Omdat bijna alle bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van informatietechnologie is het vakgebied IT-governance sterk in opkomst. Het managen van projecten, budgetten, applicatieportfolio's en architectuur wordt van hobbyisme tot professie verheven. Dat is positief en helpt IT volwassen te worden.
West-Europese salarissen blijven stabiel. Dit verplicht bedrijven meer te bieden dan alleen een basissalaris om personeel aan te trekken én te houden. Dit blijkt uit de resultaten van het tiende onderzoek naar jaarlijkse loonstijgingen van Hewitt Associates, een wereldwijd opererende dienstverlener op het gebied van human resources.
Nederlandse financiële managers willen in overgrote meerderheid de adviseur en businesspartner van hun management zijn of worden. Dit blijkt uit het onderzoek 'Ontwikkelingen en Trends in de Financiële Functie 2005-2006'. Wanneer deze drang tot businesspartnering wordt gecombineerd met de rol van scorekeeper, kunnen er conflicterende situaties optreden.
Cees Maas is de laatste CFO bij ING die ook chief risk officer is. "Het wordt te veel, het wordt te zwaar." Vooral het spervuur aan corporate-governanceregels dat de onderneming de afgelopen jaren te verduren kreeg, is debet aan de taakverzwaring van de CFO. "Het toezicht moet worden versimpeld. Om te beginnen door internationale wederzijdse erkenning van corporate-governance- en accountingregels."
De Monitoring Commissie Corporate Governance Code heeft onlangs toelichting gegeven op het 'in control'-statement uit de code-Tabaksblat. Daarmee worden de bestaande bezwaren evenwel niet opgelost. Bovendien dreigt het eigenlijke doel - transparante communicatie over risico's en beheersing - uit het oog te worden verloren.
Er liggen geweldige mogelijkheden om de kosten van risicomanagement, compliance en dergelijke drastisch te verlagen en tegelijkertijd het nut ervan te laten stijgen. Continu inzicht in risico's én kansen levert elk bedrijf zeer snel resultaat op. Zonder eenduidigheid leiden alle inspanningen echter hooguit tot een rapportje waarin staat dat het bedrijf compliant is.
Eén ding staat vast: maatschappelijk ondernemen leeft. Bij bedrijven, die de mond vol hebben van corporate social responsibility. Bij kritische burgers en consumenten, bij overheden en NGO's. Maar voor bedrijven is het moeilijk zich een houding te geven als het gaat om CSR. Waarom zou je eigenlijk maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen? Wat moet je doen en nalaten? Moet je ermee te koop lopen of niet? Enkele CFO's en deskundigen wisselen van gedachten over deze en andere vragen.
Met de geslaagde beursgangen van TomTom, Tele Atlas en Endemol lijkt het klimaat voor IPO's in Nederland weer wat ten goede gekeerd. Terwijl de rest van de wereld de draad al heeft opgepikt, lijkt nu, bijna vijf jaar na Worldonline, ook Nederland weer meer ontvankelijk voor nieuwe IPO's.
De vraag 'Hoe voorkom je fraude?' is een veelbesproken onderwerp. Over het antwoord lopen de meningen sterk uiteen. Kees Cools stelt in zijn boek Controle is goed, vertrouwen nog beter dat 'formele corporate governance, gemeten in regeltjes, de kans op fraude niet aantoonbaar vermindert' en waarschuwt daarbij opmerkelijk genoeg voor een te sterke auditcommissie.* Die waarschuwing lijkt een beetje voorbarig.
In het vorige nummer van Chief Financial Officer is beschreven hoe portfolio governance zorgt dat projecten kunnen bijdragen aan businessdoelstellingen. Maar daartoe is het zaak om project-portfoliomanagement niet te beschouwen als iets dat 'er even bij gedaan wordt' of dat eenmalig wordt uitgevoerd. Project-portfoliomanagement kan het beste worden opgevat als een bedrijfsproces, net zoals inkopen, opslaan en verkopen.
Door het gezag van de controleleer en de economische theorie van Limperg en de Amsterdamse school was 'volkomen controle' tot begin jaren negentig de norm. De accountantsverklaring was duidelijk en niet multi-interpretabel. Door de vercommercialisering van het wettelijk controlemonopolie is deze norm uitgehold en in 1996 stilletjes bezweken.
In de huidige debatten over CSR lijkt de vraag niet langer óf ondernemingen een maatschappelijke rol moeten spelen, maar hoever ze daarin moeten gaan. Tenslotte zien ondernemingen zich meer dan ooit geconfronteerd met de behoefte aan financiële resultaten, en dat wringt wellicht met de maatschappelijke doelstellingen. Maar is er wel sprake van een spagaat?
Menig bedrijf heeft ergens in de visie-, missie- of ambitieparagraaf in het jaarverslag iets staan over CSR. Maar menen al die bedrijven dat allemaal echt; doen ze wat ze zeggen? Is CSR alleen onderdeel van de corporate communicatie of ook een integraal element in de dagelijkse marketingpraktijk?
Is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) - in het Engels corporate social responsibility (CSR) - een tijdelijk fenomeen, een hype? Integendeel, MVO is mainstream aan het worden. MVO is een verschijnsel dat alle aspecten van zakendoen raakt en waarvan elke bestuurder zich rekenschap dient te geven.
Fornix BioSciences, vooral bekend van het succesvolle antiallergiemiddel Oralgen, staat in de startblokken om het als internationale speler te gaan maken. Door het wachten op een definitieve registratie van het product Oralgen bleef het startschot voor een internationale concurrentieslag tot nu toe echter uit. Allerlei moverende oorzaken liggen hier volgens CEO en voormalig CFO Cees Bergman aan ten grondslag. Als het aan hem ligt is dat in 2006 voorbij. Definitieve registratie of niet, Fornix BioSciences 'goes Europe'!
Vorig jaar trok het aantal beursgangen sterk aan. Voor dit jaar liggen er plannen klaar om ook kleinere bedrijven toegang te bieden tot de beurs. Maar hebben bedrijven de beurs eigenlijk wel nodig? Door Henk Vlaming
Meteen na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universteit Rotterdam, begon Felix Verschuren tien jaar geleden zijn carrière bij Van Kooy Groep. In eerste instantie was hij alleen verantwoordelijk voor de operationele activiteiten van één van de autobedrijven, maar in de loop der jaren kwamen daar meer verantwoordelijkheden bij. Twee jaar geleden is Verschuren doorgegroeid naar de functie van financieel directeur.
Het einde van het jaar nadert. Komen uw werknemers alweer langs met de vraag of er per 1 januari nog wat extra's voor ze in het vat zit? En kunt u het zich eigenlijk veroorloven 'nee' te zeggen in een tijd waarin iedereen om personeel zit te springen en u gewaardeerde werknemers dus ook zo aan de concurrent kunt kwijtraken? Tien praktische tips om perikelen rond salaris-onderhandelingen te voorkomen.
Time management, ofwel tijdbeheer, is ook belangrijk voor onderhandelingsgesprekken. Tijd kan voor, maar ook tegen u werken. Kwaadwillende onderhandelaars kunnen ook op verschillende manieren misbruik maken van tijd.
Heeft u enig idee hoe er binnen uw bedrijf tegen u wordt aangekeken? Zien ze u als boekhouder of als Financieel Manager? Bent u een financial executive die dingen doet of juist dingen tegenhoudt?
De vrouwelijke financial executive is bezig met een onstuitbare opmars in een nog immer door mannen gedomineerde wereld. Het heeft er echter alle schijn van dat het financiële 'old boys network' er een serieuze vrouwelijke tegenhanger heeft bij gekregen. In het najaar van 2005 is er een netwerk voor vrouwelijke CFO's in het leven geroepen, Chief Financial Female Officer (CFFO) geheten.
"In het moeilijke jaar 2001 ben ik bij de onderneming gekomen, maar eigenlijk zijn we toen gestorven en opnieuw geboren. Zoals velen met ons. Zo'n recessie moeten we elke 7 jaar hebben, in elke branche." Aat Soeter is nu vijf jaar werkzaam als directeur Financiën en Organisatie bij de internationale business consultancy BSUR. Beter bekend onder de naam 'Be As You Are'.
Marcel van Zuuren is per 1 januari benoemd als Director of Finance Europe bij Survey Sampling International (SSI). Een jaar geleden was hij bij dit Amerikaanse bedrijf in dienst gekomen als finance manager. Van Zuuren's promotie komt op een interessant moment. De online veldwerksupplier ten behoeve van marktonderzoek zit in een fase waarin het ene na het andere buitenlandse kantoor geopend wordt.
Voor Ewout Wegman (30) was het al vrij snel duidelijk dat hij ooit een eigen bedrijf zou gaan beginnen. Al tijdens zijn studie bedrijfskunde heeft hij kort aan het ondernemersschap mogen ruiken. De vijf jaar die Wegman bij ING heeft gewerkt, waren een goede leerschool, maar de wens om ooit iets voor zichzelf te beginnen, bleef onverminderd groot. In 2006 kwam een lang gekoesterde droom uit toen zijn bedrijf EPW Consult het levenslicht zag, een financial consultancy bedrijfje. Zijn eerste grote opdracht heeft hij al binnen. Evenementenbureau The Garage Creations heeft hem voor een jaar ingehuurd als financieel directeur ad interim.
Drs. A.W.M. Toon Corver (44) is sinds 1 januari 2006 werkzaam als financieel directeur bij Arcadis Nederland. Hij zal daar sturing gaan geven aan Finance, ICT en Business Risk Management. Corver is de opvolger van dr. Tijs Breukink, die vorig jaar vertrok als nieuwe financiële man in de Raad van Bestuur van de Universiteit Wageningen.
Hanneke Ester is sinds vorig jaar CFO van Corporate Value Associates (CVA), een internationaal consultancy bedrijf met vestigingen in Europa, Amerika, Azie en Australië. Ester's werkzaamheden beperken zich dus niet tot interne en externe verslaggeving. Waarde creëren voor het netwerk, daar draait het om.
De NS: praktisch gezien een beursgenoteerde onderneming. Evenals zijn collega's die aan Beursplein 5 staan genoteerd, leeft CFO Marcel Niggebrugge in een glazen huis. Hij wordt van alle kanten door stakeholders nauwlettend in de gaten gehouden. "Het is en blijft schipperen met belangen."
Na de middelbare school direct aan het werk en op je 36ste CFO van Aon Nederland. Tussendoor ook SoX-verantwoordelijk geweest in Chigago. Hoe heeft Maurice Buijzen dat voor elkaar gekregen?
Hoe kun je als financial het best een eindejaarsgesprek insteken? Bart de Ruigh, CFO van verzekeringsmakelaar Marsh: 'Praat zo weinig mogelijk in algemene termen, overzie je wapenfeiten.'
Bepaald florissant ging het niet met RT Company, het voormalige Newconomy, toen Cor van der Maarel door investeerder George Tóth werd gevraagd als CFO. Maar: "Ik voel me op mijn gemak in probleemsituaties. Het is een uitdaging om concrete oplossingen te vinden die een bedrijf verder helpen." Dus zei Van der Maarel ja tegen Tóth en werkte hij samen met hem aan het omstreden plan om RT Company te redden.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl