Winnaars CFO of the Year Awards 2008

Op de zevende CFO Day, vorige week 12 juni in Noordwijkerhout, werden in drie categorieën de CFO of the Year Awards uitgereikt. De jaarlijkse conferentie voor CFO's stond dit jaar in het teken van high performance. De drie winnende financiële leiders zette alleen een indrukwekkende financiële prestatie neer in het afgelopen jaar.

Winnaar categorie AEX: Robert-Jan van de Kraats, CFO Randstad

De winnaar van de CFO of the Year Award in de categorie AEX is geworden: Robert-Jan van de Kraats, CFO van Randstad.

Van der Kraats was zeer vereerd toen hij de felbegeerde tombstone overhandigd kreeg. De jury was, net als in 2006, toen Van de Kraats ook CFO of the Year werd, bijzonder onder de indruk van de prestatie die hij en zijn team afgelopen jaar bij Randstad leverde.

Vorig jaar kwam de eer toe aan Jean-Marc Huet (CFO Numico), dit jaar mag Robert-Jan van de Kraats zich een jaar lang CFO of the Year noemen. In de categorie AEX nam Van de Kraats het op tegen CFO’s Rob Frohn (Akzo Nobel), Pierre-Jean Sivignon (Philips) en Marina Wyatt (TomTom).

Na zijn opleiding aan het NIVRA begon Van de Kraats (1960) in 1979 bij Deloitte Dijker van Dien als accountant. In 1989, een jaar voordat hij afstudeerde, werd hij directeur Finance en IT bij NCM International. Twee jaar later werd hij CFO bij NCM en in 2001 kwam hij als CFO en lid raad van bestuur in dienst bij Randstad Holding. Sinds 2006 is hij tevens vicevoorzitter van de raad van bestuur.

De strategie van Randstad richt zich op standaardisatie van services en processen op basis van best pratices om sneller (autonoom) te groeien dan de markt. De CFO levert hier een brede en diepe bijdrage aan. Hij vervult een voorname rol als navigator, is verantwoordelijk voor twee businessdivisies en heeft een belangrijke inbreng bij M&A’s.

Winnaar categorie AMX/AscX: Jack de Kreij, CFO Vopak

De winnaar van de CFO of the Year Award in de categorie AMX/AscX is Jack de Kreij, CFO van Vopak geworden.

De Kreij was heel gelukkig en trots toen hij, ten overstaan van een volle zaal bezoekers van ‘CFO Day 2008: What leads to High Performance?’ de Award voor CFO of the Year in ontvangst nam.

Van 1980 tot 1986 was De Kreij (1959) werkzaam bij het Ministerie van Financiën. In 1986 kwam hij in dienst bij PricewaterhouseCoopers onder meer als Manager Mergers & Acquisitions (New York). Na de benoeming tot Partner in 1990 vervulde De Kreij diverse managementfuncties binnen PwC en ondersteunde hij vele internationale ondernemingen in diverse branches. In januari 2003 werd De Kreij CFO van Vopak alsmede lid van de raad van bestuur.

Bij tankterminal operator Koninklijke Vopak N.V. is De Kreij samen met de andere bestuursleden verantwoordelijk voor de ontwikkeling en monitoring van de Corporate Strategy. Het toetsen van de financiële groei, business development, rapportage aan de hand van key performance indicators en kostenefficiëntieprogramma’s zijn belangrijke afgeleide aandachtsgebieden.

Voor De Kreij betekent high performance een sterke relatie met de klant. Daarvoor betrekt Vopak deze in diepgaande dialoog om hun inzicht in de huidige en toekomstige behoeften in de markt te versterken. In alle onderdelen van de waardeketen streeft Vopak verder naar het hoogst haalbare.

Winnaar categorie niet-beursgenoteerd: Peter van Bommel, CFO NXP

De winnaar van de CFO of the Year Award in de categorie niet-beursgenoteerd is geworden: Peter van Bommel, voormalig CFO van NXP.

Met grote vreugde accepteerde Peter van Bommel de CFO of the Year Award in de categorie niet-beursgenoteerd. De overige genomineerden waren; Michel Cornelissen (CFO Autobinck N.V.), Bernhard van Holst (Financieel Directeur Econcern), Ton van Veen (CFO Jumbo Supermarkten), Siebe van Elsloo (CFO Koninklijke Swets & Zeitlinger Holding NV), Wim Poldervaart (Financieel Directeur TBI Holdings B.V.) en Ton Tholens (Voormalig CFO Vredestein).

Tot voor kort leidde en beheerde Van Bommel de financiële verrichtingen voor NXP, hield hij toezicht op de financiën, boekhouding en informatietechnologie op globale schaal en maakt hij deel uit van de directie.

Peter van Bommel (1957) behaalde zijn doctoraal Economie (MBA) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1979 begon hij bij Philips, waar hij eerst enkele Finance & Controlfuncties voor verscheidene ondernemingen binnen Philips bekleedde. Door zijn carrière bij Philips doet hij zowel Nederland als in Hong Kong uitgebreide ervaring op in global accounting.

In september 2005 werd benoemd tot CFO bij Philips Semiconductors Onlangs werd bekend dat Peter van Bommel af treedt om persoonlijke redenen. De Noor Sundström, voormalig CFO van Ericsson, is begin mei begonnen in zijn nieuwe functie als CFO van NXP. Sundström is ook lid van de raad van bestuur en rapporteert direct aan CEO Frans van Houten.

NXP is een halfgeleiderfabrikant, welke meer dan vijftig jaar geleden door Philips werd opgericht. Gestationeerd in Europa, heeft het onlangs onafhankelijke halfgeleiderbedrijf van Philips 37.000 werknemers in dienst, die gezamenlijk in bijna dertig landen een omzet van 6,3 miljard USD (2007) weten te behalen. Vanuit NXP wordt high performance gezien om de markt te verbeteren.

‘Daarvoor is een sterke organisatie nodig om met goede mensen goede resultaten te behalen. Mensen zijn de driving force achter NXP’, licht CFO Peter van Bommel toe. ‘We investeren in kennis, werken deze uit tot productideeën wat uiteindelijk resulteert in onze producten. De organisatie kan alleen goed functioneren wanneer het een beroep kan doen op mensen met de juiste kwaliteiten.’

Gerelateerde artikelen