Partner CFO Day: Charles Vincent en Julien Verbeek, IBM

De International Business Machines Corporation (IBM) is het grootste informatietechnologiebedrijf ter wereld. IBM heeft vestigingen in meer dan zeventig landen waar in totaal ruim 380.000 mensen werken voor klanten in zo'n 160 landen. IBM is een internationale organisatie die continu ontwikkelt en verandert.

Het bedrijf kent een lange geschiedenis van vernieuwing die al eind negentiende eeuw begonnen is. Pionierende bedrijfjes met revolutionaire vindingen in de informatieverwerking besloten hun krachten te bundelen. Daarmee werd het fundament gelegd voor IBM, een naam die in 1924 werd geïntroduceerd.

IBM beschikte toen al over tal van patenten en over drie fabrieken in Europa. Het inventieve en internationale karakter van het bedrijf is zelfs ouder dan de naam.

De producten en diensten van IBM zijn onder meer hardware, software, infrastructuur services, hosting en consultancy. IBM levert tailormade producten en diensten aan onder meer overheden, telecombedrijven, financiële dienstverleners en logistieke organisaties en aan midden- en kleinbedrijf.

WHAT LEADS TO HIGH PERFORMANCE?
Elke twee jaar voert IBM wereldwijd de CFO study uit in samenwerking met Wharton University en de Economist Intelligence Unit. Voor de derde en recent uitgekomen CFO study 2008 zijn wereldwijd 1.230 CFO’s en senior finance professionals geïnterviewd, verdeeld over alle continenten en alle sectoren.

Uit deze studie blijkt dat ‘informatie integratie door de organisatie heen’ een belangrijke differentiator voor high performance is. Charles Vincent legt uit: “Er zijn vier elementen die informatie integratie succesvol maken. Dit zijn: wereldwijde standaarden voor de finance functie, een standaard rekenschema, bedrijfsbrede gemeenschappelijke gegevensdefinities en standaard processen.

Dit zijn de elementen die door IBM Integrated Finance Organisation (IFO) worden genoemd. Het is gebleken dat organisaties die een IFO operationeel hebben over de afgelopen vijf jaar een bijna dubbele omzetgroei hebben ten opzichte van hun collega’s uit de sector zonder een IFO”.

IBM wil zowel voor de eigen organisatie als voor haar klanten dat de CFO study leidend is voor de verbeteringen die ze aanbrengen in de financiële sector. Verbeek: “Door een finance functie in te richten als IFO wordt er bijgedragen aan high performance. Uit de CFO study blijkt dat IFO een bijdrage levert aan zowel de groei van de omzet als aan de aandelenkoers.

Dit blijkt uit analyse van de groeicijfers van de afgelopen 5 jaar (CAGR, Compound Average Growth Rate).  IFO stelt organisaties in staat om op de juiste manier met hun performance om te gaan en gelijktijdig risico’s te beheersen.”

Naast de CFO studies heeft IBM ook CEO studies uitgevoerd in 2004 en 2006.Uit de CEO study waar wereldwijd 765 CEO´s hebben meegedaan is gebleken dat de omzetgroei van een organisatie het beste te realiseren is via business model innovatie. Dit blijkt nog belangrijker te zijn dan enerzijds innovatie van producten en diensten en anderzijds innovatie van operatie.

De CEO study van 2006 liet zien dat maar liefst 65 procent van de CEO’s aangeven de komende twee jaar fundamentele veranderingen te gaan doorvoeren in hun bedrijf.

Nieuwe producten en services blijven prioriteit houden, maar steeds meer leggen ze de nadruk op het zich onderscheiden middels innovatie in de fundamenten van het business model. Medio dit jaar zullen de resultaten van de nieuwe CEO study 2008 bekend worden met verder onderzoek naar de ´Enterprise of the Future´…

VOOR DE VEILING
IBM is al jaren één van de grootste donateurs van apparatuur, diensten en geld aan onderwijs en non-profit organisaties over de hele wereld. Hun programma’s voor maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn vooral gericht op onderwijs, van peuterspeelzaal tot universiteit.

Met deze projecten wil IBM laten zien dat ICT een bijdrage kan leveren bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De uiteindelijke doelstelling is mensen te helpen de kwaliteit van het leven voor zichzelf en anderen te verbeteren.

“Wij stellen voor de veiling een speeldag ter beschikking voor een klas- of groep van tot 25 kinderen in de leeftijd van tien tot zestien jaar. Wij zullen een prachtige dag organiseren waarin de kinderen bezig zullen zijn met techniek en ICT. Activiteit zullen onder meer bestaan uit het zelf bouwen van robots en websites.

Uiteraard vindt dit alles plaats onder professionele begeleiding. De speeldag zal een dagdeel duren en plaatsvinden op het hoofdkantoor van IBM in Amsterdam”.

De opbrengst zal gaan naar Plan Nederland voor een HIV/aids project in Afrika. IN Afrika hebben 11 miljoen kinderen een of beide ouders verloren door aids. Veel van deze kinderen zijn zelf ook besmet met HIV. Dit project voorziet in voorlichting, voedsel en aids-remmers. Zieke ouders en kinderen worden geholpen en begeleid.

NAAM: Charles Vincent
GEBOORTEJAAR: 1966
FUNCTIE: Directeur Distribution Sector Europe
OPLEIDING: Charles Vincent is afgestudeerd als IR en MBA.
LOOPBAAN: Hij werkte acht jaar bij Shell en de laatste  elf jaar achtereenvolgens bij Coopers & Lybrand, PricewaterhouseCoopers en IBM. Hier werd hij zeven jaar geleden partner en leidde hij enkele jaren de finance praktijk voor de Services sector in Nederland en Scandinavische landen. Bij IBM Consultancy is hij Distribution Sector Directeur voor de industrieën Travel & Transport, Pharma & Life Sciences, Consumer Products, Retail en Computing & Services in Europa.

NAAM: Julien Verbeek
GEBOORTEJAAR: 1972
FUNCTIE: Financial Management Leader Nederland, IBM Global Business Services
OPLEIDING: Afgestudeerd als bedrijfseconoom aan de universiteit van Rotterdam.
LOOPBAAN: Heeft inmiddels ruim elf jaar ervaring in financial management, consultancy en meer specifiek in finance information systems. Werkte bij PricewaterhouseCoopers en ging in 2002 met de consultancy tak over naar IBM. Verantwoordelijk voor de Financial Management consultancy praktijk in Nederland. Zijn functionele aandachtsgebied is hier de verbetering van management informatie door de financiële functie.

BEDRIJF: IBM
OMZET: 91 miljard US dollars in 2007
MEDEWERKERS: 380.000 wereldwijd, 5.000 in Nederland.

Gerelateerde artikelen