Vergoeding bij overname leaseauto deels aftrekbaar

Rechtbank Arnhem deed onlangs uitspraak in een zaak over de bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak bij het einde van een dienstverband.

Het ging om de volgende casus. Een werknemer was op grond van zijn arbeidsovereenkomst verplicht om bij het einde van zijn dienstverband de auto van de zaak over te nemen. Hij moest dan een vergoeding betalen voor het verschil tussen de dagwaarde en de boekwaarde van de auto.

Volgens de rechter vond de waardedaling van de auto vooral plaats door het gebruik ervan, in de periode dat de werknemer deze tot zijn beschikking had. Aangezien de auto in deze periode zowel zakelijk als privé was gebruikt, vond de rechtbank het redelijk om de vergoeding hieraan evenredig toe te rekenen.

Het deel van de vergoeding dat ziet op het privégebruik, kan dus in mindering worden gebracht op de loonbijtelling. Deze uitspraak kan voor werkgevers interessant zijn, als een nieuwe werknemer zijn oude werkgever een vergoeding voor het oude leasecontract moet betalen.

Als u de nieuwe werknemer hiervoor wilt compenseren, bedenk dan bij het bepalen van de hoogte van het bedrag dat de werknemer de betaalde vergoeding misschien deels in aftrek kan brengen.

Bron: Tijdschrift Financieel Management – Tax Update ism Deloitte

Gerelateerde artikelen