Het biotechnologiebedrijf Pharming verwacht in 2005 voor het eerst in zijn bestaan een winst per aandeel te realiseren en het eerste product te lanceren. Het zou de inlossing zijn van een belofte aan de beleggers, durfkapitalisten en andersoortige investeerders. Volgens Pharming CFO Frans Ooms de ultieme beloning voor iedereen die al die jaren een rotsvast vertrouwen heeft gehad in de technologie en het ontwikkelingspotentieel van het bedrijf.
Het Nederlandse bedrijfsleven zou eens kritisch naar zijn bestuurssamenstelling moeten kijken. En dan niet alleen vanwege het tekort aan vrouwen. Ook wat betreft leeftijd, talent en nationaliteit is Nederland toe aan vernieuwing van de bestuurstop.
Martijn van Baalen werkt sinds begin juni bij Arag rechtsbijstand. Hij is daar verantwoordelijk voor financiële zaken, ict en diverse stafafdelingen. Van Baalen werkte hiervoor als CFO van Marsh Nederland.
Het jaar 2004 is wel het moeilijkste geweest uit de vier jaar dat Roelof Hendriks de functie van CFO bij CSM bekleedt. Het was een jaar waarin alle externe factoren tegenzaten, maar het bedrijf ook min of meer gedwongen in een transitiefase werd gemanoeuvreerd. Er werd een nieuwe weg ingeslagen, met als hoogtepunt de verkoop van de Zoetwarendivisie voor 850 miljoen euro.
Het kon natuurlijk niet uitblijven. Nadat voorganger Kok zich acht jaar geleden vergaloppeerde door te spreken over 'exhibitionistische zelfverrijking' trekt nu Don Balkenende ten strijde tegen windmolens. Exhibitionistisch wordt ingeruild tegen exorbitant, 'naming & shaming' toegevoegd, maar dat geeft de leegheid van het geheel nog geen gewicht. De vraag 'wie komt wat toe?' is van alle tijden. Ieder kan daarover zijn gedachten hebben, maar in de praktijk spelen vrije markten de hoofdrol.
Robert van der Klauw (36) is sinds 1993 werkzaam bij bank en verzekeraar ING. Hij heeft gekozen voor een avontuurlijke loopbaan. Na gewerkt te hebben voor Postbank en ING's hoofdkantoor, verhuist hij naar Roemenië. Daar wordt hij CFO van ING's verzekerings- en bankactiviteiten. Daarna vestigt hij zich nog veel verder oostwaarts. In Korea wordt hij CFO van ING Verzekeringen. In die functie is hij verantwoordelijk voor verslaglegging, risicobeheer en investment management. Naast zijn werk volgt hij de Britse registeraccountants opleiding.
'Dienend leiderschap' is aan Jan Hommen wel besteed. Acht jaar lang was hij CFO van Philips en al die tijd werkte hij zich een slag in de rondte. Hij spreekt met trots over het bedrijf, de strategie, de financiële resultaten, over 'ons' en 'wij'. Maar zichzelf typeert hij als 'een vertegenwoordiger' van een bedrijf, als iemand die geen enkele moeite heeft om mensen aan te trekken die beter zijn dan hijzelf. En uiteraard is het maar zeer ten dele zijn verdienste dat hij CFO van het jaar is geworden.
Robert Kuik, voormalig director of finance bij Petroplus Engeneering Group, heeft op 1 maart van dit jaar de overstap gemaakt naar Campina. Kuik bekleedt bij de zuivelproducent de functie van manager corporate financial planning & analysis.
Peter Hessing heeft een hekel aan routine. Zodra hij het gevoel krijgt dat hij zijn werk op de automatische piloot doet, gaat hij onmiddellijk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die instelling zit er diep in, zo blijkt ook wel uit zijn CV. Na zijn studie vertrekt Hessing meteen naar Afrika om daar ontwikkelingswerk te doen. Later is hij als (financieel) interim verantwoordelijk voor diverse crisisafwendingen, reorganisaties en andere veranderingsprocessen. En ook nu als adviseur (financieel en ICT) van IIB moet hij zijn klanten keer op keer met nieuwe oplossingen ondersteunen.
De naam Talpa, Latijn voor mol, ligt momenteel in Hilversum op ieders lippen bestorven. Het nieuwe initiatief van John de Mol, dat in augustus in de avonduren met televisie-uitzendingen start op kindernet Nickelodeon, staat nog in de steigers. Peter Rademaker mag sinds 1 januari 2005 als CFO meewerken om Talpa tot een succes te laten uitgroeien. Een job om van te watertanden.
In de vakpublicaties van de laatste jaren is de CFO neergezet als de business partner bij uitstek. De CFO moet toch vooral ondernemer zijn en wie dat niet is, heeft kennelijk een verkeerde visie op zijn rol. Of niet?
Eens een financial, altijd een financial, moet het levensmotto van Piet van Ruijven zijn. 86 jaar, maar nog steeds actief in de branche. Vijftien jaar na zijn pensionering kwam hij op de loonlijst van zijn zoon.
Jan Hommen (ex-Philips) is CFO of the Year. In de categorie beursgenoteerd kaapte hij donderdag tijdens CFO Day in Noordwijkerhout de prijs voor de neus van zeven andere genomineerden weg. Bij niet-beursgenoteerde bedrijven won Peter van Dongen, CFO van mediaconcern Audax.
SoX, Tabaksblat, autonome groei of acquisities, outsourcing, corporate performance management, IFRS... Zo maar wat onderwerpen die veel stof voor discussie opleverden tijdens de vierde CFO Day. Hamvraag? Is de CFO in control of in business?
Peter van Dongen omschrijft zichzelf als het financiele geweten van Audax. 'Daar ligt een rol voor de CFO. Tegenwicht bieden aan de commerciele mensen. Dat naast de taak om de gewenste groei in goede banen te leiden.'
Jan Hommen nam onlangs afscheid van zijn zo geliefde Philips. Hij mag worden getypeerd als een financial pur sang, minstens net zo bekend bij beleggers en analisten als Kleisterlee.
Tijdens de komende CFO-day op 16 juni maakt voor de eerste keer ook aanstormend talent kans op een prijs. Vijf (oud-) studenten dingen mee naar de CFO-scriptieprijs 2005. Allen hebben hun nominatie te danken aan een uitmuntende eindscriptie over een onderwerp dat relevant is voor de CFO. Vier van hen spreken zich uit over het onderwerp van hun scriptie, hun visie op het vak van de financiële manager en natuurlijk hun verwachting van de komende CFO-day.
Jacques van den Burg wordt manager regional compliance in het Europese hoofdkantoor van West Pharmaceutical Services in Eschweiler (Duitsland). Per 1 juli treedt hij in dienst van het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf dat is gespecialiseerd in medicijnverpakkingen. Deze maand verlaat hij de Corporate Finance afdeling van Ernst & Young in Düsseldorf.
Jeroen Volk heeft altijd een warme belangstelling gehad voor innovatieve internet- en technologiebedrijven. Dat begon toen hij bij accountantskantoor Arthur Andersen Venture Capital ophaalde voor internet-start-ups. Na het barsten van de internetbubbel, moest hij zijn pijlen echter noodgedwongen ergens anders op richten.
Johan van der Wal, voorheen financieel-directeur bij molydeen-producent Climax Molybdenum is sinds vandaag werkzaam als general manager en managing director van datzelfde Rotterdamse bedrijf. Het is voor Van der Wal een natuurlijke stap omhoog. Bij ABB en TRW, de laatste twee werkgevers van Van der Wal, maakte hij een zelfde 'carrière-move'.
Op het menu van de CFO staan als hoofdgerechten natuurlijk de implementatie van de code Tabaksblat, het invoeren van IFRS en voor diegenen die betrokken zijn bij internationale bedrijven als toetje: Sarbanes-Oxley. Voor de collega's bij niet-beursgenoteerde bedrijven als extraatje een hapje Basel II. Dit alles overgoten met een sausje van kostenreductie en efficiencyverbetering.
De CFO van Fortis, de Belg Gilbert Mittler, staat aan het hoofd van een heringericht CFO Office, dat onder andere de onderdelen Control, Reporting, Tax, Finance en M&A omvat en delen van Legal en Risk Management. Daarmee is Fortis zijn tijd vooruit.
De chief financial officer staat anno 2005 vaak op hetzelfde voetstuk als de chief executive officer. Bij de grote beursgenoteerde ondernemingen in ons land vervult de financiële man in het algemeen een even belangrijke rol als de feitelijke bestuursvoorzitter. Mensen als Tom de Swaan (ABN AMRO), Jan Hommen (Philips) en Cees Maas (ING) staan qua naam en faam al lang niet meer in de schaduw van hun CEO's Rijkman Groenink, Gerard Kleisterlee en Michel Tilmant. Daarmee krijgt de financiële functie ook de aandacht en eer die ze verdient. Dat brengt echter ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee - en daardoor nieuwe dilemma's.
'Mijn Uitdaging? Oilily heeft een pittige tijd achter de rug. Afgelopen boekjaar was voor het eerst weer een positief jaar. Duidelijk mag zijn dat het vooral zaak is dit te continueren. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, het is mijn uitdaging de goede lijn door te zetten en te waken voor ondoordachte stappen nu de weg omhoog is ingezet. Er is namelijk nog veel te verbeteren, al hebben we een ingrijpende sanering en herstructurering achter de rug.
Rijkman Groenink is de CEO, de baas die overal mee weg lijkt te komen. Tom de Swaan, de beste CFO van vorig jaar, is de man die zich in kleinere kring beweegt, maar die binnen die kleinere kring een enorm goede reputatie geniet. De goede kritieken die De Swaan persoonlijk krijgt, kunnen niet echt veel te maken hebben met de resultaten van de bank, wan die vallen ronduit tegen. In zijn uitspraken komt De Swaan doorgaans bescheidener over dan de branie-achtige CEO van ABN AMRO. De Swaan is helder, open en eerlijk, aldus veel analisten. Omzet en winst ontwikkelen zich redelijk bij de bank, maar het is de hand van De Swaan die zichtbaar wordt in het optimaliseren van de resultaten.
'Uitdaging voor de CFO? Wij signaleren op dit moment veel ontwikkelingen waar CFO's mee te maken hebben. Neem de pensioenproblematiek als gevolg van IFRS. Of het vraagstuk om bepaalde activiteiten uit te besteden of te verplaatsen: outsourcing of het verhuizen van onderdelen naar bijvoorbeeld India kan voordeel opleveren maar heeft grote impact op de financiële huishouding van de onderneming en het gebruik van werkkapitaal.
De uitdaging die een Rabobank-CFO altijd dient aan te gaan, is die om onze unieke kredietstatus te behouden. Die wens loopt als rode draad door alles wat we doen heen. We zijn de enige private instelling in de wereld met een triple A-status. Dat verschaft ons een unieke positie in de wereld. Waar we ook komen in de ?nanciële wereld: men kent de Rabobank. Dat is iets waar Rabobank-medewerkers bijzonder trots op zijn. Bovendien: die status levert ons daadwerkelijk ?nancieel voordeel op. Wij kunnen onze funding tegen gunstiger tarieven realiseren dan menige andere instelling.
'Mijn uitdaging? Bij Radio Holland Group is de tijd rijp om actiever te kijken naar mogelijkheden om uit te breiden, zowel in aantal vestigingen als in diensten. De afgelopen jaren is vooral veel aandacht besteed om de groep op dit punt te krijgen. Per 1 januari 2002 is Radio Holland Group door een buyout verzelfstandigd. Vanaf dat moment hebben we hard gewerkt om de ongeveer vijftig vestigingen in verschillende landen meer tot één geheel te kneden.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl