‘De controller is teveel waakhond geworden’

fallback
Robert Kuik, voormalig director of finance bij Petroplus Engeneering Group, heeft op 1 maart van dit jaar de overstap gemaakt naar Campina. Kuik bekleedt bij de zuivelproducent de functie van manager corporate financial planning & analysis.

Kuik was nauw betrokken bij de reorganisatie van de Petrochemische engeneer. Toen de reorganisatie was afgerond verdween de holding en koos hij voor een overstap naar Campina. Vakinhoudelijk betekent het voor hem een stap in de diepte. Kuik: “Bij Petroplus Engeneering was mijn takenpakket breder. Dat bestond uit onder meer: informatievoorziening, financiële adviezen bij fusies en overnames en de integratie daarvan. Bij Campina gaat Kuik zich meer bezig houden met Planning & Control.

Zijn eerste grote uitdaging bij de zuivelproducent is het efficiënter maken van het budgetteringsproces. “Gezien de omvang van het bedrijf wordt dat een flinke klus. Als je algemeen kijkt naar dit onderwerp, dan zie je dat er een aardige tweestrijd gaande is over de manier waarop er gebudgetteerd dient te worden. Je hebt een groep die nog steeds kiest voor de ouderwetse jaarlijkse budgetplanning en je hebt een groep nieuwlichters die de voorkeur geeft aan het zogenaamde ‘beyond budgetting’. Daarin vinden er meer tussentijdse aanpassingen van het budget plaats. Geen slechte methode, maar voor Campina is deze laatste methode te bewerkelijk, omdat het aantal producten simpelweg te groot is.”

Volgens Kuik liggen er voor de controller in het algemeen kansen in het verschiet. “Hij of zij zal naar mijn idee meer gaan bepalen welke richting een onderneming opgaat. Daarnaast moet de controller vooral de sparringpartner blijven voor de overige disciplines.”

Kuik is van mening dat de controller sinds de grote schandalen te veel waakhond is geworden. “Zonder het belang van een degelijke controle te onderschatten, verschuiven daardoor belangrijke zakelijke taken als acquisitie naar de achtergrond. In mijn huidige functie zal de nadruk toch meer komen te liggen op de business”.

Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen.

Gerelateerde artikelen