30 accountants riskeren kwijtraken RA-titel

Het NIVRA, de beroepsorganisatie voor registeraccountants, dient tegen ruim dertig van zijn leden een tuchtklacht in. Volgens het NIVRA voldoen ze niet aan hun verplichtingen ten aanzien van permanente educatie. Ze riskeren daarmee hun titel RA (registeraccountant) kwijt te raken.

Het NIVRA is de megazaak bij de tuchtrechter begonnen nadat de accountants een jaar lang waren aangespoord hun plicht tot ‘permanente educatie’ na te komen. ‘Accountants hebben een grote verantwoordelijkheid’, zegt NIVRA-voorzitter Jan Helderman. ‘Dat vereist dat ze hun vakkennis op peil houden.’

Volgens Helderman voldoet het overgrote deel van de leden aan die verplichting. ‘Maar deze betreffende leden hebben geen gehoor gegeven aan onze herhaalde oproepen om hun plicht na te leven. Op een gegeven moment is dan de maat vol’, aldus de voorzitter. De eerste vijf tuchtklachten zijn ingediend bij de Accountantskamer in Zwolle. De overige worden de komende maanden ingediend.

Permanente Educatie voor financieel manager en accountant

Wordt uw rol als financieel manager in crisistijd steeds belangrijker? Wilt u nu, meer dan ooit, op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw vakgebied? Vindt u het cruciaal dat uw kennis en vaardigheden op peil zijn? Neem dan deel aan een van de opleidingen van Alex van Groningen. Stilstand is achteruitgang. Klik hier voor de agenda Permanente Educatie en verzeker u direct van een plaats.

Het zou voor het eerst zijn dat accountants hun titel verliezen omdat ze zich niet bijscholen. Volgens het NIVRA worden gemiddeld vijf accountants per jaar geroyeerd om uiteenlopende redenen: van het niet betalen van de contributie tot een criminele veroordeling.

Sinds 2007 gelden strengere regels voor ‘permanente educatie’. In drie jaar tijd moeten accountants 120 uur steken in allerlei vormen van bijscholing. Dat mogen cursussen zijn, maar ook het lesgeven als docent telt mee. De accountant mag zelf weten hoe hij die 120 uur verdeelt, zolang het minimaal 20 uur per jaar is. De tuchtklachten gaan alleen over het jaar 2007.

Gerelateerde artikelen