Groeiend vertrouwen in stabiliteit van opkomende markten

Grote multinationaals in de vijftien belangrijkste economieën krijgen steeds meer vertrouwen in de stabiliteit van opkomende markten. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder 300 multinationals.

Bedrijven krijgen steeds meer vertrouwen in de economische en fiscale stabiliteit van de opkomende markten, zoals China, India en Rusland. Als gevolg hiervan kan China de komende vijf jaar aanzienlijke investeringen van buitenlandse bedrijven tegemoet zien.

Ook hebben buitenlandse bedrijven in toenemende mate belangstelling in Brazilië, Rusland en India Deze investeringen gaan vooral ten kosten van de Verenigde Staten maar ook Japan, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten zullen de komende vijf jaar minder buitenlandse investeringen aantrekken.

Van de onderzochte bedrijven is 24% van plan de komende vijf jaar aanzienlijk in China te investeren, 17% is van plan in Rusland te investeren. Brazilië kan de komende jaren van 14% van de ondernemingen kapitaal tegemoet zien. De grootste stijging zal echter plaatsvinden in India. Van de onderzochte productiemaatschappijen is 25% van plan de komende vijf jaar in India te investeren. Voor tweederde van deze bedrijven is het de eerste stap die zij in India zullen zetten.
 
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat de investeringen in de Verenigde Staten zullen dalen met vier procent tot 23 procent. De verwachting is ook dat de Verenigde Staten haar leidende positie aan China verliest op het gebied van de mijnindustrie, industriële productie en de IT- en telecommunicatiesector.

Naast landen als Brazilië, Rusland, India en China blijven volgens de onderzochte bedrijven ook de Europese economieën aantrekkelijk om te investeren. Vooral het Verenigd Koninkrijk behoudt haar aantrekkingskracht, in het bijzonder in de financiële dienstverlening.

Het onderzoek geeft ook een beeld van de aspecten op basis waarvan ondernemingen besluiten of zij in een bepaald land zullen investeren. De toegang tot nieuwe cliënten wordt door de bedrijven het meest belangrijk gevonden, op de voet gevolgd door politieke en juridische stabiliteit en voorspelbaarheid.

Gerelateerde artikelen