Partner CFO Day: Gilbert Mittler, Fortis

Fortis is een internationale financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Fortis biedt particuliere, zakelijke en institutionele klanten een brede keuze in financiële producten en diensten via eigen kanalen, in samenwerking met de intermediair of via andere partners.

In de Benelux – een van de welvarendste regio’s van Europa – is Fortis marktleider in financiële dienstverlening. Voortbouwend op die vooraanstaande positie heeft Fortis een sterke aanwezigheid opgebouwd op de Europese retail banking-markt en maakt het gebruik van meerdere distributiekanalen.

Fortis verleent ondernemingen, institutionele klanten en vermogende particulieren financiële diensten en heeft geïntegreerde oplossingen ontwikkeld voor ondernemers en ondernemingen. Dankzij zijn unieke deskundigheid is Fortis regionaal en in sommige gevallen wereldwijd uitgegroeid tot een speler van formaat in nichemarkten zoals energie, grondstoffen, transport en fondsenadministratie.

Fortis heeft de bank- en verzekeringsexpertise met succes gebundeld in groeimarkten in Europa en Azië, en in landen als België, Portugal en Maleisië is Fortis toonaangevend in bankverzekeren. Met een marktkapitalisatie van 40 miljard euro eind 2007 behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa.

Samen met ABN AMRO is Fortis aanwezig in meer dan vijftig landen met ruim 85.000 gedreven, professionele medewerkers. Hierdoor is Fortis een vooraanstaande financiële dienstverlener in Europa, een eersteklas vermogensbeheerder en een van de drie grootste private bankers.

What leads to high performance?
High performance kan worden gezien als het afstemmen van doelstellingen en middelen op de eisen die de omgeving stelt. Het initiatief hiervoor is afkomstig van individuen, van mensen die goed leiding kunnen geven. ‘Leadership’ is dus van wezenlijk belang.

Een essentieel kenmerk van goede leiders is dat ze openstaan voor kritiek, ook van degenen aan wie ze leidinggeven. Daarnaast verdiept een goede leider zich in de mensen met wie hij samenwerkt, vooral in hun beweegredenen en hun gedragskenmerken. Niet alleen weet hij dan wat hij redelijkerwijs van hen kan verwachten, ook zullen zij beter presteren omdat ze zich begrepen en gewaardeerd voelen. High performance is voor alles een kwestie van mensenwerk.

Voor de veiling
Fortis stelt gesigneerde shirts van Feyenoord ter beschikking voor de veiling. Voor Fortis betekent duurzame ontwikkeling op een verantwoordelijke manier zakendoen, duurzame economische groei realiseren zonder daarbij de legitieme belangen van de stakeholders uit het oog te verliezen, en verantwoordelijkheid nemen voor mens en milieu.

Bij Fortis wordt actief meegewerkt aan de verwerkelijking van de doelstellingen van lokale gemeenschappen en daarvoor ook verantwoordelijkheid genomen. Dat gebeurt door een combinatie van vrijwilligerswerk en donaties aan goede doelen. De Fortis Foundation speelt hierbij een centrale rol. De opbrengst van de veiling zal via de Fortis Foundation aan een nader te bepalen doel worden besteed.

Naam: Gilbert Mittler
Functie: lid van het Group Executive Committee van Fortis, verantwoordelijk voor Finance, Risk and General Counsel
Geboortejaar: 1949
Opleiding: handelsingenieur (MBA-achtige opleiding) aan de Vrije Universiteit van Brussel
Loopbaan:
via adviesbureau Arthur Andersen en investeringsmaatschappij Sofina kwam Mittler in 1988 in dienst bij de Groep AG in de hoedanigheid van Head Corporate Development. Toen Fortis ontstond, werd hij Director van Fortis Group Finance & Development en Secretary van de Executive en Supervisory Board van Fortis. In deze functies kon hij een diepgaande kennis opbouwen van de groep en actief bijdragen aan de ontwikkeling. In 1993 werd hij Managing Director van ASLK Bank en lid van het Directiecomité, verantwoordelijk voor Finance & Control en Foreign Operations. Gilbert Mittler trad in 1998 toe tot het Executive Committee van Fortis en werd in 2000 benoemd tot Fortis Chief Financial Officer. Al met al zit hij 20 jaar bij Fortis, maar: “Ik heb het gevoel dat ik in die tijd bij tientallen bedrijven heb gezeten.”
Totaal baten: 31.481 miljoen euro in 2006
Medewerkers: 60.000 (Na integratie ABN AMRO 85.000)

Gerelateerde artikelen