Overnames sneller afgerond

Het volume van fusies en overnames mag dan zijn afgezwakt, de snelheid waarmee de deals worden afgerond is bijna twee keer zo hoog als een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van zakelijke dienstverlener Towers Perrin.

De gemiddelde duur van een overnameproject bedroeg 142 dagen in 2007. In 2008 is dit vooralsnog 80 dagen. Reden is dat bedrijven die een onderdeel willen afstoten dit graag snel willen doen. Voor kopers betekent dit vaak een goede prijs. De verkopende partij dwingt ze in deze gevallen wel tot een snelle beslissing.

‘De onrust op de financiële markten zorgt voor een nieuw concept voor M&A’s, waarin deals sneller worden afgerond om waarde te beschermen’, zegt Marco Boschetti, hoofd van Towers Perrin’s onderdeel Global M&A en Restructuring.

‘Het opgelopen tempo zorgt wel voor meer risico’, voegt Boschetti toe. ‘We zien significante elementen van due dilligence uitgesteld worden tot na dat de deal is afgerond.’

Towers Perrin geeft drie prioriteiten waarmee bedrijven een zo goed mogelijke start kunnen krijgen na een afgeronde deal:

1. Veranker het talent: Besluit welke mensen je aan boord wilt hebben, betaal ze goed en laat ze tekenen. De waarde van de nieuwe business zal snel afnemen zonder de juiste mensen.

2. Laat zien en vertel: Houdt de strategie niet voor jezelf. Wees vanaf het begin duidelijk over doelstellingen en hoe het allemaal in zijn werk gaat.

3. Manage verwachtingen: Niet alle antwoorden zullen beschikbaar zijn op de eerste dag. Communiceer dit naar alle stakeholders en verschaf jezelf daarmee de nodige tijd om de zaken op orde te krijgen.

Gerelateerde artikelen