AFM wenst Europees toezicht accountants

Een nieuwe Europese waakhond is nodig om greep te kunnen houden op de grote accountantskantoren. Naast de drie Europese toezichthouders die nu worden ingezet voor banken, verzekeraars en de effectenhandel, moet er ook een 'Europese Audit Autoriteit' komen.

Dit stelt directer Steven Maijoor van AFM. Hij wil de recessie gebruiken om het toezicht te renoveren. ‘Never waste a good crisis’, aldus Maijoor. Hij wil een groot gat dichten in het accountantstoezicht. Dit gat ontstaat doordat de werkwijze van grote kantoren steeds sterker wordt bepaald door hun ‘regionale of mondiale management’, maar de toezichthouders per land hebben geen bevoegdheid om dat regionale of mondiale management tot de orde te roepen.

Tegelijkertijd wil Maijoor voorkomen dat Europese accountants de wet moeten overtreden, wanneer ze informatie moeten leveren aan niet-Europese toezichthouders. In veel gevallen schenden de accountantskantoren dan de nationale wetgeving. De kantoren met vestigingen in verschillende landen, kiezen dan het land waar ze de wetgeving moeten overtreden. Hij pleit voor gelijkstelling, in ieder geval in Europa, van die wetgeving.

Bron: Tijdschrift Financieel Management, Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen