Opmars euro houdt aan

Het einde van de opmars van de euro is nog niet bereikt. Een groot aantal Amerikaanse topmanagers verwacht zelfs dat de koers binnen afzienbare tijd de twee dollar overstijgt.

Vooral Europese bestuurders stemmen hun strategie en beleidsvoering dan ook sterk af op de hoge koers van de Europese munteenheid ten opzichte van de dollar. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants onder 255 CEO’s uit de VS en Europa, waaronder Nederland.

De euro bereikte inmiddels een recordhoge koers en het einde van de imposante opmars is nog niet in zicht. Wereldwijd worden inmiddels meer dan de helft van alle investeringen gedaan in euro’s en zijn er meer eurobiljetten in omloop dan briefjes van de dollar.

Volgens Roland Berger Strategy Consultants schakelen centrale banken, regeringen en topmanagers massaal over van dollars naar euro’s. De groeiende importantie van de Europese munt kent zijn weerslag op de strategie van Europese bedrijven en regeringen overal ter wereld.

Zo staat de koersverhouding tussen euro en dollar momenteel hoog op de agenda van de Europese CEO. De topmanagers geven aan hun strategie aan te passen aan de nieuwe verhouding tussen dollar en euro. Door de sterke euro wordt Europa namelijk niet alleen rijker, maar ook duurder.

Veel van hen zoeken daarom naarstig naar nieuwe afzetmarkten, ontplooien een sterke focus op kostenbesparing en richten hun pijlen in toenemende mate op het Eurogebied, Azië, Rusland en de Arabische regio. Landen die steeds meer de euro integreren in hun prijsbeleid.

Gerelateerde artikelen