Pensioenfondsen niet immuum voor kredietcrisis

De wereldwijde kredietcrisis heeft in de afgelopen zes maanden ook de pensioenfondsen ABP en PFZW geraakt. ABP, het fonds voor ambtenaren en leraren verloor 5,1 procent op zijn beleggingen. Dit meldt het FD.

Het totale ABP-vermogen bedroeg eind juni euro 205 miljard euro. Dat is twaalf miljard euro minder geworden in 2008 ten gevolge van de kredietcrisis. De dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre het fonds in de toekomst de pensioenen kan garanderen, bedraagt 132 %. Dat is acht procentpunt minder dan een halfjaar geleden.

Als gevolg hiervan is de buffer van het ABP is nu onvoldoende om de pensioenen volledig te indexeren, ofwel te compenseren voor de gevolgen van inflatie. Het besluit over pensioenindexatie wordt in januari 2009 genomen.

Ook de Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), ook bekend als PGGM, heeft in het eerste halfjaar van 2008 verlies geleden op haar beleggingen. PFZW is het grootste pensioenfonds van Nederland.

Het beleggingsrendement van PFZW over de eerste zes maanden bedroeg -2,7%, wat met name werd veroorzaakt door het slechte eerste kwartaal, toen het rendement op de beleggingen -2,9% was. PFZW kampte destijds vooral veroorzaakt met verliezen op aandelen, waarop het fonds een negatief rendement van 12,7% zag.

Gerelateerde artikelen