Rechters druk met ontslag, faillissement en incassozaken

De Raad voor de Rechtspraak verwacht het in 2009 en 2010 fors drukker te gaan krijgen met ontslag, faillissement en incassozaken. Zo schrijft het instituut in zijn jaarplan.

De rechters verwachten een stijging van 5,4 procent ten opzichte van 2008. Om de toenemende drukte te faciliteren zullen meer rechter, raadsheren en juridische en administratieve ondersteuners aangetrokken moeten worden, aldus de raad.

Voorzitter van de raad, Erik van den Emster, zegt in een interview met GPD-kranten dat de raad 40 miljoen euro begroting voor 2010 heeft aangevraagd. Een deel hiervan zal besteed worden aan het werven van nieuw personeel. Van den Emster vreest dat de doorlooptijden zullen oplopen als de raad zijn geld niet krijgt.

Nieuw personeel wordt gezocht onder advocaten, juristen en ambtenaren. Omdat de opleiding tot rechter zes jaar duurt, heeft het volgens Van den Emster geen zin om extra opleidingsplaatsen te creëren. Ervaren advocaten en juristen zouden in de tweede helft van 2010 al aan het werk kunnen. De werkdruk is dan naar verwachting het hoogst.

Gerelateerde artikelen