Het jaarverslag is in de loop der jaren van een grauwe bundel cijfers uitgegroeid tot een kleurige communicatieuiting. Alhoewel... "Door de boekhoudschandalen van de laatste jaren is versobering de zichtbare trend: alle aandacht gaat uit naar de formele boodschap." Dit constateren tenminste de makers van de Jaarverslagagenda 2004-2005, Van Eck Grafisch Ontwerpers, drukkerij Spinhex & Industrie en Van Mechelen Communicatieadvies.
Dat Pharming nu echt dicht tegen de marktlancering van zijn eerste product aan zit, heeft het bedrijf voor een groot deel te danken aan het Engelse Lafferty Investments. Al tijdens de surseance kwam deze grote durfkapitalist met geld over de brug, waardoor de operationele zaken doorgang konden vinden. Deze investeerder, die CEO Pinto tijdens de surseance uit zijn 'old boys network'-hoed toverde, speelt ook na de surseance een cruciale rol.
Een aantal jaren geleden was een beursgang zo'n beetje het meest eervolle wat je als bedrijf kon bereiken. Die glans is er nu wel van af. Sterker nog, veel bedrijven willen helemaal niet op de beurs staan. En als ze een notering hebben, weten ze niet hoe snel ze ervan af moeten komen. Denk aan de Free Record Shop, denk aan Vendex KBB.
De titel van deze column lijkt nonsens. Mergers and acquisitions (M&A) oftewel fusies en overnames zijn in de praktijk een financieel en juridisch traject. Wat heeft dat met marketing te maken? Meer dan menige CFO wellicht vermoedt.
CFO's kunnen ervoor zorgen dat IFRS daadwerkelijk toegevoegde waarde oplevert voor hun organisatie. Maar hoe zorgt u dat u uw bedrijf met succes afstemt op IFRS? Enkele aandachtspunten.
Nu de fusie- en overnamemarkt opleeft, zoeken talloze buitenlandse investeerders en financiële instellingen naar internationaal gebruikelijke overnamestructuren. Zoals overnames met gebruik van financial assistance. Was dat geen verboden instrument? Ach...
Het kan bijna geen toeval zijn. Kort na elkaar grijpen de Amerikaanse en Europese overheden in bij accountingstandaarden die door de technische deskundigen reeds waren aanvaard. Het gaat om twee verschillende, maar zeer gevoelige onderwerpen, namelijk share based payments (onder meer personeelsopties) en financiële instrumenten. Waarom heeft de politiek ingegrepen en is dit goed of slecht? En wat betekent dit voor de invoering van IFRS in Europa?
Een groep in Monaco gevestigde investeerders denkt producten op de markt te kunnen brengen die gebruikmaken van de onbeperkte mogelijkheden van de nieuwe frequenties voor mobiele telefonie. Het liefst vanuit een bedrijf met een holding in Monaco en een werkmaatschappij in Zwitserland of Frankrijk. Het juridische en fiscale werk om een en ander op te tuigen is aanbesteed. Met aanzienlijke besparingen tot gevolg.
Nederlandse bedrijven zijn voortvarend aan de slag gegaan met de code-Tabaksblat. Van de ondernemingen voldoet 93 procent aan de vereiste aanwezigheid van een corporategovernancehoofdstuk in het jaarverslag, 81 procent van de vennootschappen heeft corporate governance tijdens de aandeelhoudersvergaderingen geagendeerd en de overgrote meerderheid verwacht relatief weinig problemen met de toepassing van de code. Dit blijkt uit een onderzoek van het Netherlands Institute for Corporate Governance (NICG) en de Nederlandse Corporate Governance Stichting (NCGS) naar de naleving van de code-Tabaksblat.
Hoe vindt inkoop van aandelen in de praktijk plaats? En welke wetten en regels zijn erop van toepassing? Een kort overzicht.
De gedragscode voor ondernemingsbestuur leidt de komende jaren tot het openbreken van arbeidsovereenkomsten van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. Dat voorspelt Morris Tabaksblat, de geestelijke vader van de gedragscode, in Het Financieele Dagblad.
Particulieren en bedrijven zijn sinds juli van dit jaar in principe vrij om hun eigen energieleverancier te kiezen. Energieleveranciers zijn op hun beurt vrij om te proberen in heel Nederland klanten van elkaar af te snoepen. In die concurrentiestrijd is het belangrijk een goed beeld van de markt te hebben en snel en adequaat te kunnen handelen. CPM kan een sterk wapen in die strijd zijn, zegt Ton van den Dungen van ENECO Energie.
De wereldberoemde managementgoeroe Michael Porter was onlangs weer eens in Nederland. Zijn boodschap? Volgens hem is het 'kopen van groei' door middel van overnames wel gemakkelijk, maar brengt het de strategie in gevaar. Tel daarbij op dat voor overnames vaak te veel wordt betaald, en je vraagt je af of overnames ooit wél zinvol zijn.
ENECO Energie levert gas, elektriciteit en warmte aan ruim twee miljoen huishoudens en bedrijven. Met een omzet van meer dan 3,5 miljard euro en dit aantal klanten behoort ENECO Energie tot de top-drie van de energiebedrijven in Nederland.
Elders in dit nummer van Chief Financial Officer wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van IFRS voor de verslaggeving van diverse bedrijven. Hoe verstrekkend die gevolgen kunnen zijn, blijkt wel bij Nutreco, het enige Nederlandse beursgenoteerde bedrijf dat 'levende have' op de balans heeft staan: zalm. En die zalm moet nu tegen fair value worden gewaardeerd. Hoe moeten wij ons dat voorstellen?
Een vastgoedbedrijf heeft de ambitie om in 2010 een toonaangevende Europese vastgoedonderneming te zijn met een bovengemiddeld rendement. De nadruk ligt de komende jaren met name op internationale groei van bestaande activiteiten.
De invoering van de nieuwe IFRS-boekhoudregels dreigt uit te lopen op veel extra werk voor het Nederlandse bedrijfsleven. Onder de huidige wet hoeft er voor geconsolideerde dochterondernemingen geen apart jaarverslag gemaakt te worden, straks moeten naar schatting ongeveer tweeduizend bedrijven meer een jaarverslag maken dan nu het geval is. De lasten hiervan liggen volgens het ministerie van Justitie op 1,6 miljard euro.
WAT? Bedrijven zijn op het ogenblik nog huiverig om overnames te plegen, maar de venture-capitalmaatschappijen zijn weer volop actief op deze markt. Het is een van de meest opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek dat dit tijdschrift heeft laten uitvoeren naar de fusie- en overnamemarkt. Neem een van de opvallendste transacties van het afgelopen jaar, de delisting annex buy-out van Vendex KBB, een door financiers gedreven 'deal'.
Slechts een klein groepje vrouwen bezet topposities bij grote ondernemingen. Omdat de code-Tabaksblat paal en perk stelt aan het aantal functies dat iemand mag bekleden, dreigt het aantal vrouwen aan de top minder te worden. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Spencer Stuart.
CFO's maken zich meer zorgen over het risico van problemen met klantenservice, operations of fusies en overnames dan over het naleven van voorschriften op het gebied van financiele verslaggeving, zoals de Sarbanes-Oxley Act of de International Accounting Standards. Dit blijkt uit onderzoek onder de 1000 grootste bedrijven in Europa door softwarebedrijf HandySoft.
De overnameactiviteit op de Amsterdamse beurs neemt toe. Daarbij zijn het vooral de grootaandeelhouders die van de lage beurskoersen gebruik willen maken om weer de volledige eigendom te verkrijgen. Een verheugende ontwikkeling? Niet bepaald.
Meer dan de helft van de CFO's van grote Europese ondernemingen wordt de afgelopen tijd geconfronteerd met de kritische beoordeling van de pensioensituatie van hun bedrijf door analisten, financiers en overnamekandidaten. Aanleiding is een wijdverspreide angst voor grote ongedekte pensioenverplichtingen die de balanspositie van de onderneming kunnen beïnvloeden. Het onderwerp 'pension governance' staat daarom inmiddels hoog op de corporate agenda. Een en ander blijkt uit onderzoek van beloningsadviesbureau Towers Perrin.
"Als voormalig CFO heb ik er nooit moeite mee gehad de juiste cijfers te presenteren, goed of slecht, al is dat laatste wel vervelend." Dit zegt Arie Verberk, voormalig CFO van Martinair, thans bestuursvoorzitter.
De CFO wordt een steeds belangrijker functionaris in het bedrijfsleven, die bovendien veel vaker dan vroeger naar buiten treedt. En de CFO lijkt zich razendsnel aan te passen aan die plek in de schijnwerpers, zo bleek op de CFO Day 2004. Neem de CFO van het jaar Tom de Swaan, een toonbeeld van zelfvertrouwen. Maar hij niet alleen. Waar CFO's vorig jaar bij lastige vragen van spreekstalmeester Wouke van Scherrenburg nog zwetend naar een onschuldig antwoord zochten, keken ze nu onverschrokken, ja soms brutaal de zaal in. Buiten was het dan wel economisch zwaar weer, binnen heerste een uitgelaten stemming.
De eerste CFO van het jaar van een niet-beursgenoteerde onderneming is Gerard van Olphen van Eureko. Iemand die het klappen van de zweep in de financiële sector kent. Bij zijn komst bij Eureko in 2002 werd de CFO geconfronteerd met een recordverlies. Een jaar later boekt het concern weer winst. "Het was voor iedereen duidelijk dat er iets moest veranderen."
"Een goede strategie volgen, schouders eronder, naar voren toe en niet bang zijn!" Dat is op dit moment het motto van Kas Bank. Dat moet ook wel, want de gespecialiseerde bank heeft een bewogen periode achter de rug. De cijfers over 2003 spreken boekdelen, de verscherpte concurrentie en het aanhoudend slechte beursklimaat hebben diepe sporen nagelaten. De nieuwe strategie, nieuwe producten, een volledige benutting van de ontwikkelingen binnen Europa en een dosis Amsterdamse bluf moeten van de bank binnen Europa nummer één in haar werkgebied maken. Ondanks deze niet geringe opgave voor de relatief kleine Kas Bank heeft CFO Ted van Heese een rotsvast vertrouwen in de slagingskansen.
Onder CFO Jan Haars zijn de drie divisies Post, Express en Logistiek verder samengekneed tot homogeen TPG-cement. Bij zijn aantreden in 2002 waren de divisies nog sterk autonoom. Twee jaar later zijn de bedrijfsonderdelen op weg naar een geïntegreerd geheel. En nu de overheid haar aandelenbelang grotendeels heeft afgestoten, is de weg wat Haars betreft vrij om straks een goede positie te veroveren in de geliberaliseerde postmarkten en om de leidende positie in de wereld op het gebied van express en logistiek verder uit te bouwen. Met een beurskoers die ruim boven de 20 euro ligt. Het werk is nog lang niet af: "Dit is een baan waarin ik nog heel wat jaren nog heel wat dingen kan neerzetten."
Uitgeverij Wolters Kluwer is sinds het aantreden van CEO Nancy McKinstry en CFO Boudewijn Beerkens danig op de schop genomen. De inbreng van Beerkens - de eerste CFO bij het bedrijf die ook een positie in de Raad van Bestuur inneemt - daarbij is groot. Juist vanwege zijn achtergrond als Managing Partner bij PricewaterhouseCoopers met specialisatie Corporate Finance.
Veilinghuizen hebben een stoffig imago. Jeroen Bulk, de financiële beleidsbepaler van Christie's, weet wel beter. Hij verruilde telecom zelfs voor de charme van de hamer. Een blik in de keuken van the world's leading auctioneer.
Supermarktconcern Laurus wist in 2003 voor het eerst in lange tijd met een winst voor de dag te komen. Het concern is echter allerminst kreuk- en onderhoudsvrij. Het moet opboksen tegen de gevolgen van de prijzenslag in de sector. En dan is er nog een herstelplan dat tot 2007 loopt. Maar Laurus is niet meer 'out of control', zodat er kan worden gewerkt aan verdere verbetering van de resultaten. En dat is mede de verdienste van CFO Kenaad Tewarie. "Ik heb de puinhopen van mijn voorgangers opgeruimd."
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl