Ook overheidsteun voor SNS reaal

Na ING en Aegon krijgt ook bankverzekeraar SNS Reaal een kapitaalinjectie. Hierover zijn de Nederlandse staat en de Stichting SNS Reaal het eens geworden. De injectie bestaat uit 500 miljoen euro van Stichting SNS Reaal en 750 miljoen euro van de Nederlandse staat.

Met de financiële steun wordt de kapitaalpositie van het bedrijf versterkt. De Nederlandse staat krijgt in ruil voor de financiering obligaties op het kernkapitaal. SNS Reaal is hiermee de derde Nederlandse financiële instelling die gebruikmaakt van het steunfonds van minister Bos van Financiën.

SNS leed door de onrust op de financiële markten een verlies van 88 miljoen euro in het derde kwartaal. ‘Net als andere financiële instellingen moeten wij ook afboeken op onze aandelenportefeuille. Dat is, als je naar onze resultaten kijkt, de grootste blootstelling’, zei CFO Ronald Latenstein van Voorst.

In ruil voor de financiële steun doet de top van de bankverzekeraar dit jaar afstand van bonussen. Vertrekregelingen worden beperkt tot één jaarsalaris. Voor aandeelhouders betekent de ingreep dat er dit jaar geen dividend wordt uitgekeerd.

Ook bestaat er de mogelijkheid dat de Nederlandse staat de waardepapieren in 2012 omzet naar gewone aandelen. Dit zou slecht zijn voor de positie van de huidige aandeelhouders, omdat eventuele winsten dan over meer partijen moet worden verdeeld.

Volgens Latenstein van Voorst is de kapitaalinjectie nodig wegens bijzondere marktomstandigheden. ‘De aandelenmarkten blijven onstuimig en onvoorspelbaar. Bovendien worden vandaag de dag hogere eisen gesteld aan de kapitaalbuffers van financiële instellingen. Anderen zijn ons al voorgegaan. Om die redenen zagen we reden om onze solvabiliteit te versterken’, aldus de financieel bestuurder.

Gerelateerde artikelen