Pensioenproblemen voor dga’s

De kredietcrisis heeft aardig ingegrepen op de pensioenvermogens in Nederland. Dit zal in veel gevallen ook aan de orde zijn voor directeur-grootaandeelhouders (dga's) die hun pensioen in eigen beheer opbouwen. Grant Thornton bericht over deze problematiek.

Bent u dga en zijn uw beleggingen in waarde gedaald, dan ontstaat een probleem als dit op de pensioeningangsdatum nog steeds het geval is. De belastingdienst stelt namelijk dat het opgebouwde ouderdomspensioen gewoon dient in te gaan.

Stel, u wordt binnenkort 65 jaar en u heeft tijdens uw werkzame leven als dga in eigen beheer een ouderdomspensioen opgebouwd van 50.000 euro, uit te keren vanaf uw 65e. Indien u begin 2008 uw pensioenkapitaal had belegd in aandelen, zal daar waarschijnlijk per eind 2008 nog maar de helft van over zijn.

Dit is dan waarschijnlijk onvoldoende om het door u opgebouwde ouderdomspensioen ‘levenslang’ uit te keren. Wanneer u de pensioenrechten aanpast aan hetgeen werkelijk aanwezig is, is het levenslange ouderdomspensioen fors lager dan het pensioen dat u in eerste instantie had opgebouwd.

Van de belastingdienst moet u nu echter vasthouden aan het afgesproken pensioen. Uw beleggingen met verlies verkopen en pensioen uitkeren totdat uw bezittingen op zijn vindt u geen optie. Wat kunt u doen?

Verplicht langer doorwerken
Een eenvoudige oplossing kan zijn gebruik te maken van de ‘flexibiliseringselementen’ die de wet u biedt. U kunt bijvoorbeeld uw pensioen uitstellen tot u 70 bent, in de hoop dat uw beleggingen tegen die tijd meer waard zijn geworden. U bent dan echter verplicht door te blijven werken.

Variabel pensioen
Een andere oplossing kan zijn gebruik te maken van de ‘variabiliseringsmogelijkheid’. U kunt uw pensioen in hoogte laten verschillen, mits dit binnen de bandbreedte 100:75 blijft. De laagste uitkering mag dus niet lager zijn dan 75 procent van de hoogste uitkering. U kunt bijvoorbeeld de eerste vijf jaar een pensioenuitkering van 75 procent nemen en de jaren daarna van 100 procent. Dit verandert niets aan uw fiscale verplichting. U heeft echter wel vijf jaar wat meer de ruimte om uw beleggingen weer aan te laten groeien.

Gerelateerde artikelen