Er waait een andere wind in de bestuurskamers. In de nasleep van boekhoudschandalen is een stroom van wet- en regelgeving op gang gekomen, afgekondigd door een veelheid aan instanties. Gaat u maar na: Nederlandse ondernemingen worden geconfronteerd met IFRS, Tabaksblat en het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Vijftig losse bedrijven omvormen tot één geoliede machine. Dat is wat CFO Rudi Mussche de afgelopen jaren bij Radio Holland Groep voor elkaar kreeg. Zowel operationeel als financieel ligt het bedrijf op koers. 'De basis is gelegd. De focus ligt nu op het aanbrengen van verbeterprocessen en het beperken van risico's.'
Kees Boot leidt het finance team van UJG (de Utrechtse Juristen Groep). De grootste uitdaging? Het ondersteunen van de business en de registratie zoveel mogelijk automatiseren. Zo blijft er tijd over voor het draaien van scenario's en forecasts.
Ondersteunende processen zoals finance zijn binnen elk bedrijf aanwezig en daarom prima vergelijkbaar over verschillende bedrijfstakken. Mits er een relevante peer group wordt gekozen.
Het aantal nieuwbouwwoningen is door de slechte economie de afgelopen jaren drastisch gedaald. Dat had direct invloed op de resultaten van Doorwin, Nederlands grootste producent van kozijnen, deuren en ramen. Het bedrijf klimt snel uit het dal. 'Benchmarking helpt ons daarbij', aldus CFO Ronald Meersschaert.
U komt ze ongetwijfeld in uw dagelijkse praktijk tegen. Klanten die zich niet aan de gemaakte betalingsafspraken houden. Veelal wijzen we dan ook meteen naar de klant. Maar als u dat doet met één vinger, dan wijzen er altijd nog minimaal 3 naar uzelf (probeer het maar eens uit). Denk er eens goed over na.
Voorpaginanieuws: het Centraal Planbureau verwijt het kabinet dat het 141 miljoen euro aan subsidies heeft gepompt in innovatieprojecten, waarvan 61 milljoen euro naar projecten die door het CPB als 'ongunstig' zijn bestempeld. Alsof subsidies ooit bijdragen tot innovatie.
De nota werken aan winst stelt een verlaging voor van de belasting die over de winst wordt betaald. Voor de financiering hiervan wil het kabinet de afschrijving van onroerend goed drastisch wijzigen en de verliesverrekening beperken. Ondernemingen moeten in reactie hierop de methoden voor winstbepaling veranderen.
De praktische bruikbaarheid van budgetten staat al enige tijd ter discussie. Men vindt het genereren van budgetten te duur; ze hebben te weinig toegevoegde waarde en zijn te snel achterhaald zijn. Met name uit de Angelsaksische literatuur doemt een beeld op dat het budget wel eens zijn langste tijd zou kunnen hebben gehad en dat het een kwestie van tijd is voordat alternatieven breed worden ingezet. Hierbij is zelfs al sprake van het geheel afschaffen van het budgetteringsproces. Uit de Interim Times, het relatiemagazine van Steens & Partners Interim Finance Consultants
Incasso-organisatie Flanderijn en het bedrijf Vesting Finance gespecialiseerd in creditmanagement gaan nauw samenwerken. Samen vormen de twee ondernemingen met in totaal circa 550 medewerkers en een omzet van circa EUR 40 miljoen, op dit moment de grootste zelfstandige creditmanagement-organisatie in Nederland. Om het belang van de partnership te onderstrepen, neemt het Rotterdamse Flanderijn een minderheidsbelang in het Hilversumse bedrijf.
De belangrijkste deals en de daarbij betrokken partijen (zover bekend). We gaan daarbij uit van de hoogte van de overnamesom en er moet minstens één Nederlandse partij bij betrokken zijn.
Durfinvesteerders financieren momenteel gemiddeld bijna zes keer het bedrijfsresultaat voor afschrijving bancair. Zelfs acht keer EBITDA is inmiddels geen uitzondering meer. Dat concludeert Jurgen van Breukelen, voorzitter van KPMG Corporate Finance naar aanleiding van onderzoek.
Het daadwerkelijk laten renderen van een overname is een uitdaging van jewelste - vaak onderschat door de betrokken partijen. Wie zich gedegen voorbereidt én ook ná de deal aandacht aan de integratie blijft besteden, verhoogt de kans op een geslaagde.
Het vennootschapsrecht geeft aan hoe moet worden omgegaan met situaties waarin tegenstrijdige belangen aan de orde zijn. In die situaties moet de vennootschap of liever gezegd moeten de aandeelhouders worden beschermd tegen potentieel opportunistisch handelen van bestuurders.
Financieel detacheerder DPA kwam met de overname van Flex Groep Nederland (ict en hrm) op een marktkapitalisatie van EUR 120 miljoen. De beursgenoteerde onderneming werd daarmee als smallcap in één klap zichtbaar op het radarscherm van analisten en zakenbanken.
CSM overweegt zijn suikerdivisie te verkopen, zo maakte het voedingsmiddelenconcern bekend. Het lijkt een gedwongen verkoop, want CSM komt met het in de etalage zetten zijn morrende aandeelhouders tegemoet.
De rode loper gaat uit voor durfinvesteerders, vanwege aanhoudend succes. Wat is de (maatschappelijke) rol van deze spelers binnen het MKB? En wat zijn de gevolgen van hun handelen?
De financiële implicaties van risico's rond een transactie kunnen een negatief effect hebben op het onderhandelingsproces. Ze kunnen zelfs leiden tot het afbreken daarvan. Ook na een succesvolle transactie kunnen risico's een fusie of overname alsnog laten mislukken. Verzekeringskapitaal en risk management kunnen aangewend worden als onderhandelings- en monitoringsinstrumenten, waarmee fusiepartners dergelijke risico's kunnen vermijden.
De code Tabaksblat moedigt aandeelhouders aan zich te bemoeien met het beleid van beursgenoteerde bedrijven. Maar bemoeienis zoals de private equity-firma's die tentoonspreiden? Nee, zo had Tabaksblat het niet bedoeld.
'Vandaag heb ik mijn balansdag!' Dat is een uitspraak die steeds vaker wordt gehoord. Hiermee wordt geenszins een bedrijfseconomisch hoogtepunt bedoeld maar eerder het constateren van een fysiek dieptepunt: na een dag schranzen is er voor velen de noodzaak van een dag balansen.
Sligro Food Group N.V. en Inversco Holding B.V. hebben vanochtend bekendgemaakt dat overeenstemming zal worden bereikt over de overname van Inversco Holding B.V. en haar dochtermaatschappijen door Sligro Food Group Nederland B.V.
De mate van kostenreductie, serviceverbeteringen, flexibiliteit en synergie: stuk voor stuk factoren die een belangrijke rol spelen in de zoektocht naar een geschikte locatie voor een shared service center. De fiscale risico's en mogelijkheden verliest men veelal uit het oog. Zonde, want onder de streep kunnen ze een grote financiële invloed hebben.
Wat de voormalige Ahold-bestuurders straks ook voor straf krijgen, hoogstwaarschijnlijk zullen gedupeerde beleggers en andere betrokkenen teleurgesteld zijn. Hun straf zal in hun ogen waarschijnlijk te laag uitpakken en op verkeerde gronden worden gegeven.
Vaak moeten managers zich door dikke rapportages worstelen om enig gevoel te krijgen hoe de vlag er voor staat bij hun onderneming.
Als gevolg van de toenemende nadruk op kostenreductie en waardecreatie en de ontwikkeling naar centralisatie van financiële services, wordt de behoefte bij ondernemingen aan meer inzicht en greep op de resultaten steeds groter. Dat een uitgekiende prestatiemanagementoplossing daarbij essentieel is, wordt steeds vaker onderschreven door onderzoeksresultaten in binnen- en buitenland. Maar hoe kun je als organisatie het meeste rendement uit prestatiemanagement halen?
Corporate Performance Management is een breed begrip dat voor de CFO conceptueel wel duidelijk is, maar waar handen en voeten aan gegeven moet worden. In dit artikel wordt op basis van bewezen Best Practices aangegeven wat World-Class presterende bedrijven doen op het gebied van CPM.
De markt voor overnamefinancieringen van mid corporates is het afgelopen jaar fors gegroeid. De vraag rijst of deze ontwikkeling door kan gaan. Immers: door de marge-erosie en toename van financieringsrisico's wordt het gealloceerde kapitaal voor overnamefinancieringen minder rendabel.
Wat beweegt organisaties tot Business Process Outsourcing? Vaak overheersen de beheersing en besparing van kosten. Maar levert BPO ook kwaliteit op?
Alle administraties op de kop zetten om te komen tot één Financial Shared Service Center? Het lijkt een onbegonnen zaak. Toch wagen meer en meer financiële organisaties zich eraan. Is het alle moeite waard?
Het zonnekoninggedrag van succesvolle leiders staat weer volop in de belangstelling. Mede naar aanleiding van Controle is goed, vertrouwen is beter van Kees Cools waarin hij de relatie legt tussen boekhoudschandalen en ijdeltuiterij van CEO's
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl