Bernhard van Holst, CFO van Cordys: ‘Cijfers alleen zeggen niets’

fallback
Na verschillende financiële functies binnen Ernst & Young te hebben bekleed en ook een tijdelijke overstap naar de ICT te hebben gemaakt, vond Bernhard van Holst dat de tijd rijp was om zelf aan de knoppen te zitten. Toen Jan Baan, oprichter en CEO van Cordys hem vorig jaar vroeg om CFO bij het Puttens bedrijf te worden hoefde hij dan ook niet lang na te denken.

Van Holst begon in 1992 zijn carrière bij Ernst & Young als international auditer. Zijn pad naar de top van de piramide verliep echter niet op de geijkte manier. Zijn loopbaan als financial bij Ernst & Young verliep via een U-bocht. In 1998 was hij enige tijd werkzaam als ICT’er. Daarna zette hij zijn financiële carrière weer voort bij Ernst & Young Transaction Advisory Services.

‘Black box’
Van Holst: “Gedurende mijn audit periode bij Ernst & Young groeide mijn fascinatie voor ICT, in het bijzonder ERP. Dat hele ERP was voor mij toch een soort ‘black box’. Aan de ene kant stop je er iets in en aan de aan de andere kant rolt er iets uit. Maar ik had geen idee wat er daartussen gebeurde. Tijdens mijn periode als ICT’er heb ik daar meer zicht op gekregen. Van die kennis heb ik later veel profijt gehad. Er zijn niet veel financials die naast financiële kennis ook nog logistieke kennis hebben.

Van Holst’s voorsprong op IT-gebied kwam hem ook goed van pas toen hij CFO werd van het wereldwijd opererende ICT-bedrijf Cordys. “Ik had geen lange inwijdingsperiode nodig wat betreft mijn productkennis. En kennis van de business is wat mij betreft essentieel voor de CFO. Mijn stelregel is: cijfers alleen zeggen niets. Als je een dag door een fabriek heen loopt, kom je veel meer te weten over de toestand van een bedrijf dan bij het lezen van een balans”.

Kernwaarden
Cordys is weliswaar geen beursgenoteerde onderneming, dat wil niet zeggen dat openheid en transparantie daardoor minder belangrijk zijn. “Samen met kwaliteit behoren deze eigenschappen tot mijn kernwaarden. Concreet houdt dat voor mij in goede informatievoorziening. Intern betekent dat het tijdig leveren van heldere managementinformatie. Extern naar onze klanten toe moet de uitleg van onze juridische structuur goed verzorgd zijn.

Volgens Van Holst bevindt de CFO van vandaag zich in een constante dilemma. “Ik ben voortdurend op zoek naar evenwicht. Dat kan zijn een balans tussen business driven en control driven, maar het is ook het vinden van de juiste verhouding tussen toegankelijk zijn; dichtbij de medewerkers staan en afstand nemen om het geheel te kunnen overzien. De grootste fout die een CFO kan maken is denken dat hij alles al weet. Ik probeer mezelf altijd open te stellen voor anderen. Het resultaat is dat mensen vanzelf naar je toe komen”.

Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen.

Gerelateerde artikelen