Ondernemingsvastgoed wordt steeds belangrijker en krijgt binnen afzienbare tijd een plaats in de bestuurskamer. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van het feit dat zij de totale vermogenskosten voor de onderneming omlaag kunnen brengen door het vastgoed efficiënter en doelmatiger in te richten. Daarbij gaat het vooral om het vinden van goede fiscale, financierings- en transactieconstructies.
Minister-president Balkenende heeft op 25 maart 2009 een aanvullend beleidsakkoord naar de Tweede Kamer gestuurd. In dit beleidsakkoord komt het kabinet met maatregelen om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden. Hierover bericht Ernst & Young.
CFO's van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven kijken uit naar de conversie naar IFRS. Dit blijkt uit onderzoek van Accenture. De zorgen die Amerikaanse politici zien in de conversie worden niet gedeeld door de financiële topmannen.
Op 1 april 2009 is het 'Besluit van 20 maart 2009 tot wijziging van het Besluit van 23 december 2004 tot vaststelling van nadere voorschrift en omtrent de inhoud van het jaarverslag, ter uitvoering van Richtlijn 2006/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 juni 2006, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG, 83/349/EEG, 86/635/EEG en 91/674/EEG betreffende de jaarrekening en de geconsolideerde jaarrekening' in werking getreden.
Het wordt voor veel bedrijven makkelijker om btw terug te vragen die in rekening is gebracht bij een andere Europese lidstaat. Ook is het vanaf 1 januari 2010 mogelijk om dit via de Nederlandse Belastingdienst te doen.
Als een Nederlandse vennootschap die onder de vennootschapsbelasting valt een valutakoersverlies lijdt op een buitenlandse deelneming, is dat verlies dan aftrekbaar? Volgens de wet niet. Maar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie lijkt de andere kant op te wijzen.
VNO-NCW is tegen het Europese voornemen om leveranciers aansprakelijk te stellen als bij een grensoverschrijdende transactie de afnemer zijn BTW-plicht ontloopt. Volgens de werkgeversorganisatie is een fiscale claim alleen op zijn plaats als er sprake is van schuld bij de leverancier.
De Europese ministerraad heeft op 16 december 2008 een definitief akkoord bereikt over de aanpak van btw-fraude (carrouselfraude). Het akkoord houdt in dat ondernemingen die voor meer dan 100.000 euro aan intracommunautaire leveringen (ICL) verrichten, vanaf 2010 elke maand een opgaaf ICL moeten doen in plaats van eens per kwartaal.
Onlangs heeft de Gerechtshof Arnhem uitspraak gedaan over de reis van directieleden met zakenrelaties, meldt Rechtennieuws.nl. Het geschil was of de bekostiging van deze reis moest worden aangemerkt als loon in natura of als onbelaste verstrekking.
Op 14 oktober 2008 heeft het gerechtshof 's-Gravenhage geoordeeld dat de fijnstofdifferentiatie strijdig is met Europees recht en (per 11 november 2008) moet worden beëindigd. Kentekenhouders van zwaardere diesels kunnen teveel betaalde BPM over 2008 terug verwachten.
Minister Wouter Bos van Financiën gaat excessieve bonussen op een nieuwe manier aanpakken. Het wordt voor de Raad van Commissarissen straks mogelijk om variabele bonussen terug te vorderen als blijkt dat deze op basis van onjuiste financiële gegevens zijn berekend. Tevens mag de raad eerder toegekende bonussen verlagen.
Duizenden directeur-grootaandeelhouders (dga's) van bedrijven wachten extreem hoge belastingaanslagen. Voor veel ondernemers zal de aanslag hoger zijn dan verwacht. Volgens adviseurs zijn ze zelfs onrealistisch hoog.
De Hoge Raad heeft recent nogmaals uitdrukkelijk aangegeven dat een vaste kostenvergoeding geheel vooraf moet zijn gespecificeerd. De procedure betrof een aantal naheffingsaanslagen loonheffing van een BV over de aan haar directeur-grootaandeelhouder verstrekte vaste algemene kostenvergoedingen over de jaren 1997 tot en met 2001.
Onlangs heeft de Hoge Raad drie arresten gewezen over de vraag of ambtshalve teruggegeven btw kan worden nageheven. De Hoge Raad was in twee procedures van oor- deel dat dat wel mogelijk was. In deze procedures was sprake van naheffing van btw die in eerste instantie was betaald en later op verzoek was teruggegeven.
De VEB heeft de Nederlandse Staat op 28 januari 2009 officieel aansprakelijk gesteld voor de schade die aandeelhouders Fortis hebben geleden door het handelen van de Staat tussen 29 september 2008 en 4 oktober 2008.
De werknemers vorderen vergoeding van schade op grond van onrechtmatige daad. Hun voormalig werkgever heeft volgens de werknemers onrechtmatig jegens hen gehandeld door haar eigen faillissement aan te vragen met het vooropgezette doel hiermee afbreuk te doen aan de arbeidsrechtelijke bescherming van de werknemers.
In navolging van de Rechtbank Amsterdam wil nu ook de Rechtbank Rotterdam een procedure in een effectenleasezaak aanhouden tot de Hoge Raad zijn arrest heeft gewezen met betrekking tot effectenlease.
Minister Bos van Financiën wil de internationale IFRS-boekhoudregels voor illiquide producten tegen het licht houden. Dat zei hij gisteren in een interview met RTLZ naar aanleiding van de steunoperatie waarbij de Nederlandse overheid de risico's van ING's Alt-A-portefeuille grotendeels overnam.
'De International Accounting Standards Board (IASB) is te zwak om kortetermijnbelangen buiten de deur te houden.' Dat zegt Steven Maijoor, directeur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 'Verslaggeving moet als enige doelstelling hebben het transparant informeren van beleggers.'
De EU-bewindslieden van Financiën hebben dinsdag een akkoord bereikt over producten en diensten die onder het lage btw-tarief van zes procent mogen vallen. Tegen de verwachting in werden de bewindslieden het tijdens een beraad in Brussel eens, aldus staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën.
De Raad voor de Rechtspraak verwacht het in 2009 en 2010 fors drukker te gaan krijgen met ontslag, faillissement en incassozaken. Zo schrijft het instituut in zijn jaarplan.
Door de huidige boekhoudregels zijn de jaarrekeningen van banken veel omvangrijker geworden, maar de gepresenteerde informatie is nog voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit "Het jaar 2007 verslagen", het jaarlijks onderzoek van het NIVRA naar de jaarverslaggeving van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.
Het kabinet bekijkt de mogelijkheden om het bedrijfsleven te helpen met een eenmalig uitstel van de maandelijkse afdracht van belastingen. Het gaat dan vooral om uitstel van de betaling van btw en loonbelasting. Verder overweegt het kabinet om de regeling voor verliescompensatie te verruimen voor het bedrijfsleven. Dit meldt WEA Accountants & Adviseurs.
Als het aan FNV Bondgenoten ligt mogen topbestuurders maximaal 20 keer meer verdienen dan hun laagste betaalde werknemer. Dit komt bij veel bedrijven uit op zo'n half miljoen euro per jaar. Dit bedrag is inclusief bonussen. Dat zegt voorzitter Henk van der Kolk in De Volkskrant.
Royal Dutch Shell is winnaar van de Dutch IR Award 2008. Volgens analisten, institutionele beleggers, financiële pers en particuliere beleggers heeft Shell de beste investor relations.
De IFRS-methode versterkt goede resultaten, maar zorgt in economisch slechte tijden voor een goodwillbom. Dat zeggen Martin Hoogendoorn en Gerard van Santen, beiden partner bij Ernst & Young, in het Financieele Dagblad.
De kredietcrisis raakt niet alleen de consument, maar ook de ondernemer. Deze onzekerheden kunnen gevolgen hebben voor de jaarrekening en daarbij het werk van de accountant die de jaarrekening controleert.
De behoefte van de CFO om de fiscale functie goed te beheersen wordt steeds groter. Een belangrijk punt van aandacht is transfer pricing, en dan vooral het 'in control' zijn. Een goede implementatie en monitoring zijn noodzakelijk om de onzekere gevolgen van transfer prices voor de fiscale positie van de onderneming in de jaarrekening te beperken. Dick de Boer bespreekt de mogelijkheden om financiële verrassingen op dit gebied te beperken.
Het Kadaster heeft op 18 februari de F.G. Kordes-Trofee 2008 in de wacht gesleept voor het meest toegankelijke jaarverslag in de (semi)publieke sector. Het jaarverslag van Autoriteit Financiële Markten (AFM) kreeg een eervolle vermelding.
De netto-omzet van AFAS steeg in 2008 ten opzichte van 2007 met 31 procent tot ruim 36 miljoen euro. Uit het jaarverslag 2008 dat AFAS 3 januari jl. presenteerde, komt naar voren dat het resultaat na belastingen met 49 procent toenam, tot bijna 9 miljoen euro.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl