Teveel fusies en overnames leveren niet op wat de aandeelhouders ervan verwachtten, terwijl uit onderzoek blijkt dat het management er altijd stevig op vooruit gaat. Een pleidooi voor resultaat gericht belonen.
Fuserende bedrijven laten in de jaren na de aankondiging gemiddeld slechtere resultaten zien dan andere bedrijven, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van Iris, het gezamenlijke researchinstituut van Rabo en Robeco. De aankondiging zelf zorgt daarentegen juist voor een outperfomance, constateert Iris, dat eveneens een lijst met de tien meest waarschijnlijke overnamekandidaten opstelde.
Als de waarde van een bedrijf niet langer alleen door de inkomsten of de activa wordt bepaald, maar steeds meer door innovatie, merken, mensen en ideeën, dan wordt het helemaal tijd dat we aandacht gaan geven aan onszelf. Uiterlijk verkoopt.
Vertex Inc., de onderneming die gespecialiseerd is in belasting technologie oplossingen, kondigde vandaag de lancering aan van zijn Vertex Value Added Tax O Series in Europa. Het product, dat bedoeld is voor belasting professionals die werken in multinationale organisaties, maakt centralisatie van de belastingadministratie mogelijk en vermindert in belangrijke mate de complexiteit en de kosten van de BTW boekhouding en compliantie.
Samen werken, samen leven. Dat is wat de nieuwe regering wil. Een eind maken aan de ieder-voor-zichcultuur, meer samen optrekken ongeacht afkomst, en de economie gezond maken om welvaart te waarborgen.
Diversifiëren loont. Dat blijkt uit een onderzoek van strategisch adviesbureau Roland Berger onder ruim 1.200 bedrijven. Bedrijven die nieuwe activiteiten toevoegen aan hun kernactiviteit, groeien harder dan bedrijven die focussen.
De Mededingingswet zoals we deze nu kennen bestaat al sinds 1 januari 1998. Per die datum is ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit ("NMa") opgericht om toezicht te houden op de uitvoering van diezelfde wet. Sinds de inwerkingtreding van de Mededingingswet op 1 januari 1998 zijn afspraken en gedragingen die de concurrentie beperken niet langer toegestaan, evenmin als misbruik van een economische machtspositie.
Voor de bijna 200 bezoekers was het Jaarcongres Financieel Management in de overheid en non profit sector een dag vol nuttige workshops, gastvrijheid en kennisuitwisseling. Sprekers waren onder meer Jaap van Duijn, Gerard Boot (directeur Financien Gemeente Den Haag en winnaar van de Public Finance Award 2006). Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Public Finance Award 2007.
Arnold Pureveen, financieel concerndirecteur bij woningcorporatie de Alliantie, is de winnaar van de Public Finance Award 2007. Uit handen van juryvoorzitter Tom Groot, hoogleraar Accounting aan de VU Amsterdam, kreeg hij de felbegeerde tombstone tijdens het tweede Jaarcongres Financieel Management in de overheid en non profitsector, uitgereikt.
Het profiel van de organisatie wijzigen van een corporatie naar een vastgoedbedrijf. Dat was de opdracht die Arnold Pureveen kreeg toen hij bij De Alliantie in dienst trad. Inmiddels hebben er grote veranderingen in de organisatie plaatsgevonden. 'We zijn van generiek transactieverwerkend naar specifiek informatieverstrekkend gegaan.'
Pieter Dekkers is benoemd tot Chief Financial Officer bij Oskomera Group in Deurne. Oskomera maakt een flinke groei door. Een energieke aanpak en vooruitstrevend denkwerk zijn belangrijke voorwaarden om de toekomstvisie van dit bedrijf concreet te kunnen invullen.
Bepaald populair is het vierde kabinet-Balkenende niet. Laat staan minister van Financiën Wouter Bos. Of de miljoenennota daar veel verandering in brengt?
Per 1 januari 2007 is de aftrekbaarheid van de kosten van het verstrekken van eigen aandelen en opties op eigen aandelen geschrapt in de vennootschapsbelasting. Het is daardoor fiscaal onaantrekkelijker geworden om werknemers te belonen met aandelen en opties. Een goed alternatief zijn de stock appreciation rights, de zogenoemde SAR's.
De scheidslijn tussen de bevoegdheden van de ondernemingsleiding enerzijds en aandeelhouders anderzijds is door wet- en regelgeving de afgelopen jaren aan verandering onderhevig geweest. Deze veranderingen zijn in het voordeel van aandeelhouders uitgevallen.
Nederlands oudste zakenkrant, Het Financieele Dagblad, heeft een grondige restyling ondergaan. Is het blad er op vooruit gegaan?
Strakkere regelgeving, mondige aandeelhouders, een overvloed aan financiële data en sterke expansie zorgen voor overbelasting van de CFO. Voor analyse van concerninformatie zijn CFOs steeds meer aangewezen op de snel groeiende functie van zware business controller. Zonder zijn hulp dreigen concerns te verlammen.
DPA richt zich sinds het aantreden van Jan van Duijn, CFO van DPA per 1 janu ari 2007, nog explicieter dan voorheen op de detachering van zowel fi nance als IT interim professionals. Een logische combinatie, al was het maar omdat in veel bedrijven de CFO ook eindverantwoordelijke is voor de IT. Maar is de CFO ook ter zake kundig? Niet altijd, volgens Jan van Duijn. "De materie is ook al snel te inge wikkeld voor de CFO. Hij zou eerder een CIO naast zich moeten hebben of iemand anders moeten inschakelen die technisch onderlegd is."
Is de indrukwekkende opmars van de oosterse economieën vooral een bedreiging, omdat ze onze kunstjes nadoen zonder de spelregels te eerbiedigen? Of kunnen we er misschien ook wat van leren?
Een beetje beursgenoteerd bedrijf dat al dan niet tijdelijk slechter presteert dan de concurrentie, kan in Nederland tegenwoordig al snel een brief van een hedgefonds verwachten. En ook als een bedrijf geen brief krijgt, blijft er altijd nog voldoende aanleiding tot speculatie in de media. Een onwenselijke situatie.
Sinds de invoering van de code-Tabaksblat als reactie op de Ahold-affaire in 2003 komen de gevolgen van de fundamenteel gebrekkige accountantscontrole voor verantwoording en risico van het ondernemingsbestuur. Het bestuur dient op objectieve gronden te verklaren dat de controlesystemen adequaat en effectief zijn. Dat kan alleen als de controle enerzijds berust op fundamentele controleerbaarheid en anderzijds op een logisch stelsel van gegevensgerelateerde controles.
Cees Maas heeft onlangs op 60-jarige leeftijd afscheid genomen van zijn tweeledige ING-positie als CFO en CRO. Zijn functie wordt nu ingevuld door twee mensen, want eigenlijk was het fysiek de laatste jaren niet meer bij te benen. Maas heeft jarenlang topsport bedreven. "Ik heb hard gewerkt, dus nu even rustig aan", zegt hij. Maar ondertussen stapelen de werkzaamheden zich alweer op.
De commissie-Frijns heeft eind mei 2007 een advies geschreven over de verhouding tussen de vennootschap en haar aandeelhouders. De commissie ziet geen aanleiding om het Nederlandse corporate-governancestelsel fundamenteel te wijzigen. Niet helemaal terecht, blijkt uit een studie van drie recente publicaties.
Voor veel CFO's blijkt IT een regelmatig terugkerende bron van zorg te zijn. IT wordt ervaren als een bedrijfsonderdeel dat onder hun directe of indirecte verantwoordelijkheid valt, maar dat moeilijk te controleren is en waarvan budgetten door tegenvallers vaak worden overschreden.
Zeker nu de Nederlandse economie floreert, is er bij veel bedrijven ruimte voor investeringen. Dat betekent overuren voor zogeheten investeringscommissies, die al dan niet in samenwerking met de CFO een groot aantal investeringsbeslissingen voorbereiden. Hoe gaan dergelijke investeringscommissies te werk? En welke conclusies vallen hieruit te trekken? In elk geval deze: de evaluatie achteraf is niet erg populair.
Stond de CFO Day enkele jaren geleden nog in het teken van de recessie en kostenbesparingen, nu is groei het leitmotiv. Voor de CFO betekent groei een andere en niet altijd eenvoudiger invulling van zijn takenpakket. Hoe om te gaan met de opkomst van private equity-fondsen bijvoorbeeld? Hoe om te gaan met de globaliserende econonomie? De beste CFO's weten echter in te spelen op de kansen die de huidige conjunctuur biedt. Zoals de CFO's van het jaar.
Heeft een merk waarde? En is het mogelijk die waarde onomstotelijk vast te stellen? Het lijken overbodige vragen. Maar dat blijken ze in de praktijk toch allerminst.
De SOX-processen binnen de meeste bedrijven lijken zich nog steeds in de ad-hoc- of repeatable fase te bevinden. Maar door de juiste focus kunnen bedrijven een transformatie maken naar een meer volwassen stadium.
Corporate governance als fenomeen is inmiddels onomkeerbaar. In welke mate zullen processen in de organisatie moeten worden aanpast om te blijven voldoen aan alle corporate-governanceregels? In welke mate spelen de beschikbare informatiesystemen een rol bij het realiseren van een goede corporate governance of kan men volstaan met gedragscodes alleen? IT kan hier een onderscheidende rol bij spelen.
We weten allemaal dat bestaande klanten voor succes belangrijker zijn dan nieuwe. Het is nu eenmaal gemakkelijker tot herhaaltransacties te komen bij je bestaande klanten dan omzet te halen bij nieuwe. Sterker nog, de waarde van een onderneming is veelal direct gekoppeld aan de 'installed base' van reguliere klanten. Toch gedragen CFO's zich hier zelden naar.
Het overnamebeleid van Unit 4 Agresso is ambitieus. Jaarlijks worden er honderden overnamekandidaten bestudeerd. Drie à vier worden er werkelijk ingelijfd. Zo hoopt Unit 4 Agresso groter te worden. Schaalgrootte is nu eenmaal essentieel, zegt CFO Edwin van Leeuwen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl