-) grondslagen toe te passen in hun commerciële jaarrekening.
Hoewel vooral de kredietbeoordelaars onder vuur liggen voor hun rol in de kredietcrisis, hebben ook investeerders en de maatschappij hun verantwoordelijkheid. Dit stelt Bob Mohr van Corgwell CPI Governance.
In een reactie op het rapport over de evaluatie en actualisering van de Nederlandse corporate-governancecode (eindrapport commissie-Frijns) stelt het Instituut van Internal Auditors (IIA) dat Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen verplicht moeten worden om een interne audit functie in te richten.
Het Nederlandse vastgoedfonds Corio heeft de EPRA-prijs gekregen voor de beste jaarrekening, een initiatief van de European Real Estate Association (EPRA), de belangenbehartiger van Europese beursgenoteerde vastgoedondernemingen.
De International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) heeft begin juli IFRIC 15 gepubliceerd. Deze interpretatie gaat in op de opbrengstverantwoording van contracten met betrekking tot de bouw van onroerend goed.
Enkele honderden accountants hebben grote moeite om een vergunning te krijgen van toezichthouder AFM. Van alle middelgrote en grote accountantskantoren die niet-beursgenoteerde bedrijven controleren, waarvoor wettelijke vereisten zijn, hebben 28 kantoren (nog) geen vergunning gekregen.
Als een moedermaatschappij haar deelneming financiert met een vordering, kan ze deze vordering afwaarderen als het slecht gaat met haar dochtermaatschappij. Deze afwaardering leidt dan tot een aftrekbaar verlies bij de moedermaatschappij.
De OESO publiceerde onlangs de conceptversie van het gewijzigde OESO-modelverdrag. Het concept voorziet in veranderingen waarover in eerdere conceptversies al is gepubliceerd. De meest recente versie van het Verdrag roept een arbitrageprocedure in het leven.
Het verlies op een onzakelijke lening is niet aftrekbaar. Dit besliste de Hoge Raad in zijn arrest van 9 mei. De zaak was als volgt. Een BV verstrekt een geldlening aan haar aandeelhouder. Er was geen overeenkomst, geen aflossingsschema en er waren ook geen zekerheden verstrekt.
Staatsecretaris van Financiën Jan Kees de Jager heeft vastgelegd dat het uitlenen van personeel in de sociaal-culturele sector, de gezondheidzorg en het onderwijs onder voorwaarde is vrijgesteld van BTW-heffing. Hier is de Europese Commissie (EC) het echter niet mee eens, en ze pleiten derhalve voor een herziening van dit beleid.
Voor de vaststelling van de debt to equity-ratio van een concern telt het aandeel van derden-aandeelhouders niet mee. Dit besliste de Rechtbank Arnhem onlangs. De situatie was als volgt...
Sinds 1 januari 2007 is op gebouwen nog beperkt af te schrijven totdat de bodemwaarde is bereikt. De berekening van deze jaarlijkse afschrijving is onveranderd gebleven. Hiervoor wordt nog steeds aanschafprijs, levensduur en restwaarde in aanmerking genomen.
Het speculeren op koersverliezen op de effectenbeurs is voor de komende drie maanden verboden. Dit verbod op het zogenoemde 'short-selling moet het speculeren op koersverliezen tegengaan.
De Hoge Raad deed onlangs uitspraak over de vraag of aan een bank betaalde emissiekosten aftrekbaar zijn. De zaak was als volgt. Een beursgenoteerde NV kocht een meerderheid van aandelen in een Duits bedrijf. Om deze aankoop te financieren, kondigde zij een openbare aandelenemissie aan...
Gisteren op Prinsjesdag, dinsdag 16 september, is de miljoenennota 2009 aangeboden aan het parlement. Tevens is het Belastingplan 2009 en het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen ingediend. De focus ligt op verdere verbetering ondernemingsklimaat, verhoging arbeidsparticipatie, vergroening belastingstelsel en vereenvoudiging
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 16 september 2008 een last onder dwangsom opgelegd aan: Future Life Insurance Broker S.A. (uit Luxemburg). De last onder dwangsom is opgelegd, omdat Future Life Insurance Broker S.A. niet volledig heeft voldaan aan de informatieverzoeken van de AFM.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl