Bij overnames zijn risico-inschatting en financiering cruciaal

Voor ondernemers zijn financiering (77 procent) en risico-inschatting (64 procent) de belangrijkste onderwerpen als het gaat om het overnemen of verkopen van een bedrijf. Dit blijkt uit een onderzoek van Delta Lloyd en Brookz naar bedrijfsovernames.

Daarnaast spelen juridische aspecten (46 procent), personeel (43 procent) en fiscale aspecten (43 procent) een belangrijke rol. Voor acht procent zijn verzekeringen belangrijk bij een bedrijfsovername.

De overgrote meerderheid van alle ondernemers (88 procent) schakelt één of meer adviseurs in bij een bedrijfsovername of bedrijfsoverdracht. Daarbij is de overnamespecialist veruit favoriet (60 procent), gevolgd door de boekhouder/accountant (46 procent), de fiscale jurist (39 procent) en de advocaat (19 procent).

Opvallend is dat ondanks de relatief geringe rol die verzekeringen spelen bij een bedrijfsoverdracht, de helft van alle ondernemers hun assurantieadviseur wel betrekt bij een bedrijfsovername.

Het aantal fusies en overnames in Nederland neemt overigens steeds verder af. In de eerste drie maanden van dit jaar zakte het aantal tot onder het niveau van dezelfde periode in 2005. Dat blijkt uit onderzoek van Overfusies.nl.

In het afgelopen eerste kwartaal waren er 123 overnames, tegen 201 in dezelfde periode een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2005 bedroeg het aantal overnames 141. Het jaar 2006 telde 145 overnames.

De Nederlandse fusie- en overnamemarkt koelt al enige tijd af als gevolg van ongunstige marktomstandigheden. De waarde van overnames in het eerste kwartaal (27 miljard euro) bleef nog wel redelijk overeind tegenover een jaar eerder (35 miljard euro). Dat kwam vooral door de overname van Scottish & Newcastle door Heineken.

Gerelateerde artikelen