Aegon haalt kapitaal op in VS

Aegon heeft een verzoek bij de Amerikaanse overheid ingediend voor een kapitaalinjectie van ongeveer een miljard dollar. Dat bevestigde een woordvoerder van de verzekeraar in Het Financieele Dagblad.

Eerder maakte de Haagse verzekeraar gebruik van het noodfonds van Wouter Bos voor drie miljard euro. Analisten gaan ervan uit dat Aegon het Amerikaanse geld, als dat er komt, zal gebruiken om de Nederlandse staatssteun versneld af te lossen.

‘Amerikaanse steun is waarschijnlijk goedkoper dan de steun van de Nederlandse Staat’, zegt analist Thomas Nagtegaal van RBS. Negen grote Amerikaanse banken die onlangs een kapitaalinjectie kregen, betalen in het eerste jaar de helft van wat Aegon, ING en SNS Reaal betalen.

Om voor het geld in aanmerking te komen heeft Aegon de status van bank aangevraagd in de Verenigde Staten. Hiertoe is Aegon ook van plan om een kleine spaarbank te kopen.

Hoewel buitenlandse financiële instellingen in principe geen Amerikaanse steun krijgen, is het niet uitgesloten dat de aanvraag van Aegon wordt gehonoreerd. De verzekeraar heeft verschillende dochterbedrijven in de VS met Amerikaanse klanten en medewerkers. In 2007 haalde Aegon 75 procent van zijn brutowinst in de VS.

Gerelateerde artikelen