In Nederland gevestigde ondernemers die in andere EU-lidstaten btw hebben voldaan, kunnen deze btw vanaf 1 januari 2010 terugvragen via de elektronische portalsite van de Nederlandse fiscus.
Gisteren maandag 28 september behandelde de Accountantskamer in Zwolle twee van de twintig klachten die de afgelopen maanden door het NIVRA zijn ingediend tegen accountants die het vereiste aantal PE-punten niet hebben behaald. Accountancynieuws doet verslag van de zaak.
Het aandeel van advieskosten binnen het accountantshonorarium verschilt van nul tot vijftig procent. Dat blijkt uit een onderzoek van 'de Accountant'. Vanaf boekjaar 2008 moeten ondernemingen in de toelichting bij de jaarrekening het accountantshonorarium vermelden, uitgesplitst naar controle- en adviesdiensten.
De afschaffing van het verplicht deponeren van de jaarrekening door kleine Nederlandse bedrijven, loopt vast op weerstand vanuit Europa. Nederland is ondubbelzinnig voorstander van afschaffing van de deponeringsplicht voor bedrijven tot tien werknemers of een omzet van minder dan tien miljoen euro.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs een bestuurlijke boete van 30.000 euro opgelegd aan SNS Bank N.V. omdat zij onvoldoende informatie heeft ingewonnen bij het adviseren over beleggingsverzekeringen. De boete komt voort uit het in 2007 en 2008 uitgevoerde marktbrede onderzoek naar de advisering van beleggingsverzekeringen.
De kredietcrisis heeft aardig ingegrepen op de pensioenvermogens in Nederland. Dit zal in veel gevallen ook aan de orde zijn voor directeur-grootaandeelhouders (dga's) die hun pensioen in eigen beheer opbouwen. Grant Thornton bericht over deze problematiek.
De AFM heeft twee bestuurlijke boetes aan DSB Bank opgelegd. Op grond van artikel 115 Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo) heeft zij een boete van 96.000 euro opgelegd, omdat DSB Bank bij de beoordeling van hypotheekaanvragen beoordelingscriteria hanteert die niet zijn vastgelegd ter voorkoming van overkreditering.
De rijksoverheid gaat de fraude met subsidies aanpakken. Misbruik van subsidies zal voortaan geregistreerd worden. De nieuwe aanpak maakt het echter niet mogelijk om fraudegegevens tussen de departementen uit te wisselen.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft op 16 juni jl. geoordeeld dat het weigeren van digitale processtukken, die door advocaten in een zaak worden aangedragen, in strijd kan zijn met het recht op een eerlijk proces.
Deze zomer zond de minister van Justitie, Hirsch Ballin, het wetsvoorstel Evaluatiewet modernisering rechterlijke organisatie naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel bevat enkele maatregelen naar aanleiding van de evaluatie van de modernisering van de rechterlijke organisatie, die is uitgevoerd door de Commissie evaluatie modernisering rechterlijke organisatie (Commissie-Deetman).
In Nederland heeft de bestuurder van een rechtspersoon vaak een dubbele rechtsbetrekking. Leden of aandeelhouders benoemen hem als statutair bestuurder. Het rechtspersonenrecht beheerst deze functionele relatie. Daarnaast is die bestuurder vaak op arbeidsovereenkomst werkzaam (contractuele relatie).
Over de vraag of een brief aan Dexia een geldige opt-out verklaring is, hebben twee kantonrechters tegengesteld geoordeeld. In het vonnis van 25 juni jl. heeft de kantonrechter te Eindhoven geoordeeld dat het versturen van een brief aan Dexia geen geldige opt outverklaring is, terwijl de kantonrechter te Breda een brief aan Dexia wel een rechtsgeldig beroep acht op de opt-out regeling.
Tijdens Prinsjesdag zijn diverse fiscale maatregelen voorgesteld, die voor financials van belang kunnen zijn. Deze maatregelen zijn opgenomen in een notitie waarover Horlings Belastingadviseurs binnenkort gaat berichten. Vooruitlopend hierop treft u hieronder alvast een selectie aan van een aantal in het oog springende fiscale maatregelen.
Het Deloitte IFRS Centre of Excellence in Nederland heeft de tweede editie gepubliceerd van 'IFRSs and NL GAAP: A Pocket Comparison'. In het 18 pagina's tellende boekwerkje wordend de belangrijkste verschillen tussen IFRS en Dutch Gaap op een rijtje gezet voor boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2009.
Op woensdag 9 september hebben de overheid en de banken een overeenkomst gesloten voor de elektronische uitwisseling van jaarcijfers. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van XBRL, een internationale standaard voor de uitwisseling van financiële informatie. Zo wordt het mogelijk om één rapportage aan te maken in uw boekhoudpakket en die te versturen naar zowel bank als overheid.
Het is in de praktijk niet ongebruikelijk dat een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zich borg stelt voor schulden van de eigen BV. Vaak blijft een dergelijke borgstelling zonder gevolgen, maar in het huidige verslechterde financiële klimaat komt steeds vaker voor dat de BV niet langer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen en de schuldeiser bij de DGA 'aanklopt'.
In de praktijk is gebleken dat veel werkgevers niet optimaal gebruik maken van de fiscale mogelijkheden op het gebied van vervoer. Een vernieuwde handreiking wil deze onbekendheid wegnemen. Hierover bericht Verkeersnet.
Directeur-grootaandeelhouders (dga's) worden geacht een loon te genieten dat overeenkomt met een loon dat in het economische verkeer gebruikelijk is. Voor dga's in dienstbetrekking van hun eigen personal holding, is het echter onduidelijk welk loon precies gebruikelijk is. Rechtbank Haarlem verschaft hierover duidelijkheid en die uitspraak blijkt goed nieuws voor dga's.
Aegon hoeft de jaarrekening niet aan te passen, op het punt van de weergave van het beklemd vermogen van het in 2007 overgenomen pensioenfonds Optas als eigen vermogen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam onlangs besloten.
De producent van duurzame energie Econcern heeft geknoeid met de kwartaalcijfers om de kredietfaciliteit met de banken veilig te stellen. Dat meldt Het Financieele Dagblad die zich baseren op eigen onderzoek.
Accountantskantoren die geregistreerd staan bij de Amerikaanse toezichthouder PCAOB moeten voortaan op tal van punten openheid van zaken geven. In een jaarlijks 'transparantieverslag' moeten de kantoren inzage geven in de afgegeven accountantsverklaringen.
Van de Belgische bedrijven heeft slechts 60,6 procent zijn jaarrekening in 2008 op tijd gepubliceerd. Dit is een daling met 3,3 procent, zo meldt Graydon België. Onderzoek wijst volgens Graydon op een duidelijk verband tussen het vertraagd indienen van een jaarrekening en de kans op discontinuïteit van een onderneming.
'Het is niet zo dat Nederlandse gemeenten fraude plegen, maar ze mogen best meer transparant zijn over hun resultaatsturing', aldus Henri Loeff, de winnaar van de Ernst & Young Master Thesis Award 2009.
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft een 'Nieuwe ontwerp-Richtlijn voor kleine organisaties-zonder-winststreven' gepubliceerd in RJ-Uiting 2009-3. Deze ontwerp-Richtlijn heeft betrekking op organisaties die primair gericht zijn op een maatschappelijk doel of die een algemeen nut nastreven.
Het spamverbod wordt per 1 oktober 2009 uitgebreid: vanaf die datum is het ook verboden commerciële, charitatieve of ideële berichten naar bedrijven te versturen zonder toestemming van de ontvanger. Grant Thornton zet de nieuwe regels nog eens op een rij.
Het kabinet gaat de belastingregels voor bv's aangaande hun directeur-grootaandeelhouder (dga) minder stringent maken. Daardoor hoeven bedrijven, die door de crisis zijn getroffen, niet altijd meer minstens 40.000 euro per jaar als loon te betalen aan die dga.
De Nederlandse Staat heeft gelijk gekregen in een van de rechtszaken die de Stichting FortisEffect heeft aangespannen. Volgens de rechtbank Amsterdam mag de Staat vrijelijk over de overgenomen Fortis-onderdelen beschikken.
Het NIVRA, de beroepsorganisatie voor registeraccountants, dient tegen ruim dertig van zijn leden een tuchtklacht in. Volgens het NIVRA voldoen ze niet aan hun verplichtingen ten aanzien van permanente educatie. Ze riskeren daarmee hun titel RA (registeraccountant) kwijt te raken.
De Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (de Wet Vpb) is bij invoering van de wet 'Werken aan winst' in 2007 ingrijpend gewijzigd op het gebied van de aftrek van rente. Op 15 juni 2009, nog geen drie jaren later, publiceert het ministerie van Financiën in een consultatiedocument opnieuw voorstellen met mogelijke drastische aanpassingen in de Wet Vpb.
Een in het buitenland woonachtige werknemer die in dienst is bij een in Nederland gevestigde werkgever, is onder omstandigheden niet in Nederland belastingplichtig voor de inkomstenbelasting.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl