CFO Hans Kerkhoven controleert de groeistuipen van Mittal

fallback
Na ruim zestien jaar diverse financiële functies binnen Unilever te hebben bekleed, vond Hans Kerkhoven dat het tijd werd voor iets nieuws. En nieuw werd het zeker. Van een gevestigde levensmiddelenreus stapte hij per 1 december vorig jaar over naar het uit zijn voegen groeiende staalbedrijf Mittal. Als CFO van Mittal Steel Europe ligt voor hem de zware taak om het bedrijf pasklaar te maken voor zijn veel grotere jas.

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging”, zo verklaart Kerkhoven zijn overstap. Op financieel gebied heb ik voor Unilever van alles en nog wat gedaan. Ik ben Finance Director geweest van de European Supply Chain, ik ben Finance Director geweest voor de regio Asian Pacific, daarvoor heb ik voor Unilever vier jaar in Hongarije gezeten. Als er na zestien jaar zo’n nieuwe grote uitdaging op je pad komt, dan is de keus niet moeilijk”.

Overnamemarkt
Mittal en Unilever verschillen in bijna alle opzichten. Kerkhoven verlaat een gearriveerd, degelijk, enigszins bureaucratisch bedrijf en komt te werken bij een snelgroeiend ondernemingsgezind staalbedrijf met een kleine regiostructuur. Kerkhoven: “Het contrast kon bijna niet groter zijn. Het zijn juist die verschillen die een overstap voor mij zo interessant maken. Mittal heeft zich de afgelopen jaren flink geroerd op de overnamemarkt. Driekwart van de huidige business heeft het bedrijf de afgelopen vier jaar gekocht”.

Dat betekent werk aan de winkel. “Veel bedrijven die Mittal heeft gekocht, zijn gevestigd in Oost-Europa. Het zijn dus vaak voormalige communistische bedrijven. Op het gebied van interne controle en stabiele basisprocessen kan daar het nodige verbeterd worden. Concreet houdt dat bijvoorbeeld in de implementatie van een SAP-systeem. Daarnaast zijn we per land bezig met de oprichting van een Shared Service Center”.

Financieel team
Kerkhoven: “Bij Mittal opereer ik veel zelfstandiger en op meerdere terreinen, zoals controle, treasury, juridisch. Bij Unilever was ik de laatste drie jaar vooral bezig met controle. Mittal zit duidelijk nog in de opbouwende fase. Het van oorsprong Indiase bedrijf heeft sinds kort een nieuwe regiostructuur met een aparte tak voor de Europese markt. Voor die Europese tak ben ik momenteel bezig met het opbouwen van een financieel team, een mooie taak. Als CFO focus ik mij erg op mensen. Een kwaliteit van mij is dat ik op het juiste moment kies voor de juiste benaderwijze”.

Openheid, eerlijkheid en vertrouwen zijn voor de CFO van Mittal Steel Europe de belangrijkste kernwaarden. “Gelukkig zijn die waarden ook terug te vinden in de bedrijfscultuur. Om een voorbeeld te noemen: we houden hier regelmatig internationale conference calls. Dat doen we, omdat we het belangrijk vinden om ervaringen te delen. Samenvattend kun je zeggen dat ik mij hier in alle opzichten helemaal thuis voel”.

Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen.

Gerelateerde artikelen