Robert-Jan van de Kraats wint CFO of the Year Award 2006 (beursfondsen)

Tijdens de vijfde CFO of the Year verkiezing is vandaag de heer Robert-Jan van de Kraats van Randstad Holding tot CFO of the Year 2006 in de categorie beursgenoteerde ondernemingen verkozen. In de categorie niet-beursgenoteerde ondernemingen is de heer Christo Kalter van Oad Groep tot CFO of the Year 2006 verkozen.

Dit jaar is er gekozen voor een andere, meer verantwoorde procedure voor de selectie van kandidaten. Alex van Groningen is hiertoe een samenwerking aangegaan met gerenommeerde onderzoeksbureaus The Hackett Group en Rematch Holding.

Robert-Jan van de Kraats heeft met Randstad Holding bij beide onderzoeksbureaus de eerste plaats behaald. Uit het Rematch-onderzoek blijkt dat Van de Kraats op de ‘persoonlijke score’ nummer één van de genomineerde CFO’s is geworden. Ook op de criteria ‘vakkennis’ en ‘relatiebeheer’ is dat het geval.

Uit het onderzoek van The Hackett Group blijkt dat Randstad Holding onder leiding van Van de Kraats een uitstekende score heeft laten zien voor zowel efficiency (lage kosten van het financiële proces ten opzichte van de genormaliseerde omzet) als de effectiviteit van de financiële functie (korte plannings- en budgetteringscyclus en snelle rapportage).

Daarnaast heeft Randstad Holding een continue focus op een verbeterde financiële rapportage en productiviteitstoename in de financiële functie. Van de Kraats zelf gaf onlangs in Chief Financial Officer hoog op van wat hij aanduidt als het ‘navigatiemechanisme’ in een onderneming:

“Er moet een goede planning komen, waarbij voor allerlei betrokkenen ‘targets’ worden gesteld en ‘milestones’ en controle- en rapportagemogelijkheden worden ingebouwd zodat je kunt ingrijpen als niet alles loopt zoals verwacht. Dit navigatiemechanisme is niet alleen bestemd om bedrijfsprestaties te plannen, te meten en te verbeteren. Het is ook een instrument om de integriteit en cultuur binnen het bedrijf te waarborgen.”

Robert-Jan van de Kraats trad in 2001 in dienst als CFO en lid van de Raad van Bestuur bij Randstad Holding. Van de Kraats is naast de financiën verantwoordelijk voor Yacht, business development Azië, ICT, investor relations, shared service centers en facilities & purchasing.

De aangepaste verkiezingsprocedure bij de genoteerde ondernemingen voor de CFO of the Year 2006 heeft na overleg met een aantal CFO’s plaatsgevonden.

Naast de twee onderzoeksbureaus heeft een Comité van Aanbeveling, bestaande uit de heren Hommen (oud-CFO Philips), Van der Merwe (oud-voorzitter RvB Fortis), De Swaan (oud-CFO ABN AMRO) en Vermeend (oud-minister van Sociale Zaken en -staatssecretaris van Financiën), de organisatie gesteund bij het tot stand brengen van de aanpassingen en de implementatie ervan.

Daarmee is een belangrijke bijdrage geleverd aan het zo transparant mogelijk maken van de verkiezing van de ‘CFO of the Year’. Dat deze veranderingen in goede aarde zijn gevallen bij de CFO’s blijkt wel uit de sterk toegenomen bereidheid om hun medewerking te verlenen aan deze verkiezing.

Naast een specialistenonderzoek door The Hackett Group is door Rematch een marktonderzoek gehouden onder analisten, investment managers en CFO’s.

In totaal is door 49 personen medewerking verleend aan dit marktonderzoek. De deelscores van The Hackett Group en die van Rematch bepalen elk voor de helft de uiteindelijke score per bedrijf.

Genomineerden categorie beursfondsen

Cees Maas, ING Groep
Floris Waller, Buhrmann
Gilbert Mittler, Fortis Group
Hans den Hartog, Ordina
Henk van Dalen, DSM
Huub van Rozendaal, Sligro Food Group
Jaap Lock, Koninklijke Ten Cate
Jack de Kreij, Koninklijke Vopak
Jan Ruis, Koninklijke BAM Groep
Jan Slootweg, Athlon Holding
Jan Vaandrager, TKH Group
Jean-Marc Huët, Numico
John Eijgendaal, Aalberts Industries
Maarten Schönfeld, Stork
Robert-Jan van de Kraats, Randstad Holding

 

Gerelateerde artikelen