Partner CFO Day: Karel Kinders, Cognos, an IBM Company

Cognos is wereldwijd een toonaangevend bedrijf in software voor Enterprise Planning & Consolidation, Business Intelligence en Corporate Performance Management.

De naam Cognos is geïnspireerd door het Latijnse cognoscere (onderzoeken, weten, kennen). De naam van het softwarebedrijf heeft dan ook betrekking op het feit dat organisaties inzicht krijgen in hun gegevens en met de oplossingen van deze leverancier de juiste beslissingen kunnen nemen.

Op 31 januari 2008 is Cognos overgenomen door IBM. De organisatie zal vanaf nu Cognos, an IBM Company heten. Binnen het IBM concern valt Cognos binnen de informatie management groep. Cognos bedient daarbinnen de markt Performance Management en Business Intelligence naast ander IBM oplossingen zoals die voor content management, data service en data integratie.

WHAT LEADS TO HIGH PERFORMANCE?
De software en oplossingen van Cognos worden door hun klanten gebruikt voor onder meer management en bedrijfsrapportage. “Een organisatie die niet weet hoe de zaken ervoor staan kan nooit goed performen. A high performance organisation needs high performance information.

Organisaties leggen de verantwoordelijkheden intern op diverse niveaus neer. Door middel van Cognos’ oplossingen krijgen de verantwoordelijke personen ook de betreffende applicaties die bij die verantwoording horen. De informatie is dan op de plek waar het hoort te zijn, evenals de plek waar de beslissingen genomen worden.

Onze doelstelling is om de kenniswerker zowel de applicaties als de kennis te leveren die hij nodig heeft om zijn taken zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren”.

Binnen organisaties werken processen op verschillende niveaus. Op het hoogste niveau worden de strategische doelstellingen gedefinieerd voor de verschillende lagen binnen de organisatie. De onderste laag voert de operationele processen uit. Geïntegreerde software applicaties van Cognos voeren metingen uit over alle lagen van de organisatie.

“Kijkend naar de functionaliteit die we bijdragen hebben wij een duidelijke rapporterende functie. Onze bijdrage bestaat uit onder meer rapportages, dashboards, scorecards en analyses. Daarnaast hebben we een plannings applicatie waar binnen bedrijven scenario’s kunnen plannen.

Wij kunnen ze helpen hun toekomst verwachtingen inzichtelijker te maken om zodoende waar nodig hier direct op te kunnen reageren. Cognos Planning is een standaard applicatie maar wordt per bedrijf ingericht. Cognos levert ook een consolidatie applicatie die ervoor zorgt dat haar klanten op een snelle en efficiënte manier hun onderneming, deelnemingen en dergelijke kunnen consolideren.

Ook hier betreft het een standaardapplicatie die gemodelleerd kan worden aan de hand van de behoefte van een onderneming. De planning, consolidatie, reporting en analysis noemen wij gezamenlijk performance management.

Wij bieden onze klanten een geïntegreerd platform waarin al deze functionaliteiten zitten. Daarmee kunnen we de business problematiek van onze klanten vertalen naar onze oplossingen. Goede informatie is nodig in de gehele organisatie. We adresseren daarom steeds meer het business management”.

VOOR DE VEILING
Cognos biedt enkele kunstwerken aan van de Siza Dorp Groep. Deze instelling biedt zorg- en dienstverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap die tijdens hun behandeling kunst maken. De opbrengst zal toekomen aan Wilhelmina Kankerfonds.

NAAM: Karel Kinders
GEBOORTEJAAR: 1956
FUNCTIE: Managing Director
OPLEIDING: Na middelbare schoolopleiding aan de slag gegaan in het bedrijfsleven; verder gevormd dankzij de door de jaren heen vergaarde inhoudelijke kennis, aangevuld met een groot aantal management- en zakelijk-inhoudelijke trainingen.
LOOPBAAN: Sinds april 2005 werkzaam als Managing Director bij Cognos. In de huidige functie eindverantwoordelijk voor alle Nederlandse activiteiten van deze van origine Canadese softwareonderneming.
OMZET IBM: 91 miljard US dollars in 2007
MEDEWERKERS: 3.600 wereldwijd, in Nederland 75.

Gerelateerde artikelen