Als CEO van DAF trucks ontdekte Cor Baan hoe belangrijk ervaring in herstructurering is. Daarom bepleit hij de aanwezigheid van een deskundige in iedere Raad van Commissarissen. 'Nu herstructureren een continue activiteit is geworden, moet zulke expertise direct ter beschikking staan van de onderneming.'
Ahold, Enron en Worldcom mogen dan de financiële wereld doen trillen, in de polder rommelen de Nederlandse bedrijven er ook op los. Maar omdat ze zo weinig schade aanrichten en omdat justitie er niet achteraan zit, worden ze nauwelijks opgemerkt.
Leasen? Of het nu gaat om auto's of computersystemen, het lijkt op het eerste gezicht een fluitje van een cent. Even bij twee of meer leasemaatschappijen wat offertes opvragen, kijken wie de goedkoopste is en klaar is Kees. Maar zo eenvoudig is het niet: de voorwaarden waaronder een leasecontract wordt afgesloten zijn minstens zo belangrijk, al is het alleen maar omdat de nieuwe International Accountancy Standard (IAS) voor de deur staat.
ABN AMRO MKB Factoring is het eerste factoringsysteem voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf, dat geheel elektronisch werkt. Een primeur voor Nederland. Snel, accuraat met continu overzicht van de laatste stand van zaken. Een systeem in gestandaardiseerde vorm met hoge kwaliteit. Cash Flow sprak met mr. Arjan de Liefde, directeur IFN Commercial Factors en drs. Wim Diepenbroek, adjunct directeur Sales Management ABN AMRO op het IFN-kantoor te Rotterdam.
Het horen van de term factoring doet bij slechts een klein aantal mensen een belletje rinkelen. Het is een term die vaak wordt verward met financiering van debiteuren. Maar factoring is méér dan dat! Het maakt deel uit van een nóg groter geheel, namelijk handelsfinanciering. Hoog tijd voor een duidelijke uitleg. Cash Flow ging te rade bij Tanno Pieters, Manager Commercie van De Lage Landen Trade Finance.
Haceka, fabrikant van metalen badkameraccessoires, was altijd een bedrijf met een rustige groei. In de jaren negentig werden echter zeer hoge rendementscijfers geboekt. Toen daarna de Duitstalige markt instortte, bleek het verval bij het Amersfoortse familiebedrijf inmiddels ver gevorderd. Tijd voor maatregelen, dus.
Eind 1998 is de Faillissementswet aanzienlijk gewijzigd; aan de wet zijn 78 nieuwe wetsartikelen toegevoegd. Deze wetsartikelen worden aangeduid met "Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen".
Wat is het verschil tussen faillissement en surseance van betaling? Wat zijn de gevolgen voor de schuldenaar aan wie surseance is verleend? Wat zijn de kansen na surseance? Welke mogelijkheden staan er open voor de schuldeisers.
In het kort zal in dit artikel worden ingegaan op aspecten die het faillissement raken. De werking van het faillissement zal worden uitgelegd alsmede de gevolgen voor schuldenaar en schuldeisers. Uiteraard kan deze beschouwing niet volledig zijn, echter, deze verschaft de lezer inzichten op grond waarvan de vragen en antwoorden van het onderzoek kunnen worden begrepen.
If you fail to plan, you plan to fail. Iedere goede ondernemer heeft een plan. Of het nu in zijn hoofd zit, op de achterkant van de sigarenkist staat of keurig is uitgeschreven, geen ondernemer kan zonder. In de praktijk blijkt de gedetailleerde volledig uitgeschreven versie niet erg in te zijn. Veel ondernemers zeggen: 'Het gaat al jaren goed zonder, waarom zou je dan zonodig de boel moeten uitwerken en opschrijven? Bovendien kost het veel tijd en daar hebben we een groot gebrek aan.' Hooguit twee derde van alle kleine en middelgrote bedrijven nemen er de moeite voor. De meeste aandacht blijkt uit te gaan naar zaken als marketing en verkoop. Waar kijken die ondernemers nu eigenlijk tegen op? En wat moet er precies in een plan staan?
Welke bedrijven gaan er nu eigenlijk failliet in Nederland? Veelal de kleinere en jongere bedrijven - maar dat lijkt ook logisch, omdat zij nu eenmaal het talrijkst zijn. Zelden zijn faillissementen ook te wijten aan de aard van de onderneming of aan het economisch tij. Meestal ligt de oorzaak in bepaalde (negatieve) eigenschappen van de ondernemer zelf en zien omstanders zonder oogkleppen dit faillissement ook eerder aankomen dan hijzelf.
Het fenomeen Informal Investors staat de laatste tijd enorm in de belangstelling. In dit artikel zal getracht worden deze groep aanbieders van risicodragend vermogen in kaart te brengen en zal hun betekenis voor het Nederlands bedrijfsleven worden aangegeven. Voorts zal worden bezien in hoeverre de markt voor Informal Investors verder kan worden geactiveerd. Tot slot zullen onze eigen ervaringen met Informal Investors aan de orde komen.
Incassoprocedures zijn meestal gericht op de betaling, op het achterhalen waarom iemand niet betaalt of op het oplossen van een betwisting. Het gaat altijd om een achterstallige debiteur, zoals een crediteurenmedewerker, boekhouder, directeur, eigenaar of particulier. Met deze debiteur wordt telefonisch, persoonlijk of schriftelijk contact opgenomen met als boodschap (telefonisch) betalen, een dreigement of een dagvaarding. Men incasseert wanneer dit het beste uitkomt, wanneer er geld is, rond de vervaldatum of tot een uiterste moment hierna - maar hoe men dit doel bereikt wordt in het bedrijfsleven zeer verschillend ingevuld.
Bij vrijwel de helft van de faillissementen waarin de curator met gegadigden onderhandelt over het (deels) verkopen van de activa van de gefailleerde vennootschap, blijken deze gegadigden eigenaar of directeur hiervan te zijn en mogelijkheden te zien om de bedrijfsactiviteiten met een andere vennootschap voort te zetten. Dit blijkt uit een in 1996 door het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam uitgevoerd onderzoek.
Vaak noemen we de surséance van betaling en het faillissement in één adem, want in beide gevallen gaat het om natuurlijke en rechtspersonen in financiële moeilijkheden. We zien het één als instrument om het ander te voorkomen. Toch blijken vele aanvragers van surséance failliet te worden verklaard; in 1994 bijvoorbeeld werden er van de 494 aanvragen van surséance 341 weer ingetrokken onder gelijktijdige faillietverklaring (bron: CBS). Eenmaal verleend is de surséance dus veelal het voorportaal van het faillissement. Slechts een enkel bedrijf wordt door een bewindvoerder weer marktklaar gemaakt.
De overname van Uniface door Compuware in 1994 was de afsluiting van een tijdperk waarin een bedrijf van 6 man en een startkapitaal van 50.000,- uitgroeide tot een multinationale onderneming met een beurswaarde van 600 miljoen en 600 werknemers. In tien jaar slaagde Uniface erin om 22 miljoen aan venture capital binnen te halen op basis van een revolutionair product-concept, een goed ondernemersplan en een uitstekend management-team. Wat eerst een beursnotering aan Nasdaq had moeten worden als bekroning op het werk van een succesvol bedrijf, werd uiteindelijk een geslaagde 'merger' met een buitenlandse beursgenoteerde onderneming.
Aandelenlease is, op zijn janboerenfluitjes gezegd, niets anders dan het huren van een pakketje aandelen voor een bepaalde periode, meestal vijf jaar, desgewenst korter of langer.
Hoe verloopt een veranderingsproces in de praktijk? Een case-study voor een fictieve productieonderneming van middelgrote omvang. De firma heeft een personeelsbestand van 250 medewerkers en een omzet van 100 miljoen gulden.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl