DGA’s wacht forse nota fiscus

Duizenden directeur-grootaandeelhouders (dga's) van bedrijven wachten extreem hoge belastingaanslagen. Voor veel ondernemers zal de aanslag hoger zijn dan verwacht. Volgens adviseurs zijn ze zelfs onrealistisch hoog.

Dit werd geconstateerd door belastingspecialiste Monique Ligtenberg van vakblad Fiscaal up to Date, op basis van een serie rechterlijke uitspraken.

Voor 2008 en 2009 hanteert de fiscus vaak de hoge aangifte van 2007. Dat jaar profiteerden de eigenaren eenmalig van een fors lagere dividendbelasting. De ondernemers keerden vervolgens meer aan zichzelf uit en betaalde dat jaar veel meer belasting. Rechters wijzen de nieuwe aanslagen terug én eisen van de fiscus een kostenvergoeding voor de ondernemer.

Belastinginspecteurs mogen de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2008 op basis van bedrijfshistorie met een marge inschatten. Toch concluderen steeds meer rechters dat de fiscus met de extreme belastingaanslag over 2007 de lat te hoog heeft gelegd.

Deze dga’s krijgen na de uitspraak een lagere aanslag, oplopend tot enkele tienduizenden euro’s, en soms een kostenvergoeding – ongekend bij een voorlopige aanslag.

Volgens Ligtenberg hebben veel ondernemers niet door dat ze een veel hogere aangifte in huis hebben gekregen. De betaling voor 2009 is weer bepalend voor de hoogte van de aanslagen voor kómende jaren. De Belastingdienst kan nog in hoger beroep tegen alle uitspraken van de rechtbanken.

Gerelateerde artikelen