Kosten overnames blijven ongewijzigd hoog

Het bedrag wat een bedrijf voor een overname moet neertellen blijft ongewijzigd in deze turbulente economische tijden. Dat concludeert Roland Berger Strategy Consultants op basis van een analyse van ruim 700 overnames tussen 2001 en mei 2008.

Volgens Roland Berger lijkt de kredietcrisis nog weinig invloed te hebben op het prijsvolume van overnames. Zelf financiële investeerders die door de crisis zwaar getroffen zijn, betalen nog altijd dezelfde hoge bedragen.

Voor een overname in de gemeten periode wordt gemiddeld tussen de elf en twaalf keer het bedrijfsresultaat neergeteld, blijkt uit het onderzoek. Dat is iets lager dan in 2007, maar slechts met een verwaarloosbaar percentage.

In Nederland hebben de transactieprijzen eveneens nog niet te leiden onder de kredietcrisis. In 2008 werden de overnames van Grolsch, Hagemeyer en Stork tegen relatief hoge prijzen afgerond. Ook in de VS blijven de overnameprijzen opvallend genoeg ook relatief hoog, al is er wel minder M&A activiteit gaande dan in Europa.

Er hebben in 2008 wel minder overnames gedaan dan in voorgaande jaren. Roland Berger verwacht dat deze trend in de tweede helft van 2008 verder zal doorzetten. Wel verwachten ze dat de prijs op niveau blijft.

Gerelateerde artikelen