Het vennootschapsrecht geeft aan hoe moet worden omgegaan met situaties waarin tegenstrijdige belangen aan de orde zijn. In die situaties moet de vennootschap of liever gezegd moeten de aandeelhouders worden beschermd tegen potentieel opportunistisch handelen van bestuurders.
Financieel detacheerder DPA kwam met de overname van Flex Groep Nederland (ict en hrm) op een marktkapitalisatie van EUR 120 miljoen. De beursgenoteerde onderneming werd daarmee als smallcap in één klap zichtbaar op het radarscherm van analisten en zakenbanken.
CSM overweegt zijn suikerdivisie te verkopen, zo maakte het voedingsmiddelenconcern bekend. Het lijkt een gedwongen verkoop, want CSM komt met het in de etalage zetten zijn morrende aandeelhouders tegemoet.
De rode loper gaat uit voor durfinvesteerders, vanwege aanhoudend succes. Wat is de (maatschappelijke) rol van deze spelers binnen het MKB? En wat zijn de gevolgen van hun handelen?
Durfinvesteerders financieren momenteel gemiddeld bijna zes keer het bedrijfsresultaat voor afschrijving bancair. Zelfs acht keer EBITDA is inmiddels geen uitzondering meer. Dat concludeert Jurgen van Breukelen, voorzitter van KPMG Corporate Finance naar aanleiding van onderzoek.
Het daadwerkelijk laten renderen van een overname is een uitdaging van jewelste - vaak onderschat door de betrokken partijen. Wie zich gedegen voorbereidt én ook ná de deal aandacht aan de integratie blijft besteden, verhoogt de kans op een geslaagde.
De financiële implicaties van risico's rond een transactie kunnen een negatief effect hebben op het onderhandelingsproces. Ze kunnen zelfs leiden tot het afbreken daarvan. Ook na een succesvolle transactie kunnen risico's een fusie of overname alsnog laten mislukken. Verzekeringskapitaal en risk management kunnen aangewend worden als onderhandelings- en monitoringsinstrumenten, waarmee fusiepartners dergelijke risico's kunnen vermijden.
De markt voor overnamefinancieringen van mid corporates is het afgelopen jaar fors gegroeid. De vraag rijst of deze ontwikkeling door kan gaan. Immers: door de marge-erosie en toename van financieringsrisico's wordt het gealloceerde kapitaal voor overnamefinancieringen minder rendabel.
De serie inkoopstellingen is samengesteld door promovendus Fredo Schotanus en vormt een interessante samenvatting van recent Nederlands promotieonderzoek naar inkoopmanagement (NEVI). Voor deel 1 van de serie moeten we bijna tien jaar terug: 1997 en 1998.
In de transactie top 10 de belangrijkste deals van februari, met commentaar van Peter van Mierlo, managing partner Transactions Group PricewaterhouseCoopers. 'De wereld wordt met de dag kleiner.'
Private equity investeerders verleggen hun blikveld van private ondernemingen naar Nederlandse bedrijven met een beursnotering. Dat constateert Jurgen van Breukelen, voorzitter van KPMG Corporate Finance, naar aanleiding van onderzoek. Oorzaak is de grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal. Door deze financieringsmogelijkheden komen vrijwel alle Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven op het radarscherm van financiële kopers.
Waar bij private equity de bomen tot in de hemel reiken, moet venture capital het doen met vele malen minder geld. Na de internethype droogde de bron snel op. Tot schrik van Paul Schröder, CEO van Residex Ventures. 'We laten in Nederland te weinig durf zien.' Institutionele partijen laten miljarden stromen naar private equity en slaan het echte durfkapitaal, venture capital, over. Na de internethype willen ze niet te veel risico nemen.
Grote overnames plegen is niet erg handig, stellen economen. De meeste grote overnames zijn op langere termijn immers verlieslatend. Maar de beleidshorizon van topmanagers is kort. En ondernemen is kansen benutten en dus risico's nemen. Daarom zijn er veel goede en slechte redenen om een grote overname te plegen.
Stork verlaat beurs na druk van beleggers. Het industriële concern onderzoekt een beursexit. Het is slechts één van de talloze verhalen waarin durfkapitaal een rol speelt. Het recente bod van investeringsmaatschappijen op VNU is het grootste dat ooit op een Nederlands beursfonds is uitgebracht. Private equity rammelt aan de deur.
Net zoals de juridische fusie is de juridische splitsing voor het Nederlandse bedrijfsleven onmisbaar. De fiscale faciliteiten zijn een belangrijk element voor het succes. Het Europese hof van justitie maakte onlangs de grensoverschrijdende fusie mogelijk. In het kielzog lijkt ook een Europese juridische splitsing een stap dichterbij. De Nederlandse fiscaliteit is er klaar voor.
In Nederland en Groot-Brittannië wordt door de werkende generatie gespaard voor het eigen pensioen. In de overige lidstaten geldt een solidariteitsstelsel waardoor de werkende generatie het pensioen betaalt van de gepensioneerde generatie.
Inflatie leidt over het algemeen tot prijsstijgingen. Voor ondernemingen is het gevolg dat bij gelijkblijvende afzet toch sprake is van het groeien van de omzet. De geldstroom zwelt op. Over het algemeen zorgen stijgende geldstromen voor het toenemen van de waarde van een bedrijf. Is deze conclusie ook geldig wanneer er sprake is van inflatoire groei? En wat zijn de praktische complicaties die ontstaan door het fenomeen inflatie?
Industrieel bedrijf Aalberts Industries zet de overnametocht - vorig jaar lijfde het bedrijf maar liefst acht bedrijven in - in 2006 voort. Op 5 januari maakte het bedrijf bekend dat het Franse Comap vanaf heden ook onder de vlag van Aalberts Industries opereert. Aalberts Industries doet met Comap zijn grootste overname tot nu toe.
Om beurten presenteren de M&A-deskundigen Johan Kleyn (Allen & Overy), Kid Schwarz (Universiteit Maastricht) en Maarten Vijverberg (Boer & Croon Corporate Finance+) maandelijks op deze plaats hun visie op de M&A-markt. Deze keer Johan Kleyn, overnameadvocaat bij Allen & Overy.
Lidstaten mogen grensoverschrijdende juridische fusies binnen de Europese Unie niet langer blokkeren, als dat niet gerechtvaardigd wordt door dwingende redenen van algemeen belang. Dat stelde het Hof van Justitie op 13 december 2005, tijdens het Sevic-arrest. En dat is van groot belang is voor de praktijk.
Een beetje een onbehoorlijke vraag: hoeveel verdient u per deal? Genoeg om een Rolls Royce of een Bentley van te rijden? Als hoofdredacteur van het geheel vernieuwde Fusie & Overname onder de vlag van CxO Media was ik te gast bij de awardshow van onze Engelse tegenhanger, Acquisitions Monthly. In hartje Londen reden de Bentleys en Rolls Royces af en aan. Ze misstonden niet, zeker niet in Park Lane, waar exclusieve auto's zoals Porsche en Aston Martin in de etalages staan te glimmen. Hoe komen die dealmakers in Londen aan al dat geld om dergelijke auto's te financieren?
Als het om fusies en overnames gaat, staat ict zelden bovenaan de agenda. Volgens de experts worden CIO's er pas in een laat stadium bij betrokken, áls zij er al bij worden betrokken. Maar nu naleving van regelgeving steeds belangrijker wordt, kan het duur uitpakken als ict op afstand wordt gehouden.
Overnamebegeleiders maken zich op voor een topjaar, waarin naast private equity ook weer de strategische partijen hun rol spelen. Het gonst in de fusie- en overnamemarkt en spelers bieden in 2006 hard tegen elkaar op.
Rendementen van 40 procent zitten er niet meer in, maar Goldman Sachs gelooft dat de komende jaren 20 tot 25 procent nog steeds haalbaar blijven in private equity. Charles Baillie vertelde dat tijdens SuperReturn, met 1.500 bezoekers de grootste conferentie voor private equity van het jaar.
In de transactie top 10 de belangrijkste deals van januari, met commentaar van een deskundige. Dit maal Geert-Jan van Logtestijn, partner Ernst & Young Transaction Advisory Services. 'Nu nog wint vaak het geld, maar ik verwacht dat dat verandert.'
Oswald Coene had nog jaren op het pluche van de Raad van Bestuur van Getronics kunnen zitten. Hij koos bewust voor ondernemerschap. Coene deed een klassieke management buy out. 'Bekenden en kennissen versleten me voor gek.'
Awards in maar liefst 25 categorieen. Acquistions Monthly en in het bijzonder Rt. Hon William Hague (parlementslid) en hoofdredacteur Henri Gibbon werkten ze in rap tempo af. Als Nederlandse partijen waren AlpInvest en ABN AMRO Capital genomineerd, maar ze vielen helaas niet in de prijzen.
Typische Britse humor, Bentleys en Rolls Royces voor de deur en miljarden ponden in plaats van miljoenen euro's. Dat waren de ingredienten van de M&A awardshow van Acquisitions Monthly in Londen. Ster van de avond: Hon William Hague, lid van het Britse parlement voor de conservatieve partij.
Alex van Groningen, onder meer uitgever van CFO Magazine, CIO en de website FM.nl, heeft het tijdschrift Fusie & Overname overgenomen. Dat betekent dat F&O in een nieuw jasje en met enkele nieuwe rubrieken doorgaat met het leveren van ijzersterke vakinformatie aan spelers in de fusie- en overnamewereld.
Bij de inkoop van goederen en diensten is de laagste prijs zelden het enige criterium. De essentie van inkoopfunctie is het benutten van kansen en het beheersen van risico's, zo stelt Bart Vos, hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit van Tilburg. Bij global sourcing moeten bedrijven bedacht zijn op verborgen kosten.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl