Robert van der Klauw: ‘Financieel management is geen doel op zich’

fallback
Robert van der Klauw (36) is sinds 1993 werkzaam bij bank en verzekeraar ING. Hij heeft gekozen voor een avontuurlijke loopbaan. Na gewerkt te hebben voor Postbank en ING's hoofdkantoor, verhuist hij naar Roemenië. Daar wordt hij CFO van ING's verzekerings- en bankactiviteiten. Daarna vestigt hij zich nog veel verder oostwaarts. In Korea wordt hij CFO van ING Verzekeringen. In die functie is hij verantwoordelijk voor verslaglegging, risicobeheer en investment management. Naast zijn werk volgt hij de Britse registeraccountants opleiding.

Waarom de overstap naar ING in Korea?
ING is een boeiende werkgever met veel mogelijkheden. ING Verzekeringen Korea is de vierde levensverzekeraar van het land en een sterk groeiende en winstgevende onderneming. Het bedrijf heeft een balanstotaal van 5 miljard euro en een jaarwinst van meer dan 150 miljoen euro. Tevens is ING de grootste buitenlandse verzekeraar in Korea. Korea is de tiende economie ter wereld en Seoel de derde grootste stad ter wereld met 15 miljoen inwoners.

Wat zijn kenmerkende verschillen met Korea?
De inhoud van de functie is identiek. Als expatriate ligt de uitdaging om samen met Koreanen een bedrijf op te bouwen en te managen. Dit vereist doorzettingsvermogen, inlevingsvermogen en het kunnen omgaan met een andere cultuur. Dingen gaan vaak anders (zowel beter als minder goed) dan in Nederland. Dit maakt mijn baan bijzonder interessant en leuk.

Hoe zou u uw rol binnen de organisatie willen omschrijven?
Mijn belangrijkste rol is veranderingsmanager en het financieel sturen van de onderneming. De groei en succes van het bedrijf dwingen ons versneld veranderingen door te voeren in alle aspecten van financieel management. Daarnaast is het financieel op koers houden van de onderneming sterk van belang. Thema’s zijn kostenbeheersing en het doen van noodzakelijke investeringen. Verder ben ik sterk betrokken bij alle new business development activiteiten.

Wat zijn veranderingen die u wilt gaan doorvoeren?
De groei van de onderneming zet druk op alle aspecten van de organisatie. Veranderingen zijn gericht op het verbeteren van financiële verslaglegging, interne informatievoorziening, interne controle en administratieve organisatie. Daarnaast ligt veel aandacht op het versterken van het risicobeheer en asset management. Het vinden van de juiste mensen is de belangrijkste factor in het slagen hierin.

Wat zijn trends en ontwikkelingen die uw opvallen binnen uw eigen vakgebied?
Ik zie de traditionele AO/IC functie terugkeren met de introductie van de Sarbanes-Oxley wet. Het praktisch omgaan met interne controle is de sleutel tot het succesvol implementeren van deze wet. Veel ondernemingen schieten het doel voorbij en blijven steken in de implementatie. Er wordt erg veel geld verspild.

Waar moet de financieel manager aan werken om aan de moderne eisen te voldoen?
Ondernemingsgericht denken. Financieel management is geen doel op zich maar moet bijdragen aan een gezonde groei van de onderneming, zijn klanten en stakeholders. De huidige generatie controllers en CFO’s heeft dit meestal wel begrepen.

Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen.

Gerelateerde artikelen