In de huidige debatten over CSR lijkt de vraag niet langer óf ondernemingen een maatschappelijke rol moeten spelen, maar hoever ze daarin moeten gaan. Tenslotte zien ondernemingen zich meer dan ooit geconfronteerd met de behoefte aan financiële resultaten, en dat wringt wellicht met de maatschappelijke doelstellingen. Maar is er wel sprake van een spagaat?
Menig bedrijf heeft ergens in de visie-, missie- of ambitieparagraaf in het jaarverslag iets staan over CSR. Maar menen al die bedrijven dat allemaal echt; doen ze wat ze zeggen? Is CSR alleen onderdeel van de corporate communicatie of ook een integraal element in de dagelijkse marketingpraktijk?
Is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) - in het Engels corporate social responsibility (CSR) - een tijdelijk fenomeen, een hype? Integendeel, MVO is mainstream aan het worden. MVO is een verschijnsel dat alle aspecten van zakendoen raakt en waarvan elke bestuurder zich rekenschap dient te geven.
Fornix BioSciences, vooral bekend van het succesvolle antiallergiemiddel Oralgen, staat in de startblokken om het als internationale speler te gaan maken. Door het wachten op een definitieve registratie van het product Oralgen bleef het startschot voor een internationale concurrentieslag tot nu toe echter uit. Allerlei moverende oorzaken liggen hier volgens CEO en voormalig CFO Cees Bergman aan ten grondslag. Als het aan hem ligt is dat in 2006 voorbij. Definitieve registratie of niet, Fornix BioSciences 'goes Europe'!
Vorig jaar trok het aantal beursgangen sterk aan. Voor dit jaar liggen er plannen klaar om ook kleinere bedrijven toegang te bieden tot de beurs. Maar hebben bedrijven de beurs eigenlijk wel nodig? Door Henk Vlaming
Meteen na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universteit Rotterdam, begon Felix Verschuren tien jaar geleden zijn carrière bij Van Kooy Groep. In eerste instantie was hij alleen verantwoordelijk voor de operationele activiteiten van één van de autobedrijven, maar in de loop der jaren kwamen daar meer verantwoordelijkheden bij. Twee jaar geleden is Verschuren doorgegroeid naar de functie van financieel directeur.
Het einde van het jaar nadert. Komen uw werknemers alweer langs met de vraag of er per 1 januari nog wat extra's voor ze in het vat zit? En kunt u het zich eigenlijk veroorloven 'nee' te zeggen in een tijd waarin iedereen om personeel zit te springen en u gewaardeerde werknemers dus ook zo aan de concurrent kunt kwijtraken? Tien praktische tips om perikelen rond salaris-onderhandelingen te voorkomen.
Time management, ofwel tijdbeheer, is ook belangrijk voor onderhandelingsgesprekken. Tijd kan voor, maar ook tegen u werken. Kwaadwillende onderhandelaars kunnen ook op verschillende manieren misbruik maken van tijd.
Heeft u enig idee hoe er binnen uw bedrijf tegen u wordt aangekeken? Zien ze u als boekhouder of als Financieel Manager? Bent u een financial executive die dingen doet of juist dingen tegenhoudt?
De vrouwelijke financial executive is bezig met een onstuitbare opmars in een nog immer door mannen gedomineerde wereld. Het heeft er echter alle schijn van dat het financiële 'old boys network' er een serieuze vrouwelijke tegenhanger heeft bij gekregen. In het najaar van 2005 is er een netwerk voor vrouwelijke CFO's in het leven geroepen, Chief Financial Female Officer (CFFO) geheten.
"In het moeilijke jaar 2001 ben ik bij de onderneming gekomen, maar eigenlijk zijn we toen gestorven en opnieuw geboren. Zoals velen met ons. Zo'n recessie moeten we elke 7 jaar hebben, in elke branche." Aat Soeter is nu vijf jaar werkzaam als directeur Financiën en Organisatie bij de internationale business consultancy BSUR. Beter bekend onder de naam 'Be As You Are'.
Marcel van Zuuren is per 1 januari benoemd als Director of Finance Europe bij Survey Sampling International (SSI). Een jaar geleden was hij bij dit Amerikaanse bedrijf in dienst gekomen als finance manager. Van Zuuren's promotie komt op een interessant moment. De online veldwerksupplier ten behoeve van marktonderzoek zit in een fase waarin het ene na het andere buitenlandse kantoor geopend wordt.
Voor Ewout Wegman (30) was het al vrij snel duidelijk dat hij ooit een eigen bedrijf zou gaan beginnen. Al tijdens zijn studie bedrijfskunde heeft hij kort aan het ondernemersschap mogen ruiken. De vijf jaar die Wegman bij ING heeft gewerkt, waren een goede leerschool, maar de wens om ooit iets voor zichzelf te beginnen, bleef onverminderd groot. In 2006 kwam een lang gekoesterde droom uit toen zijn bedrijf EPW Consult het levenslicht zag, een financial consultancy bedrijfje. Zijn eerste grote opdracht heeft hij al binnen. Evenementenbureau The Garage Creations heeft hem voor een jaar ingehuurd als financieel directeur ad interim.
Drs. A.W.M. Toon Corver (44) is sinds 1 januari 2006 werkzaam als financieel directeur bij Arcadis Nederland. Hij zal daar sturing gaan geven aan Finance, ICT en Business Risk Management. Corver is de opvolger van dr. Tijs Breukink, die vorig jaar vertrok als nieuwe financiële man in de Raad van Bestuur van de Universiteit Wageningen.
Hanneke Ester is sinds vorig jaar CFO van Corporate Value Associates (CVA), een internationaal consultancy bedrijf met vestigingen in Europa, Amerika, Azie en Australië. Ester's werkzaamheden beperken zich dus niet tot interne en externe verslaggeving. Waarde creëren voor het netwerk, daar draait het om.
De NS: praktisch gezien een beursgenoteerde onderneming. Evenals zijn collega's die aan Beursplein 5 staan genoteerd, leeft CFO Marcel Niggebrugge in een glazen huis. Hij wordt van alle kanten door stakeholders nauwlettend in de gaten gehouden. "Het is en blijft schipperen met belangen."
Na de middelbare school direct aan het werk en op je 36ste CFO van Aon Nederland. Tussendoor ook SoX-verantwoordelijk geweest in Chigago. Hoe heeft Maurice Buijzen dat voor elkaar gekregen?
Hoe kun je als financial het best een eindejaarsgesprek insteken? Bart de Ruigh, CFO van verzekeringsmakelaar Marsh: 'Praat zo weinig mogelijk in algemene termen, overzie je wapenfeiten.'
Bepaald florissant ging het niet met RT Company, het voormalige Newconomy, toen Cor van der Maarel door investeerder George Tóth werd gevraagd als CFO. Maar: "Ik voel me op mijn gemak in probleemsituaties. Het is een uitdaging om concrete oplossingen te vinden die een bedrijf verder helpen." Dus zei Van der Maarel ja tegen Tóth en werkte hij samen met hem aan het omstreden plan om RT Company te redden.
Vormt de opkomst van China als economische grootmacht voor Nederland een bedreiging of een kans? Vooral een bedreiging, was de sombere conclusie van de vorige rondetafelbijeenkomst van Chief Financial Officer en Spyker Cars. Een heel andere zienswijze heeft Pieter Verboom, CFO van Schiphol Group. Voor een select aantal CFO's zette hij zijn visie uiteen over de vele kansen die China biedt.
In de concurrentieslag met internationaal opererende ondernemingen kan benchmarking een machtig wapen vormen. Zeker als het gaat om niet-primaire processen heeft benchmarking zin. Of het nu binnenlandse of buitenlandse ondernemingen betreft: leidende bedrijven waar ook ter wereld geven een goed voorbeeld dat goed doet volgen.
AEGON heeft meer dan de meeste andere bedrijven werk moeten verzetten om alle nieuwe corporate-governanceregels door te voeren. CFO Jos Streppel is er nog altijd 70 procent van zijn tijd aan kwijt en alleen al in 2004 kostte het AEGON 35 miljoen euro om aan alle nieuwe regels te voldoen. Toch is de effectiviteit volgens Streppel slechts beperkt: "Onze cijfers zijn vanwege IFRS een puzzeltje. En zo'n fraude als met Paul V. kan morgen weer plaatsvinden."
Small caps waren jarenlang uit de gratie. Sinds het dieptepunt van 2003, toen de beurzen werden geteisterd door Golfoorlog, SARS en recessie, heeft zich evenwel een belangrijke kentering voorgedaan. Zijn small caps onderhand niet weer overgewaardeerd?
De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat belangrijke fiscale belemmeringen wegneemt voor noodzakelijke financiële herstructureringen bij ondernemingen. De bedoeling van het wetsvoorstel is dat omzetting van afgewaardeerde vorderingen in eigen vermogen alleen nog tot winstneming bij de schuldeiser leidt en niet meer bij de schuldenaar.
De aanscherping van de wet- en regelgeving na alle beursschandalen was misschien terecht. Maar het valt niet te hopen dat voorschriften zoals vastgelegd in de corporate-governancecode en de IFRS-boekhoudregels verplicht worden bij niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar houden de aandeelhouders al voldoende toezicht, betoogt SHV-CFO Henk Scheffers. En het zou helemaal zonde zijn om de beproefde principes van goed koopmanschap overboord te gooien: "IFRS wekt verwachtingen die niet waar kunnen worden gemaakt."
Operational excellence is voor veel bedrijven eerder een noodzaak tot overleven dan een weg naar succes. Bovendien doet de term vermoeden dat het zou gaan om het bereiken van een bepaald niveau: excellentie. Dat is natuurlijk niet zo. We moeten steeds verder en nieuwe uitdagingen aangaan. Maar in hoeverre worden we nog voldoende ondersteund door onze methoden en instrumenten?
Vijf jaar na het uiteenspatten van de internetluchtbel lijken de beurzen weer in normale doen te komen. Mét beursintroducties, grote emissies, aandeleninkoop en fusies en overnames. De dip van 2000-2001 lijkt voorbij.
Het was een dag waarop een van de laatste, zo niet het laatste optreden van de vertrekkende CFO van Ahold Hannu Ryöppönen plaatsvond. Het was een dag waarop Jan Hommen, de reeds vertrokken CFO van Philips, CFO van het jaar werd. En het was een dag waarop de brandweer van Noordwijkerhout moest uitrukken. Een verslag van de CFO Day 2005.
Nederland heeft de afgelopen jaren economisch ondermaats gepresteerd. En door de globalisering dreigt ons land in een nog lastiger vaarwater te komen. Dat hebben 'we' vooral aan onszelf te danken, de CFO's incluis. Want met een wat minder afwachtende houding zou Nederland kunnen inspelen op de kansen die globalisering biedt, zegt Oedith Jaharia, CFO van autofabrikant Spyker.
De overnamemarkt saai? Allesbehalve. Het was smullen geblazen bij soaps zoals Antonveneta, IMS Health en PinkRoccade. Ondernemingen zijn weer actief en private-equityhuizen betalen huizenhoge prijzen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl