Europese investeerders pessimistisch

Door de huidige financiële crisis wordt het verkrijgen van krediet voor private-equity partijen steeds lastiger. Het grootste deel van de respondenten (73 procent) van een onderzoek onder private-equity investeerders ziet geen herstel van private-equity markten voor de eerste helft van 2010.

Europeanen, vooral Fransen en Duitsers, zijn somberder door hun Amerikaanse collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van de Economist Intelligence Unit en adviesbureau Celerant onder 222 private-equity professionals uit Europa en de VS. Nagenoeg alle executives verwachten er de komende jaren minder deals zullen plaatsvinden, en de deals die wel plaatsvinden van minder grote waarde zullen zijn.

De private-equity markt heeft jaren van enorme groei gekend met makkelijke toegang tot goedkoop krediet. Dit is nu drastisch veranderd. Door de financiële crisis zijn banken huiverig geworden om geld uit te lenen, dus ook aan private equity-bedrijven.

Toch is er steeds de drang naar avontuur. Meer dan veertig procent van de respondenten plannen om in andere sectoren te gaan investeren dan hun gebruikelijke. De sector waarin het meest geïnvesteerd gaat worden is de gezondheidszorg, gevolgd door technologie / telecommunicatie en business services.

 

Portfolio
Een belangrijke focus van private-equity partijen wordt nu de focus op het management van hun bestaande portfolio. Door de schaarste van het krediet gaan deze partijen zich richten op het verbeteren van het rendement op bestaande deelnemingen, in plaats van nieuwe investeringen te doen.

Gerelateerde artikelen