Dreigende verkoop Essent bij mislukte overname Nuon

Energiebedrijf Essent dreigt door zijn aandeelhouders te koop gezet te worden als de voorgenomen overname van Nuon mislukt. De aandeelhouders zouden al oriënterende gesprekken voeren met onder meer het Italiaanse Enel en het Franse Suez. Dit meldt het FD.

Essent wil graag samen met Nuon een nationaal kampioen worden op het gebied van energievoorziening. Vorig jaar probeerden bedrijven te fuseren, maar dit mislukte. Essent probeert het nu opnieuw via een overname. Nuon wil echter niet meewerken.

Volgens Essent is de overname van Nuon belangrijk om ook in de toekomst de nationale energievoorziening veilig te stellen. Vorige week stuurden de aandeelhouders van Essent een brandbrief naar het kabinet. Daarin vroegen zij premier Balkende en minister Bos van Financiën om druk uit te oefenen op Nuon, om met een overname in te stemmen.

Premier Jan Peter Balkenende, minister Wouter Bos van Financiën en minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken moeten volgens de brief druk uitoefenen op de commissarissen en aandeelhouders van Nuon om met een overname in te stemmen.

Van der Hoeven zei eerder niet van plan te zijn te bemiddelen. Ze stelde dat het in eerste instantie aan bedrijven zelf is om te bemiddelen. De energiebedrijven moeten zich voor 2011 splitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel productie- en leveringsbedrijf. De netbedrijven mogen niet geprivatiseerd worden, de commerciële bedrijven wel.

Gerelateerde artikelen