Flinke winstdaling Aegon

De winst van verzekeraar en financieel dienstverlener Aegon is in het tweede kwartaal met 58 procent gedaald naar 276 miljoen euro. Deze winstdaling is toe te schrijven aan lagere winsten op beleggingen en afschrijvingen. Dit melde het bedrijf woensdag 6 augustus.

Het aandeel van Aegon verloor flink aan waarde naar de bekendmaking van de winstdaling. In totaal nam de verzekeraar een verlies van 324 miljoen euro. Daarvan had 41 miljoen betrekking op de omstreden subprime hypotheken. Het bedrijf draaide niet eerder verlies op dit financiële product.

Andere factoren die negatief op de winst drukten waren de zwakke dollar en het Britse pond Sterling. Geld wat verdient wordt in de VS of het Verenigd Koninkrijk levert omgerekend naar euro’s stukken minder op.

De resultaten kwamen lager uit dan analisten gedacht hadden. Deze gingen uit van 375 miljoen euro netto winst. Deze teleurstelling kwam meteen tot uitdrukking in het aandeel wat met 5,5 procent daalde naar 7,81 euro.

Met het oog op de toekomst zei Aegon dat ‘er een duidelijk risico is’ dat later meer verliezen moeten worden genomen op subprime-producten. Deze portfolio was eind juni één miljard euro groot. Aegon heeft in het afgelopen kwartaal een zogenoemd ongerealiseerd verlies genomen op deze producten van 388 miljoen euro. Deze herwaardering gaat via de balans en nog niet via de winst- en verliesrekening.

Onder meer hierdoor daalde het eigen vermogen van Aegon eind juni met één miljard euro tot 11,6 miljard euro ten opzichte van eind maart.

Gerelateerde artikelen