Recordboete voor topman Skyker

Victor Muller, bestuursvoorzitter en aandeelhouder van automobielbedrijf Spyker, heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een recordboete opgelegd gekregen voor het doorspelen van voorkennis aan zijn bank.

Hiervan maakt het FD melding. Ze baseren zich op een geanonimiseerd vonnis dat de voorzieningenrechter in Rotterdam heeft gewezen over de publicatie van de boete. Volgens de rechter is het handelen van Muller ‘zo niet geheel dan toch ten dele verschoonbaar’. Daarmee heeft Muller de publicatie van de boete voorlopig weten te voorkomen.

De zaak draait om een lening die Muller bij zijn bank had met als onderpand een grote hoeveelheid Skyker-aandelen. Als de bank deze aandelen in 2007 wil verkopen mailt Muller de anonieme bank dat Spyker de volgende dag met belangrijk nieuws komt. De bank speelt de zaak door naar de AFM, waartoe banken sinds 2005 verplicht zijn.

Het belangrijke nieuws van Spyker bleek te gaan om de herfinanciering van het bedijf. Dit nieuws werd enkele dagen na de e-mail van Muller naar buiten gebracht. In het kader van de voorkenniswetgeving legt de AFM Muller de hoogst mogelijke boete op van 96.000 euro. Zover bekend is er niet eerder een dergelijk hoge boete opgelegd.

Gerelateerde artikelen