Vion wordt grootste vleesverwerker door overname

Na maandenlange onderhandelingen tussen het Brabantse vleesverwerkingsbedrijf Vion en zijn noodlijdende Schotse branchegenoot Grampian Country Food Group is de voorlopige koopovereenkomst eindelijk getekend. Vion wordt door de overname de grootste vleesverwerker van Europa met een jaaromzet van 9,4 miljard euro.

De bundeling van beide vleesbedrijven is aangemeld bij de mededingingsautoriteiten in Brussel. Een woordvoerder van Vion zei dat het bedrijf bij de EU een toelichting zou geven op de transactie. ‘We voorzien geen problemen. In rundvlees zijn we straks eerste in Europa, in varkensvlees tweede.’

Omdat de zaak in Brussel ligt, wil Vion niets zeggen over de prijs en de financiering van de overname. In de markt wordt een koopprijs van 350 tot 400 miljoen Britse pond genoemd.
 
Het Schotse familiebedrijf Grampian heeft al jaren torenhoge schulden. De belangrijkste schuldeiser is Bank of Scotland. Eigenaar en DGA Fred Duncan was min of meer gedwongen om een koper voor zijn bedrijf.

Vion is al actief in Groot-Brittannië, waar het onder meer in Nederland geproduceerd bacon op de markt brengt. Ook produceert het concern er pizza’s en ontbijtworstjes. Vion-dochter Oerlemans Foods verkoopt in Engeland vriesverse groenten, aardappelproducten en fruit. Door de aankoop stijgt de omzet daar naar ruim euro 3 miljard euro.  

Gerelateerde artikelen