Bos pakt bonussen aan

Minister Wouter Bos van Financiën gaat excessieve bonussen op een nieuwe manier aanpakken. Het wordt voor de Raad van Commissarissen straks mogelijk om variabele bonussen terug te vorderen als blijkt dat deze op basis van onjuiste financiële gegevens zijn berekend. Tevens mag de raad eerder toegekende bonussen verlagen.

Bos herhaalde donderdag in het Kamerdebat over de coalitieaanpak van de economische crisis nog eens zijn ongenoegen over de bonuscultuur en de problemen die hij soms heeft om de beloningen aan te pakken.

Komende maandag gaat de minister om de tafel met de top van de Nederlandse financiële sector om een akkoord te sluiten over bonussen, vergoedingen en premies. Hij zal op de bestuurders een zwaar beroep doen ‘om een ommekeer te maken in de te royale (variabele) beloningen die bij hun ondernemingen veelal worden toegekend’.
Ondertussen bestudeert Bos de wettelijke en fiscale mogelijkheden om de bonussen de kop in te drukken.

Bos had eerder donderdag al aangegeven te balen van de vertrekvergoedingen van respectievelijk 772.000 en 591.200 euro voor directieleden van De Nederlandsche Bank (DNB). Maar hij kon niet anders dan zich er met ‘ongelooflijk veel tegenzin’ bij neerleggen omdat er juridisch niets meer aan te doen was. Het ging in dit geval om afspraken die jaren geleden al zijn vastgelegd.

Gerelateerde artikelen