Vorig jaar werd René Hooft Graafland uitverkozen tot CFO van het jaar. Wie wordt het dit jaar? Negen kandidaten, die weinig gemeenschappelijk hebben. Of het moest zijn dat ze van aanpakken weten. De afgelopen jaren hebben ze gesnoeid, gesaneerd en ingekrompen. Kortom: puin geruimd. Het kan dan ook bijna niet anders dat degene die straks CFO van het jaar wordt ook kampioen puinruimen is. Zie www.cfo.nl/onderzoek
Het heeft Ajax sinds de gang naar de beurs in 1998 niet meegezeten. Met de aanvankelijk tegenvallende sportieve resultaten daalde ook de koers van het aandeel. Hebben de critici van de beursgang hun gelijk gehaald? Nee, want het tij lijkt te keren: de tribunes zijn weer tjokvol, Ajax heeft uitzicht op het kampioenschap en het aandeel vertoont een opgaande lijn. Volgens Ajax-CFO Jeroen Slop is het slechts de aftrap voor meer (beurs)succes.
Voor Rob van den Helder, CFO van TNT Benelux, draait zijn werk om meer dan alleen kille cijfers. Hij bemoeit zich zonder gêne met van alles en nog wat in het bedrijf, bijvoorbeeld met de betrouwbaarheid van de aflevering van de postpakketten. Omdat het om kwaliteit en om de klant gaat, zegt Van den Helder. Bovendien compenseert zo'n brede blik het soms eenzijdige rekenwerk. "Een deel van mijn dagelijkse werk is natuurlijk erg materieel gericht."
Jarenlang stond bouw- en vastgoedontwikkelingsbedrijf Heijmans garant voor snelle maar solide groei. Vooral groei door overnames: het ene na het andere bedrijf werd aan de 'kralenketting' van Heijmans geregen. Maar het afgelopen jaar deed zich een kentering voor. Niet alleen liet de veelbesproken bouwfraude zich voelen, ook stokte de groei als gevolg van de verslechterde marktsituatie. Het accent ligt nu minder op omzetgroei en meer op handhaven van goede marges en een gezonde 'cashflow'. "Als je een goedgevuld spaarpotje hebt, kun je tenminste toeslaan als zich een aantrekkelijke overnamekandidaat aandient", zegt Dick van der Kroft, CFO van Heijmans.
De impact van de boekhoudschandalen en de aangescherpte regelgeving voor accountants doet zich voelen op alle gebieden van de bedrijfsvoering van KPMG. Zowel strategie, omzet en beroepsaansprakelijkheid worden erdoor beïnvloed. CFO van KPMG, Jaap van Everdingen, blikt terug en vooruit.
De CFO is uitgegroeid tot de op één na invloedrijkste man in grote bedrijven. Samen met de CEO vormt hij een machtsblok waar niemand omheen kan. Die positie maakt de CFO tegelijkertijd zeer kwetsbaar. Enige afstand van de CEO - het hart van de macht - is zeker aan te raden voor een zuivere uitoefening van de functie.
DSM stelde onlangs analisten teleur door een resultaat te laten zien dat onder de verwachtingen lag. Die werden toegeschreven aan integratiekosten voor de acquisitie van de vitaminetak van Roche. Dit is onjuist, volgens CFO Henk van Dalen. En ook bestrijdt hij de mening van analisten dat DSM voor haar meerjarenplan Vision 2005 niet op koers zou liggen.
De papierdivisie is afgestoten, de schuld teruggedrongen, de herfinanciering is rond en er is met succes een converteerbare obligatielening geplaatst. Buhrmann lijkt weer een beetje vaste financiële grond onder de voeten te hebben. Misschien is het nu de juiste tijd om eindelijk de teleurstellingen uit het recente verleden af te sluiten. Als het aan CFO Floris Waller ligt, is dat een goed idee. 'Er zijn lessen geleerd en conclusies getrokken. Nu volle vaart vooruit.'
Carrièreplanning. Een mooi woord, maar er zijn niet zoveel mensen die na een carrière van zo'n dertig jaar kunnen zeggen: "Zo had ik het ook gepland." Pieter Marinus Verboom, CFO van Schiphol Group. Schiphol Group trok hem aan om de luchtvaartonderneming internationaal op de kaart te zetten en om zijn ervaring als oud Philips-CFO in Argentinië, Hongkong/China en het gehele Midden Oosten aan te wenden bij de privatisering van het bedrijf. Zover is het nog niet, maar om de woorden van Verboom te gebruiken: "Een beursgang is volgens mij onafwendbaar."
Jan Hommen werd niet eens genomineerd voor de verkiezing van CFO van het jaar. Zijn grijze uitstraling is echter schijn. Bij Philips is Hommen de man die achter de schermen aan de touwtjes trekt.
Terwijl CFO's in de jaren negentig het hoogste podium van de macht betraden, lijkt met de recente economische dip hun positie in het gedrang te komen. Michiel Meurs van Ahold - CFO van het Jaar 2002 - was een van de eersten die dit aan den lijve heeft ervaren. Begin dit jaar ging hij kopje onder. "Hij is hoe dan ook beschadigd. Bij een Nederlands topbedrijf zie ik hem niet meer binnenkomen."
Steeds meer bedrijven hebben de neiging op hun financiële functie het stempel CFO te plakken, terwijl het bijvoorbeeld in de praktijk vaak nog steeds gaat om de functie van financieel manager. Helemaal niet erg, maar wildgroei ligt op de loer.
Aandeelhouders worden steeds kritischer, de financiële regelgeving steeds strenger en de Enron-affaire heeft de accountancy flink door elkaar geschud. Het zijn allemaal aspecten waar een CFO tegenwoordig mee te maken heeft. De functie wordt zwaarder. Misschien ligt hierin ook wel de verklaring dat steeds vaker zwaargewichten uit de accountancy worden aangetrokken om de financiële kar te trekken bij beursgenoteerde bedrijven. Een trend? Het lijkt er op. "Het zal steeds vaker voorkomen dat adviseurs overstappen", zegt Fred Arp, de financiële man bij De Telegraaf en zelf afkomstig uit de accountancy.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl