Ron Vos, hoofd middelenbeheer bij het facilitair bedrijf van de gemeente Amstelveen, heeft twee belangrijke projecten op zijn naam staan. Allereerst zorgde hij ervoor dat de financiële administratie binnen zijn eigen organisatie werd gecentraliseerd. Iets soortgelijks, maar dan op een ander niveau heeft hij gedaan voor Villa El Salvador, een Peruaanse gemeente waarmee Amstelveen al tien jaar lang een vriendschappelijke band heeft.
Toen Ton Ruhe, directeur Finance en Control van de TU Delft, na een carrière van ruim twintig jaar in de olie-industrie (Esso en BP) en 7 jaar Philips de overstap maakte naar een overheidsinstelling, verwachtte hij wel enige tijd nodig te hebben om zich aan te passen. Van de harde bedrijfscultuur bij de drie multinationals naar de wetenschappelijke wereld van de TU Delft; een groter contrast lijkt er niet te bestaan. Toch bleken de verschillen uiteindelijk minder groot dan gedacht.
Eenderde meer presteren met dezelfde middelen en binnen een termijn van drie jaar; Dat was de doelstelling die Paul Scholte moest zien te halen toen hij in 2003 werd aangesteld als directeur Concernstaf Bedrijfsvoering (CBV) bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Die opdracht bleek niet onmogelijk, want hetzelfde doen met minder geld of meer doen met hetzelfde bedrag wordt inmiddels meer dan waargemaakt.
Voortschrijdende prognoses of financiële forecasts nemen een steeds belangrijkere plaats naast het jaarlijkse budget als instrument voor sturing en control, zoals blijkt uit onderzoek van EyeOn en de Erasmus Universiteit Rotterdam [1]. Financieel managers die betrouwbare cijfers en prognoses rapporteren, wekken vertrouwen dat de organisatie in control is. Een uitdaging voor de controller is echter hoe je op kwartaal- of zelfs maandbasis in korte tijd een betrouwbaar oordeel kunt vellen over de financiële vooruitzichten zonder een proces te doorlopen dat vergelijkbaar is met de tijdrovende budgetcyclus.
Op welke wijze kan een intranet ondersteuning bieden bij de uitvoering en verbetering van planning-en controleactiviteiten? Een voorbeeld uit de praktijk: Optimising Business Planning bij Sanoma.
De CFO is vaak verantwoordelijk voor de selectie van het juiste CPM ICT-tool. Tijdens de selectie worden regelmatig kostbare blunders gemaakt. Een impressie van de top-5.
In de afgelopen jaren heeft performancemanagement bij Ordina handen en voeten gekregen. CFO Hans den Hartog was nauw betrokken bij de invoering van de business scorecard, de KPI's en wat dies meer zij. En uitgerekend de financiële topman van Ordina waakt ervoor blind te sturen op financiële kengetallen. "Dan stuur je al gauw op kosten. Daar is niets mis mee, zeker niet in tijden van economische tegenwind. Maar in betere tijden is het veel te beperkt."
Niet denken maar doen, was een veelgehoorde boodschap, gisteren tijdens het Derde Jaarcongres Corporate Performance Management in NH Hotel de Leeuwenhorst.
Het derde Jaarcongres Corporate Performance Management was weer een groot succes. In dit artikel kunt u de diverse workshops nogmaals bekijken, of bekijk de foto's voor een impressie van de dag.
Tjero Zomer, CFO bij Transavia.com is uitgeroepen tot de winnaar van de CPM Award 2006. Uit handen van juryvoorzitter Bert Steens kreeg hij tijdens het Jaarcongres Corporate Performance Management in Noordwijkerhout de felbegeerde award uitgereikt.
Bij het afval- en milieubedrijf AVR in Rotterdam zijn ze ambitieus. 'De komende jaren willen we in omvang verdubbelen', vertelt concerncontroller Eric de Brouwer. Enerzijds groeit het bedrijf door organische groei en anderzijds door overnames. Finance speelt daarbij een belangrijke rol. 'De financiële discipline is meer in het hart van de organisatie gekomen.'
Arnold Pureveen, financieel directie van woningcorporatie de Alliantie opereert in een constante spagaat. Enerzijds moet hij ervoor zorgen dat de cijfers onder de streep elk jaar zwart kleuren. Anderzijds vervult de organisatie ook een zeer uitgesproken sociaal-maatschappelijke functie. Probeer daar maar eens een performance managementtool voor te bedenken. Pureveen is daar desalniettemin in geslaagd.
Uitdagender en participerend, omschrijft Tjero Zomer zijn rol als CFO bij Transavia.com. Onder zijn leiding is Performance Management binnen de luchtvaartmaatschappij uitgegroeid tot een pijler van de dagelijkse bedrijfsvoering. En met succes. 'De jaarcijfers van het gebroken boekjaar 2005/2006 konden dit jaar binnen een recordtijd van vijf werkdagen na afloop van het boekjaar definitief worden vastgesteld, inclusief alle IFRS effecten.'
Beslissingen durven nemen. Dat lijkt het motto van Joost As. Niet maandenlang plannen smeden en rapporten schrijven, maar doortastend aan de slag gaan. Resultaat: in nog geen negen maanden doorliep de afdeling Control & Actuariaat een verbeteringsproject. Volgens As een kwestie van de zaken goed aanpakken.
Vijf jaar heeft Sara Lee werk gehad om gefaseerd twee legacy systemen te vervangen door een geïntegreerd consolidatie en management informatie pakket. 'Dit lijkt misschien lang, maar het heeft er wel toe bijgedragen dat de medewerkers langzaam maar zeker aan de efficiëntere aanpak konden wennen.' Die aanpak werpt nu zijn vruchten af.
Ondernemersschap, sensitiviteit en transparantie. Drie essentiële ingrediënten voor een goed Corporate Performance Management beleid, vindt professor Bert Steens. Als voorzitter van de jury voor de CPM-Award onderwerpen hij en zijn medejuryleden de genomineerden cases aan een kritische beoordeling.
Van nichespeler in uitvaart, transformeert DELA zich tot een internationaal bedrijf dat ook nabestaanden met geld en andere diensten gaat helpen. Dat brengt compliance-issues en een grotere vraag naar managementinformatie met zich mee. Financieel directeur Jon van Dijk: 'We willen alles te weten komen van onze markten.'
Management dat kosten onder controle wil krijgen, moet kostenoverzichten ontvangen die inzicht geven in de aard van de beslissingen en de termijnen waarop de kosten kunnen worden beïnvloed. De boekhoudkundige indeling naar kostensoorten is hiervoor ongeschikt.
Dat beursgenoteerde bedrijven verplicht zijn om sinds de boekhoudschandalen in IFRS of Sox te rapporteren, wordt zo langzamerhand beschouwd als een voldongen feit. Maar hoe zit het met niet-beursgenoteerde bedrijven? Zouden zij er ook niet verstandig aan doen, om zich aan deze boekhoudregels te verbinden? Deze vraag stond gisteren centraal tijdens de aftrap van het derde Jaarcongres Controlling.
Margot Scheltema, directeur Finance Shell Nederland, schetste tijdens het Jaarcongres Controlling een beeld van een strakke carrièreplanning bij het olieconcern. 'Met name in de eerste jaren zit je in een heftig proces.'
Het 3e Jaarcongres Controlling was weer een groot succes. In dit artikel kunt u de diverse workshops nogmaals bekijken, of bekijk de foto's voor een impressie van de dag.
Marco Houweling (group controller bij TomTom) is de winnaar van de Controller of the Year Award 2006.
Twaalf genomineerden, twaalf verschillende projecten uitgevoerd in twaalf verschillende organisaties. Uit deze genomineerde cases kiest een vierkoppige, deskundige jury straks de Controller of the Year 2006. Wat zijn de selectiecriteria? En waar moet de Controller of the Year 2006 aan voldoen?
Twee jaar geleden zette Hermen Barendregt samen met zijn team de eerste stappen naar een nieuwe opzet van de managementrapportage. Inmiddels staat deze er. 'We kunnen ons nu geheel focussen op de doelstellingen.'
Er lopen in Nederland niet veel controllers of financieel directeuren rond die zoveel ervaring hebben met overnames als Ton van Dalen. De financieel directeur van CARe Schadeservice is de afgelopen vijftien jaar betrokken geweest bij maar liefst vijftig bedrijfsovernames.
Drie jaar geleden waagde Marco Houweling de sprong in het diepe. Hij ging aan de slag een toen nog relatief gezien onbekend bedrijf wat zich bezighield met navigatie. De 16 miljoen euro omzet die CEO Harold Goddijn hem tijdens het sollicitatiegesprek voorspiegelde, groeide aan het eind van het jaar uit tot 42 miljoen euro. Daarna volgde de introductie en het succes van de TomTom GO en de beursgang. 'Vanaf dat moment raakte alles in een stroomversnelling.'
Trudy Sas is concerncontroller bij Stage Entertainment, een internationale entertainmentgroep die een flinke groei doormaakt. Sas groeit mee. 'Ik wacht niet op cijfers, maar doe zelf onderzoek. Daarnaast wil ik nog meer sparren over strategie. Op die terreinen ligt mijn toegevoegde waarde.'
In de visie van Joost van der Hulst, concerncontroller van INHOLLAND, verdient controlling een integrale aanpak. Die koos hij zelf onder meer bij de fusie van de hogescholen, het koppelen van financiële systemen en het rendementsdenken binnen het onderwijs.
Peter van der Hak groeide van assistent-accountant uit tot senior controller bij bodemonderzoeker Fugro. In zijn huidige baan voelt hij zich als een vis in het water. In het begin was hij alleen verantwoordelijk voor de holdingadministratie en een paar jaar later leidde hij de omzetting van de jaarcijfers naar IFRS.
Willibrord Blom legde nét de laatste hand aan de verzelfstandiging van Magnus Management Consultants, tot voor kort nog onderdeel van Qurius. Het management consulting bedrijf wil productonafhankelijk zijn en gaat daarom verder zonder het moederbedrijf. Aan Blom en zijn team de taak om de management buy-out te begeleiden.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl