Minder belasting voor gebruik mobiele telefoon

Werkgevers die hun personeel een mobiele telefoon verstrekken, hoeven daarvoor veel minder belasting te betalen dan de fiscus hun eerder in rekening heeft gebracht. Dat meldt Het Financieele Dagblad naar aanleiding van een besluit van de Hoge Raad.

Tot 2007 gold de regel dat 90 procent van het gebruik van de mobiele telefoon zakelijk moest zijn. Er mocht dus slechts voor maximaal tien procent aan privégesprekken worden gevoerd met de mobiele telefoon van de zaak. Voor werkgevers was dat nauwelijks te bewijzen. De fiscus rekende vervolgens de mobiele telefoon tot het loon en bracht daarvoor 22,69 euro per maand in rekening. Dat leidde tot forse naheffingen.

In een procedure aangespannen door Ernst & Young heeft de Hoge Raad nu beslist dat het bedrag dat de fiscus in rekening bracht veel te hoog is. Ten onrechte heeft de fiscus ook de abonnementskosten hierbij in rekening gebracht, aldus de Hoge Raad. Volgens Ernst & Young bestaat ongeveer tweederde van dit bedrag uit abonnementskosten. De naheffingen van de Belastingdienst moeten dus met twee derde worden verlaagd.

Bedrijven die voorheen bezwaar hebben gemaakt tegen de naheffing, kunnen dus rekenen op een teruggave. Om hoeveel geld het in totaal gaat dat de fiscus niet kan innen, is niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen