Afname beursgangen in 2008

Door tegenvallende marktomstandigheden in 2008 is er tot dusver aanzienlijk minder wereldwijde activiteit op het gebied van beursgangen (IPO's) dan in 2007. Zo blijkt uit de kwartaaluitgave Global IPO Update van Ernst & Young.

Tijdens het tweede kwartaal van 2008 is er wereldwijd met 258 IPO’s een totaal van 37,4 miljard dollar aangetrokken. Dit is betrekkelijk stabiel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Toen vonden er 247 IPO’s plaats met een waarde van 41,2 miljard euro.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2007 is het totaal opgehaalde bedrag gedaald met 59 procent. De waarde van IPO’s in die periode bedroeg toen nog 90,4 miljard dollar. Het aantal deals is ruimschoots gehalveerd van 567 tot 258. Ook een verontrustende uitkomst is dat er in het eerste halfjaar van 2008 meer deals zijn uitgesteld of ingetrokken (177) dan in heel 2007 (169).
 
Opkomende markten vormden in het tweede kwartaal wederom de belangrijkste motor achter de IPO-activiteit. China (incl. Hong Kong) is de koploper in zowel geld (6,2 miljard dollar) als in volume IPO’s (56).

Wat betreft het opgehaalde kapitaal waren zeven van de top-10 IPO’s afkomstig uit opkomende markten. Van de top-20 IPO’s behoorden er vijftien toe aan opkomende markten. China, Brazilië, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië namen gezamenlijk de helft van al het wereldwijd opgehaalde kapitaal voor hun rekening. De actiefste landen in aantallen IPO’s waren China (56), Polen (21), Zuid-Korea (17) en India (17).

In absolute aantallen waren de actiefste beurzen in het afgelopen kwartaal de Australische beurs (ASX), de Alternatieve Investments Market (AIM) in Londen en de Hong Kong Stock Exchange (HKEx). Wat opgehaald kapitaal betreft, waren dat de London Stock Exchange (LSE), de New York Stock Exchange (NYSE) en Euronext. Op NYSE Euronext Amsterdam waren geen IPO’s in het tweede kwartaal.

“De forse stijging van het aantal uitgestelde en ingetrokken IPO’s weerspiegelt het huidige klimaat van economische onzekerheid, dat hoogstwaarschijnlijk nog zeker twee kwartalen zal aanhouden,” aldus Rene Coenradie van het IPO Competence Center van Ernst & Young Nederland.

“Hoewel de activiteiten wereldwijd afnemen, zitten er nog flink wat IPO’s aan te komen. De bedrijven die hun IPO momenteel hebben ingetrokken of uitgesteld, zullen toch weer een IPO overwegen als de marktomstandigheden weer aantrekken. Dit geldt eveneens voor NYSE Euronext Amsterdam, waar in het tweede kwartaal diverse IPO’s werden uitgesteld.”

Gerelateerde artikelen