Wereldwijde faillissementsindex schiet omhoog

De wereldwijde faillissementsindex zal dit jaar stijgen met 15 procent, een historisch zeer scherpe toename. Volgens Euler Hermes, wereldwijde kredietverzekeraar en samensteller van de index, is de stijging hoger dan in de recessie kort na de aanslagen van 11 september 2001. Toen bedroeg de stijging van de index op het hoogtepunt 9 procent.

De stijging is vooral merkbaar in de Verenigde Staten, waar traditioneel de uitslagen naar boven en naar beneden in de conjunctuur extremer zijn. Maar ook in Europa (vooral Spanje en Frankrijk) en in Japan, neemt het aantal faillissementen fors toe. Nederlandse bedrijven komen er volgens de index goed vanaf in 2008.

Daar verwacht Euler Hermes een afname van vijf procent. Ierland en Spanje hebben respectievelijk 31 en zelfs 90 procent toename. Hierdoor komt het Europese gemiddelde op 13 procent te liggen tegen 15 procent wereldwijd. Drie economische schokken.

De oorzaken liggen volgens Euler Hermes in drie opeenvolgende economische schokken, die ondernemingen te verwerken krijgen en die voor veel ondernemingen fataal zullen zijn. Zo zorgt de financiële crisis voor een vertraging in de bouw- en vastgoed sector en stijgen de prijzen in de voedsel en energiemarkt.

Daarnaast zal ook de stagnatie van de wereldhandel als gevolg van de vertraging van de Amerikaanse economie bijdragen aan de schok. Daling BBP in Nederland. De verwachting is dat in 2008 het BBP in Nederland blijft steken op 2,5 procent. In 2009 zal de groei vertragen naar 1,9 procent.

Deze sterke daling heeft niet alleen op het bedrijfsleven, maar ook op de consumentenbestedingen een stagnerend effect, verklaart risk specialist Walter Toemen van Euler Hermes.

Gerelateerde artikelen