Bos wil boekhoudregels IFRS tegen licht houden

Minister Bos van Financiën wil de internationale IFRS-boekhoudregels voor illiquide producten tegen het licht houden. Dat zei hij gisteren in een interview met RTLZ naar aanleiding van de steunoperatie waarbij de Nederlandse overheid de risico's van ING's Alt-A-portefeuille grotendeels overnam.

Met deze overeenkomst neemt de Nederlandse overheid 80 procent van de kasstromen uit de portefeuille kredietproducten van ING over, inclusief de risico’s op verliezen, maar geen juridisch eigenaar van de hypotheekeffecten.

Bos vertelde dat met de transactie de grootste bron van onzekerheid over ING is weggenomen. Ook is er kapitaal vrijgespeeld om de markt van krediet te voorzien, aldus Bos. ‘We hebben gebruik gemaakt van het feit dat de IFRS-regels die ING verplichten om voorzieningen te treffen, niet gelden voor overheden’, aldus Bos, die spreekt van een “innovatief staaltje financial engineering.”

De transactie geeft volgens Bos aanleiding tot discussie over de IFRS-standaard voor moeilijk verhandelbare beleggingen. ‘Op deze concrete portefeuille is tot nu toe elke dollar afgelost die moest worden afgelost. Toch wordt hij niet vertrouwd in de markt.

Als je een product niet kunt verkopen in de markt, is die marktwaarde laag, of zelfs nul, terwijl de economische waarde optimaal is, want al het geld komt binnen. Maar toch mogen ze het niet als economisch gezonde portefeuille op de markt zetten.’

Volgens de boekhoudregels moeten producten op marktwaarde gewaardeerd worden. De enige oplossing is dan om de portefeuille over te dragen aan de staat, die wel op economische waarde kan waarderen. Bos zegt te verwachten dat een aantal landen hetzelfde gaat doen als Nederland en hoopt dat daardoor het besef zal toenemen dat in de huidige financiële crisis wordt versterkt door een boekhoudkundig element.

Gerelateerde artikelen