Een groeiend aantal accounting en financiële professionals ontvangt een bonus naast zijn salaris. Bonussen zijn niet meer uitsluitend bestemd voor hogere posities in organisaties, hoewel juist de extra inkomsten van de kopstukken vaak in de media worden uitgelicht.
Vooruitlopend op de hype, ontwikkelde Bert Moser, financieel directeur van de Unica Installatiegroep, een concept voor gezamenlijke ondersteunende diensten. Sinds enkele jaren staat het SSC er. 'Als team hebben we wat te bewijzen.'
Een jaaromzet van 37 miljard US dollar wereldwijd, een personeelsbestand van 156.000 mensen en in Nederland een klantenportefeuille met daarin onder meer luchtvaartmaatschappijen, olieraffinaderijen en grote retail ketens. Daarmee is Fujitsu Services wereldwijd de derde speler op de markt van it-services, maar dat is voor Finance Director Ad Bax niet genoeg. "We moeten exponentieel groeien".
Het effect van het functioneren van de controller wordt maar voor een relatief klein gedeelte bepaald door vaktechniek. Vakmanschap is meer dan alleen kennis: het zijn juist de persoonlijke vaardigheden die het verschil maken tussen een meer of minder succesvolle controller of financieel manager.
In navolging van Amerika begint ook in Europa Six Sigma aan populariteit te winnen. Maar wat is Six Sigma nu precies? Waar komt het vandaan? Wat kun je er als financieel manager precies mee doen? En werkt het ook in financiële organisaties?
Roland Speklé moet nog even wennen aan het uitzicht. Zijn werkkamer kijkt uit over de lommerrijke omgeving van Breukelen. Dat is even iets anders dan de betonnen kantoorkolossen die deel uitmaakten van zijn dagelijkse panorama in Rotterdam. Dat onwennige is niet zo verwonderlijk; Speklé is in de loop der jaren vergroeid geraakt met de Erasmus Universiteit.
De particuliere telecommarkt in Nederland is volledig verzadigd en het verschil tussen de operators is nihil. Voor de aanbieders de hoogste tijd om zichzelf te onderscheiden en de klanten die ze hebben te behouden. En dat in een branche waar rekeningen, zacht gezegd, niet altijd op tijd worden betaald en de aanmaning soms de enige band is met de klant.
In vier jaar tijd stopte credit manager Harry Ekkel de neerwaartse spiraal waarin de credit management afdeling van Wasco Holding zich bevond. Sterker nog, hij wist met een uitgebreid meerjarenplan de boel weer op de rails te zetten en aanzienlijke verbeteringen te realiseren.
Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie heeft ten tijde van het interview een drukke week achter de rug. Zijn boek "Accountants in de fout" is nog maar net gepresenteerd of hij heeft alweer een afspraak in Den Haag om de Eerste Kamer toe te spreken. Het is twee voor twaalf als je het vraagt aan Lakeman. Het kabinet stuurt aan op een nieuwe wet op het toezicht op accountants (WTA). Gelouterd door de vele boekhoudschandalen van de afgelopen jaren, denkt minister Zalm met deze wet nieuwe misstappen van accountants in de toekomst te voorkomen. Lakeman vreest dat met het wetsontwerp de speelruimte van accountants alleen maar toe zal nemen.
Er schort nogal wat aan de bestuursrapportages over interne beheersing en risicomanagement in de jaarverslagen van Nederlandse beursfondsen. Dat blijkt na het bestuderen van 60 beschikbare jaarverslagen over 2004. Hoe kan de rapportage worden verbeterd?
Welke rol kan business performance management (BPM) spelen bij een economische opleving - of juist bij het uitblijven daarvan? De invloed van de macro-economische ontwikkelingen op BPM is tot nu toe onderbelicht gebleven. Ten onrechte.
Na het softe intermezzo van de jaren negentig is het tijd dat de mathematische benadering van administratieve controle weer de boventoon gaat voeren. Dit kan belangrijk bijdragen aan het doelmatiger inrichten van organisaties, administratieve processen en waardestromen. En de nadruk kan worden gelegd op fraudepreventie in plaats van op het 'ontdekken' van fraude.
De tijden dat de controller zich als een schim achter zijn CFO kon verschuilen zijn voorbij. Nieuwe regels, lastige vragen van accountants en van bestuurders dwingen de controller uit de schaduw te treden. De vraag is hoe. Op het tweede Jaarcongres Controlling werd geprobeerd een antwoord te vinden op deze vraag.
De trend naar shared service centers zet door, en financial SSC's vormen geen uitzondering op deze regel. Wanneer bedrijven een SSC hebben, wordt de vervolgvraag: Wat nu? Er is nu eenmaal een grens aan het aantal te verwerken transacties binnen accounts payable, customer care of HR.
Wat is de ROI van compliance? Wanneer je het op de man af vraagt, zullen weinig CFO's een positieve businesscase kunnen becijferen. We doen het omdat het moet en om het vertrouwen van analisten, beurzen en kapitaalverschaffers te winnen. Toch valt er geld te verdienen met goede compliance. Alleen moet u Sarbanes-Oxley en al die andere regelgeving in een breder kader plaatsen dan van pure beheersing.
Uit twaalf genomineerden kiest een deskundige jury de Controller van het Jaar 2005. André de Waal is net als vorig jaar juryvoorzitter. Dit jaar neemt ook de winnaar van vorig jaar deel aan de jury, Jouke van der Veer. Zij vertellen wat iemand in hun ogen tot een goede controller maakt en waar ze in hun beoordeling dus op zullen letten.
Het Jaarcongres Controlling vormde een mooie gelegenheid om stil te staan bij de ontwikkelingen in de controllerfunctie. Duidelijk bleek dat de eisen die aan de controller worden gesteld veranderen. Dit betekent dat de universitaire controlleropleidingen zich moeten aanpassen. Maar welke kant gaat het op met de controllerfunctie? En wat betekent dit voor de opleidingen?
De jaarafsluiting staat voor de deur. Wat waren de belangrijkste trends op het terrein van controlling in het afgelopen jaar? En wat zijn de grote veranderingen voor het komende jaar? Een beschouwing van hoogleraar controlling Dirk Swagerman.
Adviesbureau Fugro won de Henri Sijthoff-Prijs voor de beste financiële verslaggeving over het jaar 2004 in de categorie 'Mid- en Smallcap'. André Jonkman, Chief Financial Officer van Fugro N.V roemt de sturende en uitvoerende activiteiten van de controller.
Het financiële jaarverslag van ABN Amro over het jaar 2004 was de beste van de Nederlandse AEX bedrijven, zo werd vorige maand bekendgemaakt. Het komende jaar wil de bank dat niveau handhaven. Het is volgens Gerhard Zeilmaker, group controller bij ABN Amro, een uitdaging het jaarverslag begrijpelijk en transparant te houden, ondanks de grote hoeveelheid vereiste data.
Op 23 november vond in Noordwijkerhout het 2e jaarcongres Corporate Performance Management plaats. Verschillende keynote speakers gaven uit eigen ervaring voorbeelden van hoe zij de link leggen tussen strategie en performance. Het hoogtepunt was de uitreiking van de Corporate Performance Management Award. De trofee ging dit jaar naar Trespa-CFO Marten Niemantsverdriet.
Trespa is de winnaar van de Corporate Performance Management Award 2005. Trespa-CFO Marten Niemantsverdriet nam tijdens het tweede Jaarcongres Corporate Performance Management de onderscheiding voor de meest succesvolle CPM-case van het jaar in ontvangst. Een Weerts feestje op 23 november in Noordwijkerhout.
NH Hotel Leeuwenhorst te Noordwijkerhout was op woensdag 23 november het toneel voor het 2e Jaarcongres Corporate Performance Management. Deze dag stond - uiteraard in de schaduw van de vraag: wie is de winnaar van de CPM Award 2005 - geheel in het teken van de trends en meest succesvolle ervaringen met Corporate Performance Management.
Trespa heeft in Europa en later in China en de VS het consolidatieproces voor de rapportages sterk gemoderniseerd. Alsof dat niet genoeg moeite kostte, heeft het bedrijf tegelijkertijd een wereldwijd Activity Based Costing systeem geïmplementeerd. Trespa is, zeker wat betreft performance management, uitstekend voorbereid op de toekomst. 'We rapporteren met dezelfde frequentie en inhoud als een grote internationale onderneming.'
Ook al zou de kop het doen vermoeden, hier is geen sprake van een quiz, maar van een middel om service en kwaliteit te toetsen en te verbeteren. Een middel dat al jaren bestaat maar de laatste tijd ook in Nederland steeds meer opmars maakt.
In situaties waar het eigenbelang botst met het collectieve belang spelen zogenoemde coördinatieregels een belangrijke rol. Wanneer de gelijkheidsregel bijvoorbeeld wordt geschonden - iemand zet zich onvoldoende in - kan dit leiden tot vergeldingsmaatregelen, die schadelijk zijn voor de gehele organisatie. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Belgische psycholoog Jeroen Stouten.
Analysemogelijkheden van managementinformatiesystemen blijven onbenut door gebrek aan kennis van, en inzicht in de technologische mogelijkheden. Om dit te ondervangen werken bedrijven samen aan een 'open source' concept, om zoveel mogelijk managementinformatie te halen uit financiële consolidatiesystemen.
Bij de politie zijn financiën een middel, geen doel. Enkele jaren geleden was er nog sprake van een inputgeoriënteerde organisatie: de 25 politiekorpsen ontvingen aan het begin van het jaar hun financiële middelen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en deden daar min of meer 'hun ding mee'.
De internationale regelgeving voor kredietverlening verandert. Eind 2007 moeten banken aan nieuwe eisen voldoen. Rabobank International paste daarom haar ICT-netwerk aan en legde daarbij prioriteit bij het informeren en voorlichten over de impact van Basel II van het verantwoordelijk management.
Bij kennisproblemen van het personeel probeert de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag dat intern op te lossen, vertelt dr. Perry Moree, controller bij de bibliotheek. Moree houdt zich fanatiek bezig met de optimale invulling van beschikbare personeelsplaatsen. 'Je moet geen structurele verplichtingen aangaan die je op langere termijn niet meer kunt betalen.'
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl