CFO of the Year: een representatieve winnaar

fallback
De CFO Day is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét evenement van en voor de financiële top in Nederland, met de benoeming van de CFO of the Year als hoogtepunt. Zeker sinds er voor een nieuwe, objectievere aanpak is gekozen. Dit jaar zijn de criteria weer wat aangescherpt.

Hoe kies je de beste CFO van Nederland? De organisatie van de CFO of the Year verkiezing weet wel raad met die vraag. Sinds vorig jaar is voor de CFO’s van de beursgenoteerde ondernemingen gekozen voor een selectieproces dat uit twee fasen bestaat, te weten een preselectie en een onderzoek ter bepaling van de uiteindelijke winnaar.


Bij de preselectie gelden de volgende criteria:
• de CFO moet ten minste twee jaar in dienst zijn
• de onderneming dient opgenomen te zijn in de AEX, AMX of AScX & overig
• en de CFO is werkzaam bij een bedrijf dat in het achterliggende jaar op basis van het nationale Investor Relations (IR)-onderzoek van Rematch volgens professionals als investmentmanagers, analisten en de financiële pers tot de top-5 in zijn categorie behoort.


Uiteraard is evenals vorig jaar ook onderzoek naar de interne bedrijfsprocessen gedaan. Die moeten vanzelfsprekend ook ‘hors concours’ zijn. Met de waardering van de IR van de beursgenoteerde bedrijven door professionals als investmentmanagers, analisten en  de pers is tevens een deel van de representatieve taken van de board en dus ook van de CFO’s meegenomen.


In het IR-cijfer worden impliciet opvattingen over de financiële reputatie (zoals ondernemingsdoelstellingen en – strategie), de communicatie met de . financiële wereld en de aantrekkelijkheid van het aandeel weergegeven. Op basis van de IR-cijfers worden van de AEX, de AMX en de AScX & overig de best presterende bedrijven genomineerd, en daarmee in één moeite door ook de meest ‘representatieve’ CFO’s: CFO’s die hun bedrijf het beste weten te vertegenwoordigen.


FINANCIËLE DISCIPLINE
De bedrijven waarvan de CFO is genomineerd zijn benaderd om hun medewerking aan een nader onderzoek van Rematch te verlenen. De uiteindelijke ranking wordt bepaald op basis van een interne score (bijdrage financiële discipline gemeten naar verschillende criteria) en een externe score (opiniepeiling bij analisten, investmentmanagers en niet-genomineerde CFO’s).


Deze twee scores (op een 10-puntsschaal) krijgen elk een gewicht van 50 procent. Het aldus verkregen  cijfer bepaalt de onderlinge ranking. De interne score wordt bepaald op basis van een aantal aandachtsgebieden waarin de bijdrage van de financiële discipline tot uitdrukking  komt.


Daarbij kan onder meer worden gedacht aan werkkapitaalbeheer, verbetering van de kostenstructuur, snelheid van de (interne) rapportages, complexiteit van de markt en de organisatie, portefeuille van de CFO en niet-periodieke, respectievelijk standaardacties  van de CFO/financiële afdeling. De externe score heeft betrekking op company score, persoonlijke score CFO en IR-score in 2006. Voor de totstandkoming van de company en de persoonlijke score wordt een onderzoek uitgezet onder analisten, investmentmanagers en niet-genomineerde collega-CFO’s.


De IR-score 2006 is afkomstig uit het nationale IR-onderzoek van Rematch en is gebaseerd op de opvattingen van investmentmanagers, analisten en pers. Evenals vorig jaar vindt de verkiezing plaatst onder toezicht van oud-minister van Sociale Zaken en -staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend, oud-voorzitter van de raad van bestuur van Fortis Eric van de Merwe, oud-Philips CFO Jan Hommen en oud-ABN AMRO CFO Tom de Swaan: zij hebben zich gebogen over de procedure en de weging bij de verkiezing.


Wie wordt CFO of the Year 2007?
De CFO of the Year Award werd in de afgelopen jaren gewonnen door financiële zwaargewichten als Michiel Meurs (destijds CFO van Ahold), René Hooft Graafland (Heineken), Tom de Swaan (destijds CFO van ABN AMRO), Jan Hommen (oud-CFO Philips) en Robert-Jan van de Kraats (CFO Randstad). Wie wint de prijs dit jaar? De kandidaten stellen zich voor. • CATEGORIE AEX
  Heineken, René Hooft Graafland
  ING Groep, Cees Maas
  Numico, Jean-Marc Huët
  SBM Offshore, Mark Miles
  Wolters Kluwer, Boudewijn Beerkens

 • CATEGORIE AMX en AScX & overig
  Aalberts Industries, John Eijgendaal
  Crown van Gelder, Henk van der Zwaag
  Crucell, Leonard Kruimer
  Imtech, Boudewijn Gerner
  Nutreco, Cees van Rijn
  Randstad Holding, Robert-Jan van de Kraats
  Sligro Food Group, Huub van Rozendaal
  Vopak, Jack de Kreij

 • Daarnaast zijn de volgende CFO’s van niet-beursgenoteerde bedrijven voorgedragen voor de titel CFO of the Year (niet-beursgenoteerde onderneming) de winnaar van de niet-beursgenoteerde ondernemingen wordt bepaald op basis van een door The Hackett Group uitgevoerd onderzoek naar de interne .financiële processen:
  Argos Group, Cees den Ouden
  Autobinck Holding, Michiel Cornelissen
  BCD Travel, Stephan Baars
  DHV Group, Johan van Manen
  Heerema Fabrication Group, Arend Drenthe
  KPMG, Jaap van Everdingen
  Maxeda, Ronald van der Mark
  Maxxium Worldwide, Brian Mackie
  Schiphol Group, Pieter Verboom

 • Platinum sponsors van de CFO Day zijn:
  ABN AMRO, Alexandra Cook, CEO van de Global Clients Business Unit
  Accounting Plaza, Gerrit Stoffelsen, directeur
  Aon, Lex Geerdes, directievoorzitter Aon Nederland
  Arenthals Grant Thornton, Peter Blom, vestigingsleider van de Rotterdamse vestiging
  Atos Consulting, Paul van der Knaap, partner Adviesgroep World Class Finance
  Cognos, Karel Kinders, managing director
  ConQuaestor, Albert Hamminga, directeur en partner
  Rekenmeesters, Albert Allmers en Hans Peddemors, respectievelijk commercieel directeur en algemeen directeur
  Rematch, Bob Out (directeur) en Erik Jan van de Worp (partner)
  Stibbe, Tom van Wijngaarden en Karen Harmsen, partners
  Verizon, Jeff Rallet, Sales VP Continental Europe van Verizon Business

 

Gerelateerde artikelen